Cum „traduc” timișorenii întrebările de la referendum: „Corupții să nu mai poată...

Cum „traduc” timișorenii întrebările de la referendum: „Corupții să nu mai poată să-și dea legi favorabile lor în Parlament”

0
DISTRIBUIȚI

Cele două întrebări de pe buletinele de vot la referendumul pe teme legate de justiție au fost mai greu de înțeles pentru unele persoane în vârstă din Timișoara, în timp ce alți cetățeni prezenți la urne au precizat că au scopul de „a nu se mai da legi peste noapte” sau „corupții să nu mai poată să-și dea legi favorabile lor în Parlament”.

Două întrebări au fost incluse pe buletinele de vot pentru referendumul pe teme legate de justiție, convocat de șeful statului, Klaus Iohannis. Și anume, „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” și „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Conținutul acestor întrebări a fost mai greu de înțeles pentru unele persoane mai în vârstă care au votat la o secție din Timișoara. „La ce nu mă pricep, nu mă pricep. Ăsta-i adevărul, că nu le-am prea înțeles”, ne-a declarat o femeie după ce a ieșit din secția de votare.


„Nu le-am înțeles, de nicio culoare, și am o cultură. Nu înțeleg întrebările din niciun punct de vedere”, a spus un alt bărbat mai în vârstă, puțin revoltat.

Pe de altă parte, unele persoane par mai bine informate cu privire la cele două întrebări incluse pe buletinele de vot. „Pentru a fi o justiție mai corectă și a scăpa de oamenii corupți din politică”, a tradus un tânăr conținutul lor.

„Corupții să nu mai poată să-și dea legi favorabile lor în Parlament, pur și simplu. Nu mi se pare normal ca Parlamentul să aibă dreptul să dea legi în favoarea infractorilor, pentru parlamentari în mod special. Pentru că ceilalți infractori pur și simplu intră la Codul civil comun, dar parlamentarii se pare că au un statut aparte, votează imunitate ei pentru ei, adică colegii lor pentru ei”, a explicat un alt bărbat, după ce a ieșit de la urne.

Totodată, Melinda, o tânără din Timișoara, a precizat că „în primul rând, dorim să interzicem ordonanțele de urgență privind legile justiției, adică să nu se ia așa, foarte repede, trebuie gândite, trebuie discutate. Cel de-al doilea, nu dorim să se amnistieze infractorii, să fie eliberați. Adică la fel, lucrurile astea trebuie discutate”.

De asemenea, un alt tânăr, Lucian, a explicat că cele două întrebări sunt „pentru a nu fi grațiați de fapte persoanele care răspund penal, respectiv să nu se mai dea legi peste noapte”. Pe de altă parte, Elena Avasilicoaiei a precizat că a înțeles că cele două întrebări incluse pe buletinele de vot se referă „să nu fim de acord cu eliberarea celor acuzați, a criminalilor. Asta am înțeles eu. Nu prea mă pricep la altceva să vă spun”.

„Înseamnă că dacă ești de acord să…, dacă vrei să eliberezi corupții din pușcărie și dacă vrei peste noapte să se schimbe legile justiției. Asta înseamnă. Alegi, e treaba ta ce alegi”, a explicat Claudiu Manzur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.