Vaccinaţi-vă animalele din curte! DSV Timiş verifică imunizarea, inclusiv la pisici şi...

Vaccinaţi-vă animalele din curte! DSV Timiş verifică imunizarea, inclusiv la pisici şi câini

0
DISTRIBUIȚI

Doctorii veterinari care au contract de colaborare cu Direcţia Sanitară Veterinară din Timiş vor verifica, până în 15 decembrie, toate gospodăriile, ca să identifice animalele existente şi să le examineze clinic. Campania este extrem de importantă, având în vedere problemele legate de pesta porcină africană.

Proprietarii şi deţinătorii de animale iau contact direct cu medicii veterinari din fiecare circumscripţie sanitară veterinară, iar aceştia din urmă pot actualiza situaţia circulaţiei şi răspândirii efectivelor de animale din judeţ şi pot estima evoluţia acestora pentru următoarele luni. Totodată, va fi stabilită starea de sănătate a acestor animale şi vor fi date sfaturi de specialitate. Acţiunea este subvenţionată de stat.

O altă campanie majoră, specifică perioadei, este cea referitoare la vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor din gospodării, stâne sau sălaşe.


Deşi frecvenţa cazurilor de rabie s-a redus simţitor în ultimii ani, boala, care se transmite şi la om, este totuşi prezentă în teritorii vecine judeţului, putând fi uşor adusă de animale sălbatice sau animale domestice fără stăpân.

În Timiş nu a mai fost înregistrat niciun caz de rabie în ultimii cinci ani. Totuşi, autorităţile veterinare organizează anual campanii de vaccinare a câinilor şi pisicilor. Este obligatorie vaccinarea, iar pentru câini şi identificarea prin microcip, urmată de înscrierea lor în evidenţele veterinare. Acolo unde este cazul efectuării vaccinării, contravaloarea vaccinului este suportată de stat. La fel şi contravaloarea manoperei de vaccinare, pentru câinii identificaţi prin microcip electronic.

A treia campanie derulată de DSV Timiş este cea de vaccinare a păsărilor domestice, împotriva pseudopestei aviare. Şi în acest caz, vaccinare este obligatorie, ceea ce permite ţinerea la distanţă a acestei boli, incurabile pentru păsări şi care poate produce pagube importante prin mortalitatea deosebită şi cheltuielile legate de măsurile de asanare a eventualelor focare de pseudopestă aviară. În acest caz, costurile vaccinului şi ale manoperei de vaccinare sunt suportate de proprietarul păsărilor, conform legislaţiei în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.