Alb-violetul de la Mondiale. Povestea sârbului Miloš Orbović, singurul jucător de la...

Alb-violetul de la Mondiale. Povestea sârbului Miloš Orbović, singurul jucător de la SCM Poli care a fost prezent la turneul din Germania şi Danemarca

0
DISTRIBUIȚI
Orbovic în acţiune contra Călăraşiului. Foto: Virgil Simonescu

Ediţia din acest an a Campionatului Mondial de handbal masculin a fost una foarte atractivă. Deşi România nu s-a calificat, prima ligă a ţării a fost reprezentată de 12 jucători. Printre ei s-a aflat şi interul dreapta Miloš Orbović, unicul polist selecţionat pentru festivalul pe semicerc organizat în Germania şi Danemarca. Component al Serbiei acesta a avut şansa să evolueze împotriva câtorva dintre cele mai puternice naţiuni din lume şi nu a dezamăgit.

Turneul final mondial a avut loc între 10 şi 27 ianuarie în două naţiuni cu o puternică tradiţie în sporturile de sală. România, la masculin, prinde greu în ultimii ani asemenea competiţii, în schimb destui reprezentanţi ai Ligii Zimbrilor, denumirea eşalonului de top din ţara noastră, au fost prezenţi pe parchetul sălilor din Berlin ori Hamburg. Trei dintre ei au îmbrăcat tricoul vecinilor de la sud-vest, care au avut parte de o grupă „de foc”. Milos Orbović, singurul jucător al lui Poli prezent la Mondial, şi colegii săi au înfruntat Rusia, Franţa, Brazilia, echipa unită a Coreei şi Germania. „Am început bine, în primul joc am evoluat bine cu Rusia, dar am remizat 30-30 după ce am condus tot meciul. De asemenea ne-am descurcat contra Franţei, când am avut o primă repriză foarte bună”, spune Milos Orbović. Interul dreapta de pe Bega a început turneul ca rezervă, dar titularul Nemanja Zelenovic s-a accidentat chiar în primul meci şi jucătorul originar din Vrbas a devenit astfel om de bază. „Am fost apoi din primul minut cu Franţa şi de asemenea contra Braziliei… A fost o mare onoare pentru mine să joc în prima echipă la naţională contra unor forţe precum Franţa, Brazilia, Germania şi Rusia… E o mare mândrie pentru mine, am fost foarte fericit şi am învăţat multe lucruri, când joci împotriva unor asemenea formaţii observi lucruri pe care nu le vezi în orice meci”, continuă Orbović.

Handbalistul lui SCM Poli a marcat un gol ruşilor şi a avut trei reuşite cu Franţa deşi echipa sa a pierdut în cele din urmă la scor acest joc (21-32). De asemenea, Milos a punctat şi în poarta Braziliei, într-un duel foarte important pentru accederea în faza grupelor principale. „Aveam nevoie de acea victorie, dar am pierdut la limită, 22-24, la două goluri diferenţă, am avut atacul pentru a egala şi am ratat acea şansă, un 7 metri. Ne-au bătut, dar antrenorul nostru a fost mulţumit. În mare parte pentru că suntem o echipă nouă, toţi jucătorii bătrâni s-au retras, majoritatea suntem jucători de 25-26 de ani şi am luptat, toată lumea ne-a respectat, dar cu siguranţă pot spune că nu am avut noroc…”, a conchis handbalistul bănăţenilor.

naţionala Serbiei

Serbia, care a participat cu o formaţie a cărei medie de vârstă a fost scăzută, a învins apoi Coreea (31-29) şi a cedat în faţa gazdei Germania (23-31), prin urmare i-a mai rămas doar lupta din zona locurilor 17-20. În semifinala mini-turneului pentru clasarea finală, „plavii” au trecut de Bahrain cu 32-27. „Fiecare victorie e o lecţie pentru noi, trebuie să dăm maximum… Am bătut Coreea şi Bahrain iar în ultimul joc, cu Argentina, am condus iarăşi tot meciul, la cinci-şase goluri, dar pe final antrenorul a oferit şanse unor jucători mai tineri pentru a lua contact cu această lume. Am arătat cum e să lupţi, să impui şi să arăţi respect”, a adăugat Milos Orbović.

Turneul final al Campionatului Mondial a fost foarte urmărit şi în România, deşi „tricolorii” nu au fost acolo. Din 24 de echipe s-a impus una dintre gazde, Danemarca, care a învins la scor (şi) în finala cu Norvegia (31-22). „Vikingii” l-au încântat şi pe jucătorul Politehnicii Timişoara. „M-a impresionat cel mai mult Danemarca, nu am jucat contra lor, dar le-am urmărit toate jocurile şi au fost fantastici. Danemarca şi Norvegia, urmate de Franţa. Germania, nu chiar aşa de mult, dar Danemarca e o echipă naţională perfectă şi a arătat ce înseamnă handbalul cu această ocazie. A câştigat cu un scor categoric fiecare joc”, a evidenţiat Orbović.

