Rock pentru tot poporul, de la atmospheric black metal la stoner rock,...

Rock pentru tot poporul, de la atmospheric black metal la stoner rock, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a treia ediție a Haywire Festival va avea loc în această toamnă, evenimentul propunându-și să aducă numeroase genuri de rock în fața timișorenilor. De la atmospheric black metal la progressive rock, de la math rock la post rock, de la sludge metal până la space rock sau stoner/psychedelic rock, toate se vor auzi la sfârșitul acestei luni la Timișoara.

„Festivalul este 100% independent, fiind organizat de membrii trupei Methadone Skies, alături de prieteni și oameni minunați și dedicați dezvoltării unei comunități underground în orașul nostru. Festivalul s-a născut din ideea unei sărbători dedicate muzicii atipice și de a forma un cui în care să agățăm calendarul nostru anual de concerte. Toată povestea cu nașterea ,«Haywire» a fost cât se poate de organică. Fiind iî turneu cu Methadone Skies, din ce în ce mai multe trupe erau curioase de România, Timișoara: ,«Cum e orașul?», ,«Se cântă acolo?», «Aveți public?». Așa că le-am spus să vină să vadă singure. După  doua sau trei concerte organizate anonim, ne-am hotărât să dam un nume acestei entități, așa ca s-a născut Haywire“, spune Flavius Retea, din partea organizatorilor.

Prima ediție Haywire Festival a avut loc în clubul Daos și a adus în fața publicului nouă trupe din Germania, Canada, Serbia, Italia şi România, care au creat la fața locului o atmosferă de vis. Cea de-a doua ediţie a evenimentului s-a desfășurat în perioada 25 – 26 august la fosta fermă a Facultății de Agronomie, situată la km 6 pe drumul Timișoara – Arad. Cele două zile de festival au adus vibrații de rock psychedelic, progressive, doom, stoner, post-rock și alte genuri adiacente heavy rock-ului. Line-up-ul a păstrat tradiția diversității și a abundenței de stiluri muzicale, în program regăsindu-se trupe consacrate din scena underground europeană aflate în premieră în România. De asemenea, festivalul a cuprins un spațiu generos de camping și a oferit opțiuni pentru diverse activități complementare muzicii pe parcursul zilei.

Având în vedere faptul că scena muzicală timișoreană rock a fost și este una cât se poate de complexă, am fost curioși să aflăm care sunt lucrurile care lipsesc din această scenă. „Ce lipsește scenei din Timișoara? Aș putea spune multe, dar nu mai vreau. Cred că de aici trebuie să se producă switch-ul mental. Dacă cineva are impresia că ceva lipsește, să pună el însuși cărămida aia.


O atitudine mai pro activă ar fi benefică. Și nu știu cât de productiv e să ne lamantăm șisă  avem dezbateri infinite. Despre ce am putea să ne plângem? Că nu avem trupe? Că nu avem spații? Că lumea nu e interesată de muzică? Că lumea nu vine la concerte? Că publicul nu înțelege mecanismul unei scene sau industrii? Bun si cum rezolvi asta? Nu există o singură abordare, nu există o singură soluție sau un lucru ce lipsește. Munca noastră, a tuturor celor implicați în cultura timișoreană va face diferența, mai mică sau mai mare la un moment dat. Trebuie să mergem înainte dacă credem cu adevărat în ceva. Methadone și Haywire e o familie în adevăratul sens al cuvântului. Am crescut împreună, am învățat să cântăm împreună, să deslușim rotițele industriei și ale booking-ului, am bătut mii de kilometri împreună și  după aproape 10 ani de Methadone și vreo patru de Haywire am senzația că de abia acum devine interesant, dar și din ce în ce mai greu. Simt că suntem mai apropiați ca niciodată și am avut ocazia și onoarea să ne întâlnim mulți idoli pe care i-am adus să cânte aici. E o experiență ireală să stai față în față cu omul care te-a motivat să te apuci de cântat și să stai ore întregi să vorbești despre muzică și viață“, ne-a declarat Flavius Retea.

Zece formații

Anul acesta, Haywire Festival va avea loc între 23 și 24 noiembrie la Reflektor Venue, unde un total de 10 formații din nouă țări diferite vor sustine reprezentații live. Printre acestea se numără rușii de la Kauan și norvegienii de la Vulture Industries, aceștia din urmă activi din 1998 sub numele de Dead Rose Garden. Vulture Industries sunt cunoscuți publicului român datorită concertelor susținute in diverse orase și revin pentru a promova albumul Stranger Times. O altă trupă prezentă în acest an va fi Yuri Gagarin, care vor susține primul lor concert în România în cadrul festivalului. Formația olandeză Toner Low cântă în premieră în România. Catalogați ca o trupă „must see” live, aceștia au lansat trei albume ce au fost foarte bine primite atât de către fani, dar și de presa de specialitate. Cojones este una din din cele mai longevive trupe  de stoner rock din Croația și vor fi preyenți și ei în premieră în România. Printre celelalte trupe care vor mai susține concerte în cadrul evenimentului se numără Last Rizla, Mental Architects, Brond și Hill.

Printre formațiile cu renume prezente atât la edițiile anterioare ale festivalului, dar și concerte stand-alone realizate de Haywire se numără Motorpsycho, Kayo Dot, Samsara Blues Experiment, Monkey3, Mars Red Sky, Sasquatch, Belzebong, Yawning Man, 1000MODS, Planet of Zeus, pg.lost, Naxatras, Egypt, Jucifer, Zaum, Sunset in the 12th House, Earth Ship, We Lost the Sea, Meniscus, Primitive Man, 16, Dopelord, Stonebride, The: Egocentrics și multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.