Porci-santinelă pentru verificarea dispariției pestei porcine africane din Timiș

Porci-santinelă pentru verificarea dispariției pestei porcine africane din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș continuă să monitorizeze și să acționeze în zonele din județ unde au fost descoperite cazuri de pestă porcină africană. Numărul focarelor a rămas limitat la trei, iar aici nu mai există în prezent porcine. De asemenea, au fost efectuate dezinfecţiile primare şi proprietarii exploataţiilor şi autorităţile locale au fost puşi în temă privind măsurile luate şi cele care vor urma, pentru stingerea focarelor de boală.

În următorul pas, la începutul lui martie. în gospodăriile infectate se va proceda la efectuarea dezinfecţiilor finale, urmate la treizeci de zile de la încheierea acestora, de popularea lor cu purcei santinelă, care vor rămâne în locaţiile în cauză timp de 45 de zile, după care vor fi testaţi prin examene de laborator pentru a afla dacă pesta porcină africană mai este prezentă, a anunțat DSV Timiș.


În localităţile zonelor de protecţie, în zone circulare, de circa trei kilometri în jurul focarelor de boală, se va proceda la examinarea clinică a tuturor porcinelor existente, porcine de la care se vor preleva şi probe de sânge, pentru examene serologice. in zonele de supraveghere, în zone circulare, de aproximativ 10 kilometri în jurul focarelor de boală, se va proceda doar la examinarea clinică a efectivelor de porcine din exploataţii. Boala va putea fi stinsă oficial, doar în urma obţinerii rezultatelor negative, pentru examenele de laborator efectuate.

Pentru moment, târgurile de animale rămân închise, fiind total interzisă comercializarea porcinelor în spaţiile publice, în colectivităţi de animale. Acestea pot fi comercializate direct din exploataţia de origine, către cumpărător. Conform reglementărilor legale, toate porcinele cu vârsta mai mare de două luni, trebuie obligatoriu crotaliate, iar pentru înstrăinarea din exploataţie, trebuie anunţat medicul veterinar local, ce va elibera formularele de mişcare necesare, iar în localitatea de destinaţie, va fi anunţat la fel, medicul veterinar local, pentru a prelua şi înregistra aceste formulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.