Încrâncenare împortiva lui Dinamo. Foto: Virgil Simonescu

Nu doar performanţele de pe parchet au fost la superlativ în inima Europei, ci tot ce s-a întâmplat în jurul terenului. Milos, de exemplu, a evoluat în săli care au găzduit de regulă între 10 şi 15.000 de spectatori la Berlin şi Copenhaga. „A fost o experienţă grozavă, e un alt nivel, nu pot explica, dar e alt handbal, în Germania şi prima ligă e foarte bună…”, a precizat Milos.

CM 2019 nu a fost singurul turneu major din cariera sa, Orbović a participat cu Serbia şi la Europeanul din 2016, din Polonia. Satisfăcut de prestaţiile din Germania şi Danemarca el speră acum să realizeze „tripla” şi să-şi încununeze cariera internaţională cu o participare la Tokyo 2020. „Jocurile Olimpice sunt visul oricărui jucător, am fost la Euro, Mondiale şi mi-ar plăcea să completez acest tur cu echipa naţională. Va fi foarte dificil în 2020, pentru că am fost pe 18 la acest campionat mondial şi acum avem calificări pentru Euro, cu o grupă foarte puternică: două jocuri cu Croaţia, în aprilie, adversari mai sunt Elveţia şi Belgia.


Trebuie în primul rând să ne calificăm”, a subliniat singurul handbalist polist prezent la CM.

Foto: Virgil Simonescu

Viaţa la Poli, o plăcere

Născut la doar 125 de kilometri de Timişoara, la Vrbas, un orăşel al provinciei Vojvodina, Miloš Orbović a fost încântat să accepte în vara lui 2017 provocarea de a evolua în Capitala Banatului. „Sunt la două ore de casa mea, e frumos că eşti în afara ţării, dar eşti aşa aproape de familie”, mărturiseşte acesta, care, precum ceilalţi ex-iugoslavi de la Poli, cunoaşte bine şi limba engleză. Milos a început handbalul la echipa din localitatea natală, dar a cunoscut gloria pe plan naţional între anii 2014-17, când a triumfat de trei ori în campionatul intern cu formaţia fanion a zonei, Vojvodina Novi Sad! Tot cu puternica grupare de pe Dunăre a cucerit două Cupe şi trei Supercupe ale Serbiei. Poli Timişoara nu era o necunoscută pentru el, tocmai datorită amicalelor dintre actualul şi fostul său club: „Am jucat împotriva lui Poli la Vojvodina, ştiam că au fost pe locul 3 în campionat. Tot timpul au avut jucători buni, de calitate. Mulţi jucători sârbi au evoluat aici de-a lungul timpului”.

„Am venit la Poli şi anul trecut am fost aproape să luăm Cupa. Am pierdut la Constanţa, pot spune cu ajutorul arbitrilor, pentru gazde, dar nu e nicio problemă, luptăm. Avem o echipă mare, cu jucători importanţi, oameni grozavi şi chiar mă simt extraordinar aici. E un loc perfect pentru mine şi totul e cum trebuie în acest club, iubesc faptul că aceşti colegi sunt prietenii mei şi când am ajuns toată lumea m-a ajutat. M-au tratat ca şi cum eram de zece ani aici. M-au luat sub aripa lor…”, a explicat Milos.

Cu un apetit mare pentru trofee în continuare, internaţionalul sârb nu acceptă ca în acest sezon SCM Politehnica să nu pună mâna pe lauri. Prima ocazie va fi în luna martie, când elevii lui Pero Milosevic dispută Final Four-ul Cupei României la Focşani. „Sunt sigur că anul acesta vom lua Cupa, visez la acest lucru, şi îmi doresc pentru că doar noi ştim cât ne străduim, cât timp am petrecut în această sală, cu câte două antrenamente zilnice… Merităm să luăm ceva! Echipa e completă, am avut anul trecut ceva ghinioane cu accidentările, în februarie 2018 eram primii în campionat, apoi am pierdut cu Steaua, Dinamo şi CSM… în play-off am pierdut cu CSM, când, din nou, nu vreau să vorbesc despre alte lucruri… dar am fost atât de aproape de jocul final… Asta e istorie, acum trebuie să muncim pentru că urmează Final Four-ul Cupei României, ne pregătim să dăm ce avem mai bun. E şansa perfectă să câştigăm un trofeu major. În semifinale înfruntăm Focşaniul, care joacă acasă, sunt buni, le place să lupte ca toată lumea, va fi greu, dar sunt încrezător că-i putem învinge şi vom atinge finala, în care vom înfrunta pe Dinamo sau Steaua”, a concluzionat Miloš Orbović. Acesta apreciază şi Liga Zimbrilor: „Campionatul e unul bun, cu multe echipe tari şi jucători de clasă. Când am ajuns în România ştiam că e o ligă puternică. Am jucat în Serbia, în SEHA League (campionat regional) şi Cupa EHF, pot să spun că primele şase-şapte clasate joacă un handbal foarte bun”.

Miloš Orbović are contract cu Poli până în vară, dar nu se gândeşte deocamdată unde-l va găsi sezonul 2019-2020. „Nu mă gândesc la nimic altceva în acest moment decât la obiectivele echipei, la Final Four şi play-off-ul campionatului. Sunt sigur că vom face lucruri mari în această primăvară”, e convingerea purtătorul tricoului cu numărul 4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.