Reacții după ce Klaus Iohannis a revocat-o pe șefa DNA. Nicolae Robu:...

Reacții după ce Klaus Iohannis a revocat-o pe șefa DNA. Nicolae Robu: Au fost disfuncții, unele chiar majore, în activitatea DNA

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Un parlamentar de Timiș consideră că revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, nu reprezintă punctul final al luptei anticorupție. Este vorba de Nicu Fălcoi, senator USR de Timiș, care a scris pe pagina sa de Facebook, într-o postare intitulată “Determinarea alergătorului de cursă lungă”, că această luptă este obligatorie.

“Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a ieșit azi, după anunțul legat de revocarea sa din funcție de către președintele Iohannis, pentru a le transmite românilor că lupta anticorupție nu se oprește aici, că va continua și că va fi în continuare posibilă. Faptul că un om care și-a făcut datoria, contribuind la identificarea unor focare de corupție endemică (focare a căror apariție a fost posibilă cu complicitatea unor grupări politico-infracționale!) ne-a transmis mesajul că emiterea acestui decret de revocare nu înseamnă o înfrângere e dătător de speranță. Continuarea luptei anticorupție nu este opțională. Ea devine o obligație a fiecăruia dintre noi. O dovadă de maturitate și asumare pe care trebuie să o transmitem găștii de politicieni corupți care-au acaparat, mințind sfruntat, puterea după alegerile din decembrie 2016. Cozile de topor și armata de lachei ai lui Dragnea care-au săpat neîntrerupt, vreme de aproape un an și jumătate, la temelia Justiției și a statului de drept își închipuie, pesemne, că plecarea din fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi va însemna sufocarea luptei anticorupție și victoria penalilor. Dar o societate trează, independența procurorilor și-un DNA puternic și funcțional vor face ca lupta anticorupție să continue. Asediul corupților poate fi stopat, pentru că societatea noastră a căpătat deja anticorpii necesari pentru a-i anihila pe-aceia care vor să-și facă din hoție lege de căpătâi. Iar vestea bună este că demersul acesta depinde de fiecare dintre noi”, a scris Nicu Fălcoi, pe rețeaua de socializare.

De asemenea, senatorul USR de Timiș mai consideră că decizia președintelui Iohannis de revocare a șefei DNA “nu este și nu va fi punctul final al luptei anticorupție din România”, precizând că partidul din care face parte va continua “lupta începută în decembrie 2016 și vom rămâne partenerii românilor cinstiți, care nu vor ca România să ajungă din stat de drept un stat de Dragnea. Ne vom împotrivi infractorilor care vor să facă legea în România”.

Printre cei care au comentat decizia președintelui Klaus Iohannis de a emite decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA se numără și Alina Gorghiu, fost președinte al PNL, iar în prezent senator liberal de Timiș. Gorghiu este de părere că președintele Iohannis a arătat că este factorul de echilibru și de stabilitate.

“Președintele a luat o decizie după ce a cumpănit atent toate nuanțele cuprinse în Decizia CCR. Cu siguranță se sprijină pe o analiză făcută cu maximă atenție a tuturor aspectelor juridice. Nu este în niciun caz o reacție ”la cald” și nici nu ar fi fost oportună o astfel de reacție. Și în niciun caz nu este o decizie politică, nu așa funcționează lucrurile la un astfel de nivel de responsabilitate. Cunoaștem integritatea Președintelui Iohannis și știm că pentru el niciun calcul politic nu trece înaintea regulilor de funcționare ale statului. S-a văzut că numai Președintele a arătat acum că este factorul absolut necesar de echilibru și de stabilitate într-un mediu politic românesc extrem de agitat și de imprevizibil. De aceea, nimic din ce au spus politicienii din partidele politice în ultimele săptămâni nu a avut importanță. Știm ce scopuri personale urmărea fiecare dintre ei”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Totodată, parlamentarul de Timiș consideră că ar fi o mare eroare ca cei din opoziție să-l atace pe președintele României, ca urmare a deciziei anunțate astăzi.

