Horia Colibășanu vrea să repete anul viitor expediția în Himalaya ratată recent...

Horia Colibășanu vrea să repete anul viitor expediția în Himalaya ratată recent din cauza condițiilor meteo

0
DISTRIBUIȚI

horia colibasanu

Horia Colibășanu a oferit, astăzi, noi detalii despre expediția ratată în Himalaya din cauza vremii proaste. Vă reamintim că sportivul timișorean și-a propus să deschidă o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 metri), însă a luat decizia de a se întoarce în țară pentru că vremea nefavorabilă l-ar fi expus pe el și pe echipa sa la riscuri foarte mari.

„Colibășanu, împreună cu Marius Gane și Peter Hamor, și-au propus ca în primăvara acestui an să urce pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri pe o rută nouă, proiect care poate fi echivalat cu intrarea în Cartea Recordurilor. Plecați în Himalaya de la începutul lunii aprilie, cei trei sportivi au reușit să ajungă până la 5.600m altitudine, dar mai departe nu au putut continua în lipsa condițiilor de vreme potrivită pentru ascensiuni la mare altitudine”, se arată într-un comunicat de presă.

Horia Colibășanu a declarat că ar fi avut nevoie de o fereastră de vreme bună pentru cel puțin patru zile pentru a putea deschide ruta nouă spre vârful Dhaulagiri.

„Aveam nevoie de o fereastră de vreme bună, cu vânt până în 30km/h în zona vârfului, pentru măcar patru zile.


Urma să mergem încet, pentru că aveam greutate de cărat și nu eram aclimatizați la mare altitudine. Anul acesta, fereastra nu a venit. Se pare că, la fel ca în 2014, o perturbare a vremii în emisfera nordică, duce la ploi interminabile în România, inundații în Slovacia și lipsa unor ferestre pentru ascensiuni fără oxigen în Himalaya”, a afirmat Horia Colibășanu.

Alpinistul timișorean își dorește ca anul viitor să revină în Himalaya, pentru a repeta expediția spre vârful Dhaulagiri.

„Partea bună pentru această rută este că am depășit porțiunea cea mai dificilă, un horn și perete tehnic foarte greu, zonă cu piatră care se poate desprinde. Am parcurs de foarte multe ori această porțiune pentru că a fost nevoie să o echipăm pentru cățărat. La capătul ei, mai sus de 5.600 de metri, pe creastă, deja se poate merge pe picioare. Anul viitor, cu o vreme bună, cu traseul parțial echipat, șansele noastre sunt mult mai mari”, a precizat Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu, alături de ceilalți doi sportivi, au avut o ascensiune fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor în munții Himalaya.

Horia Colibășanu este sportiv de performanță, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. În primăvara acestui an, a avut loc cea de-a 21-a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 16-a în Himalaya.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.