Timişenii „ard gazul” cu succes

Timişenii „ard gazul” cu succes

0
DISTRIBUIȚI

Rețeaua de gaze naturale din județ are peste 1.600 de kilometri de conducte, însă este loc de mai bine. Un factor care ar putea contribui la extindere este exploatarea noilor zăcăminte descoperite în Marea Neagră, care se află la încă la început, iar marile puteri energetice se bat deja pe această resursă naturală.

Inclusiv Ungaria insistă să primească mare parte din gazul românesc pentru simplul fapt că ţara „mamă” nu ar avea ce să facă cu acest gaz, iar în mare parte chiar are dreptate. Infrastructura de transport spre beneficiarii locali este extrem de slab dezvoltată la beneficiari. Există reţelele de transport a gazului de nivel mare, există depozitele subterane, dar pentru a „arde” gazul mulţi dintre cetăţeni şi firme nu au ţeava în care „să se înţepe”.

Desigur, nici Timişul nu este mult diferit de această situaţie. Datele oficiale arată că la finalul anului 2016 erau instalate, conform datelor oficiale 1.672 kilometri de reţele de gaze naturale. Aceasta plasează judeţul pe locul şase la nivel naţional.


Lider este Mureşul, „patria” gazului natural românesc, acolo unde se află şi sediul celor mai puternice companii naţionale din domeniu, inclusiv Transgaz, cea care duce gazul, de fapt, la oameni. În Mureş lungimea totală a reţelei de distribuţiei este de 3.285 de kilometri. Pentru a vă face o imagine asupra modului de dezvoltare a reţelelor de furnizare a reţelelor de gaze naturale în România să mai spunem că în judeţul Mehedinţi reţeaua avea la finalul lui 2016… 33 de kilometri.

Consumul timişenilor, în ciuda faptului că numeroase localităţi nu beneficiază de infrastructura necesară a fost de peste 133 milioane de metri cubi. Lider este Bucureştiul, cu peste 362 milioane. desigur, aici ne referim la consumatorii casnici, marii beneficiari energofagi nefiind incluşi.

BRUA porneşte din Timiş

Timişul are privilegiul să fie pe traseul reţelei de transport care va duce gazul românesc spre vestul Europei. Pe 22 august, la Recaş a demarat construcţia primei părţi a reţelei BRUA. Proiectul BRUA – Faza 1 presupune construcţia unei conducte de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 de bari, cu o valoare totală de 478,6 milioane de euro.

Prima fază a acestui proiect presupune construcţia unei conducte de transport gaze naturale pe traseul Podişor (județul Giurgiu) – Recaş (județul Timiș), cu o valoare estimată de 478,6 milioane euro. Acesta va avea o lungime de 479 km, un diametru de aproximativ 80 de centimetri şi presiune de proiectare de 63 bari. Conducta va traversa în România 11 județe: Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. În Timiș, ea va trece prin comunele Gavojdia, Coșteiu, Belinț, Ghizela și Topolovățu Mare, prin orașul Recas și municipiul Lugoj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.