Spiritul Timișoarei n-a murit FOTO

Spiritul Timișoarei n-a murit FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Trupa Vest, formată acum aproape două decenii, este unul dintre proiectele care arată că spiritul orașului va dăinui.

Scena muzicală a Timișoarei avea cu totul și cu totul alte valențe prin anul 2000. Acesta este anul în care a luat naștere formația timișoreană Vest. O trupă care s-a concentrat la început pe compozițiile proprii și care grație membrilor ei a reușit să se impună rapid în atenția melomanilor, abordând un repertoriu care a „prins“ bine și susținând câteva concerte de succes în locurile în care se cânta la acea vreme. Componența inițială a trupei i-a inclus pe Stoica Radu -chitară armonie şi voce, Lajos Varadi-chitară solo şi voce, Popa Ioan Puiu-tobe şi percuţie, Marcu Horia-Rică-chitară bass şi Viorel Screciu-solist vocal, chitară.

„Erau alte vremuri. La început cântam preponderent piesele noastre proprii și am beneficiat de succes încă de la început“, își amintește Radu Stoica, unul din fondatorii echipei. Cu o experienţă deosebită dobândită prin colaborarea membrilor trupei şi cu alte formaţii cunoscute din Timişoara şi virtuozitate în stăpânirea instrumentelor, membrii trupei au început să prelucreze melodiile compuse şi versificate de Radu Stoica și Viorel Screciu, acestea păstrând structura clasică a melodiilor din aria baladelor, rock, reggae, blues sau samba.

Printre piesele care s-au remarcat încă de la început s-au numărat Destin, Coboară lumea peste noi, Tablou de iarnă, Eu cânt iubirea, Politik blues sau Nebunia vieţii. Ușor – ușor, trupa a fost invitată să susțină recitaluri în cadrul unor evenimente cunoscute cum ar fi festivalul Rock la Mureș, Festivalul Vinului și a deschis concerte pentru Cargo, Amala, Bega Blues Band, Iris sau Direcția 5. Alături de aceste cântări, muzicienii au fost invitați în cluburile timișorene Maui, Papllion, Bunker sau Taine.

Acum trei ani, muzicianul timişorean Radu Stoica, care în viaţa de zi cu zi este managerul economic al Tribunalului Timiş, a realizat un proiect amplu, dedicat oraşului Timişoara, alături de câţiva prieteni de suflet, albumul numit „Timişoara Sacra Fame” propunându-şi să reamintească tuturor celor interesaţi că „spiritul Timişoarei n-a murit“. „Ideea de a compune o odă – imn despre oraşul Timişoara mi-a aparţinut, în condiţiile în care am constatat cu multă amărăciune o degradare continuă a vieţii culturale şi artistice a oraşului şi un dezinteres major sau chiar o complicitate în acest sens a unei importante părţi a comunităţii locale, mai mult sau mai puţin implicate în viaţa şi faima oraşului. Astfel, împreună cu membrii trupei Vest am decis că s-ar impune a se realiza un proiect pe care noi îl considerăm ca şi o iniţiativă lăudabilă şi necesară – pe care sperăm să o susţină şi să o urmeze şi alţii- de a dovedi oraşului nostru şi oamenilor valoroşi care au dus faima cetăţii că spiritul Timişoarei nu a murit şi în acest sens pentru a renaşte şi a duce mai departe acest spirit, este necesar să ne aducem şi noi o mică contribuţie.


Animaţi de această dorinţă s-a născut proiectul „Timişoara, Sacra Fame“, care, ca şi simbolistică, reprezintă omagiul nostru cetăţii-Timişoara Glorie Eternă“, spune Radu Stoica.

Albumul apărut la casa de discuri Electro Record din Timişoara cuprinde 18 melodii care păstrează structura clasică a baladelor- rock cu influenţe raggae, blues, folk şi rock. „La acest proiect un aport important şi-au adus un grup de prieteni cu suflet mare pe care doresc să îi menţionez: El Mano, Diana Pap, Alina Adriana Iuga, Lajos Varadi Eduard, Ioan Puiu Popa, Screciu Viorel, Marcu Horia, Lucu Valeriu Iocşa, Foto Leo Coste, Studio foto Robi, filmări Dalibor Milovan, George Găină şi, nu în ultimul rând, Casa de Discuri SC Electro Record Timişoara, prin manager ec. Ardeleanu Mihăiţă, prin deschiderea şi bunăvoinţa căruia am reuşit să asigurăm munca de studio şi care se ocupă în continuare de promovarea, lansarea şi vânzarea pe piaţă a albumului“, spune Radu Stoica.

Pierdere grea

În cursul lunii iulie a anului trecut, basistul Marcu Horia-Rică a decedat. În luna august a acestui an, liderul trupei Vest a susținut alături de colegii săi din trupa Vest un concert pe malul Begăi, la Porto Arte, cele două reprize de la fața locului având parte de aplauze sincere din partea publicului. Evenimentul a avut parte și de câteva suprize, iar playlist-ul a fost alcătuit din compoziții proprii amestecate cu câteva preluări din muzica denumită generic oldies but goldies. La miezul nopții, Radu Stoica a fost felicitat cu ocazia zilei sale de naștere (artistul a împlinit 59 de ani) de prieteni și colegii de trupă Lajos Varadi-chitară solo – voce, Ioan Puiu Popa -percuţie, Viorel Screciu chitară- voce și Remus Măruţă-chitară bass.

„Actualmente, combinăm melodiile noastre cu cover-uri. Ne-am diversificat, ca lumea să percuteze mai bine la melodiile cunoscute. Facem treaba asta de hobby, e o pasiune, toți avem joburi. Din păcate, scena muzicală timișoreană e mai redusă, multe cluburi unde se cânta live s-au închis. Ca și planuri de viitor îmi doresc să scoatem un disc unplugged“, ne-a declarat Radu Stoica, din partea formației Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.