Ministerul Sănătății, plângere penală împotriva DSP Timiș. Cum spune că s-a încercat...

Ministerul Sănătății, plângere penală împotriva DSP Timiș. Cum spune că s-a încercat blocarea proiectului privind Institutul Oncologic din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

institut oncologic

Acuzații grave făcute de ministrul Sănătății, astăzi, la Timișoara, la adresa reprezentanților DSP Timiș. Sorina Pintea a anunțat că a fost depusă o plângere penală la Parchetul General, din cauza blocajelor în vederea realizării Institutului Oncologic din Timișoara. Ministrul Sănătății a precizat că au existat „interese” pentru ca acest centru să nu fie construit.

„S-au acordat bani în ultimii patru ani, prin Hotărâre de Guvern. Din păcate, procedurile de achiziție a studiului de fezabilitate nu au fost finalizate. Prin urmare, am trimis corpul de control să verifice anumite aspecte. Concluzia raportului este că a fost rea voință, nepricepere sau și una și alta. Pentru că îmi dau seama, și îmi asum ceea ce spun, că au fost interese pentru ca acest centru să nu se construiască. Vestea bună pentru timișoreni este că mergem înainte, banii există, vom face procedurile astfel încât acest institut oncologic pe care Timișoara îl merită se va construi. Iar pentru cei care au găsit tot felul de motive să nu-l facă, am pregătit un set de sancțiuni”, a afirmat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a mai precizat că se referă la interese private, din zona medicală, adăugând că „nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat care să trateze pacienți oncologici. Probabil în zona privată, medicală privată (n.r. interesele). Există sancțiunile administrative. Am suspiciuni rezonabile, dar nu dovezi ferme. În momentul în care citești un raport de control, care detaliază cuvânt cu cuvânt ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat și că un document care trebuia depus în 24 a lunii este depus în 28, atunci eu pot să cred foarte multe lucruri.


Pot să văd, de exemplu, cum s-a dezvoltat zona oncologică privată și cum a fost finanțată. Deci, pot să mă gândesc la aceste lucruri. Sau, să vă dau un exemplu, este o comisie constituită printr-o decizie. În momentul care este constituită, se face o instruire minimal, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Acele declarații pe proprie răspundere pe care trebuie să le depună fiecare membru al comisiei, sunt lucruri minore, dar care au constituit probleme de amânare, de anulare, pe care nu am putut să le înțeleg. Au fost detașați oameni din Ministerul Sănătății aici ca să facă parte din această comsiie, unde nu s-a întâmplat mare lucru. Sau lucruri făcute intenționat eronate. Citind raportul de control pe zona de oncologie, nu mi-a venit să cred, realmente”.

De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că în urma sesizării făcute Parchetului General în ceea ce privește situația Institutului Oncologic din Timișoara, se așteaptă un răspuns.

„Ministerul Sănătății a făcut o sesizare Parchetului. Atâta vreme cât există o plângere penală, vom aștepta să vedem ce spune penalul. Pe de altă parte, pe zona administrativă am luat niște măsuri. Am și  schimbat conducerea DSP Timiș, care este una interimară, pe care o vom evalua, va urma un concurs. Urmează să fie scoase la concurs posturile vacante de directori ai direcțiilor de sănătate publică. După aprobarea bugetului vom stabili o comisie care împreună cu DSP Timiș va demara procedurile de achiziție în primul rând a studiului de fezabilitate. Apoi urmează pașii normali, s-au pierdut patru ani”, a conchis Sorina Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.