“Respectarea Deciziei CCR prin emiterea Decretului de astăzi era impusă de regulile cuprinse în Constituție.


Ar fi cea mai mare eroare politică ca de la nivelul opoziției să înceapă atacuri sau să fie voci care să exprime dezamăgire față de această decizie. Să nu uităm, pârghiile sale au fost amputate rând pe rând. Apoi s-a format o anumită majoritate în interiorul CCR. Linia politică impusă și garantată la nivelul conducerii statului de către Președintele Iohannis, cea de toleranță zero la corupție, nu se va schimba nici cu un milimetru, pentru că este susținută de toată suflarea românească. Lupta anticorupție trebuie să continue, iar activitatea instituțiilor din sistemul judiciar și a magistraților trebuie să rămână independente față de orice fel de ingerință. Am încredere în DNA și cred că va funcționa profesionist în continuare, că va arăta maturitate și faptul că nu depinde de o singură persoană”, a mai precizat Alina Gorghiu.

Preşedintele României Klaus Iohannis a emis, astăzi, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR. Acesta a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

UPDATE Și Nicolae Robu a comentat, pe pagina sa de Facebook, decizia de revocare a șefei DNA, precizând că trebuie să continue lupta anticorupție și că Klaus Iohannis nu a avut altă alternativă legală. Totuși, primarul Timișoarei a precizat că în activitatea DNA au fost „disfuncții, unele chiar majore”, însă percepția sa de ansamblu este că DNA, condusă de Laura Codruța Kovesi, a fost o instituție puternică.

„Președintele Iohannis a revocat-o din funcția de șefă a DNA pe Laura Codruța Kovesi! Lupta anticorupție trebuie să continue! Cu curaj, independență, intrasigență, fără parti-pris-uri de orice fel și în total respect al conceptului de stat de drept! Implicit, întru descurajarea fărădelegilor! Sunt convins că dacă a procedat astfel, Președintele Klaus Iohannis nu avea alternativă legală, respectiv constituțională. Într-un stat de drept, constituția și legile sunt obligatorii pentru toată lumea, de la Președinte, care trebuie să fie un exemplu de respectare a lor, până la cel mai simplu cetățean. Desigur, au fost disfuncții, unele chiar majore, în activitatea DNA. Dar oare funcționează ceva perfect pe lumea asta?! Percepția mea de ansamblu a fost că DNA, sub d-na Kovesi, a fost o instituție puternică, ce și-a îndeplinit misiunea, trimițând în judecată oameni ce au fost apoi dovediți drept corupți de cel mai înalt nivel! Și nu se poate spune că ei au avut o anumită coloratură politică! Dimpotrivă, au provenit cam din toate partidele! Pentru asta, felicitări d-na Laura-Codruța Kovesi! Îmi exprim speranța că schimbarea produsă nu va disfuncționaliza DNA și că persoanele cu înclinații spre încălcarea legii nu vor interpreta ceea ce s-a întâmplat ca pe o victorie a lor în lupta cu cei ce au ca misiune să le vină de hac și că nu vom asista la o nouă escaladare a corupției în țara noastră, atât de încercată în istoria sa, și din interior, și din afară”, a scris Nicolae Robu, pe rețeaua de socializare.

UPDATE 2 De asemenea, fostul premier Sorin Grindeanu a scris, astăzi, pe Facebook, că este la Geneva, unde va prezida lucrările GSR 2018, cea mai importantă reuniune anuală a reglementatorilor din telecomunicații, dar că este la curent cu ce se întâmplă în țară. „Lumea întreagă se pregătește pentru uriașele oportunități, dar și provocări pe care le aduc cu sine tehnologiile 5G, Internet of Things și Inteligența Artificială. Mă bucur că România este în fruntea discuțiilor despre cum va arăta lumea de mâine, e crucial să nu ratăm această șansă de dezvoltare. Asta nu înseamnă că nu știu ce se întâmplă în țară. Sper ca cei implicați să găsească cele mai înțelepte soluții, în interesul românilor”, a precizat Sorin Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.