Noua lege a pensiilor, în dezbatere publică. Vezi principalele modificări aduse de...

Noua lege a pensiilor, în dezbatere publică. Vezi principalele modificări aduse de actul normativ

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul noii legi a pensiilor a intrat în dezbatere publică şi aşteaptă sugestii din partea tuturor celor interesaţi. Director al Casei de Pensii Timiş, Ioan Căprariu este unul dintre cei zece specialişti din comisia care lucrează pe acest proiect. El a explicat care sunt principalele noutăţi pe care le aduce act normativ.

Guvernanţii anunţă că modificările vor fi semnificative: se introduce stagiul minim de cotizare de 15 ani şi se schimbă modul de calcul a pensiilor. „În noua lege se prevede explicarea clară a definiţiei pensionarului, dar mai ales eliminarea inechităţilor. Are loc redefinirea stagiului minim de cotizare, care e obligatoriu pentru a primi pensia. La stabilirea acestuia nu se vor lua în considerare stagiile militare, facultatea, concediul pentru copii, concediul medical”, a declarat Ioan Căprariu.

Căprariu mai spune că în prezent există diferenţe între femei şi bărbaţi care au realizat acelaşi număr de puncte necesar calculului pensiei. Noua lege va schimba acest aspect, dă asigurări Căprariu. „Sunt probleme mari, există inechităţi între diferite categorii de persoane. De exemplu, o femeie care a realizat acelaşi număr de puncte cu un bărbat, ambii cu stagii de cotizare complete, primeşte acum semnificativ mai mulţi bani la pensie decât o persoană de sex masculin.


Se va schimba modul de calcul al punctajului, va fi unul mult mai bun, care să elimine astfel de situaţii. Această eliminare a diferenţelor era cerută şi de Uniunea Europeană, deci redefinirea legislativă era absolut necesară. Prin noua lege nu se vor mai lua în considerare (n.r, punctele de pensie), la stabilirea perioadei minime de cotizare, se iau în calcul doar la stabilirea cuantumului pensiei, dar nu la şi stabilirea perioadei minime”, a mai declarat Căprariu.

Cei care nu vor îndeplini condiţia stagiului minim se vor supune altei legi, cea a indemnizaţiilor sociale, care se află în acest moment în elaborare. Cei care au plătit în cuantumul pensiei vor primi în continuare sumele cuvenite, dar sub altă formă. Legea e necesară, spun autorităţile, pentru a se elimina situaţiile nefireşti în care persoane care au contribuit la sistemul de pensii o singură zi sau osingură lună au dreptul să încaseze pensia minimă.

Noua lege a pensiilor ar urma să elimine, aproape total, restricţiile referitoare la cumularea salariului cu pensia, dar până la un anumit nivel. Asta pentru a se putea stimula menţinerea în câmpul muncii a acestei categorii de persoane pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Noile reglementări din domeniul pensiilor ar urma să intre în vigoare din 2021. În acest moment, proiectul este în dezbatere publică şi se aşteaptă toate sugestiile posibile din partea celor care beneficiază sau vor beneficia de pensie de la stat. Orice sugestie poate fi transmisă prin datele de contact de pe pagina de internet a Casei de Pensii Timiş: www.pensiitimis.ro.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.