Șeful Deutsche Welle România despre Timișoara Capitală Europeană a Culturii: „Nu se...

Șeful Deutsche Welle România despre Timișoara Capitală Europeană a Culturii: „Nu se întâmplă mare lucru”

0
DISTRIBUIȚI

În emisiunea „Serviciul de noapte” difuzată în această săptămână de Radio România Actualităţi – emisiune moderată de Gabriel Bassarabescu, realizator Radio România – unul din subiectele discutate timp de câteva minute a fost şi  „Timişoara, capitală culturală europeană” şi problemele culturale ale oraşului. Invitat prin telefon a fost Robert Schwartz, şeful secţiei române a postului Deutsche Welle din Germania, care este de părere că în viitoarea capitală culturală „nu se întâmplă mare lucru”. El a vorbit despre publicarea, în Monitorul Oficial, a ordonanţei prin care Timişoara primeşte promisiunea unor bani – 53 de milioane de euro – bani eşalonaţi până în 2022, „o veste bună, dar vestea proastă este că nimeni nu ştie cum vor putea fi accesaţi aceşti bani, pentru că până acum, toate instituţiile astea culturale, mai întâi trebuie să-şi plătească  proiectele, după care vin să deconteze. Cum să plătească, dacă nu au bani? E un cerc vicios, am stat de vorbă cu multă lume aici, şi la Berlin, şi la Timişoara, am vorbit de multe ori despre Sibiu, fosta capitală culturală europeană, se pare că expertiza Sibiului nu este neapărat dorită la Timişoara, există o concurenţă, am impresia, între primărie, guvern, consiliul judeţean, organizatori, pseudo-organizatori, deci e foarte greu să găseşti oarecum un numitor comun ca Timişoara să devină într-adevăr o capitală culturală europeană înainte de 2021 şi să rămână capitală culturală europeană aşa cum a fost Timişoara, aşa cum o ştim noi”.

S-a propus şi o campanie de emisiuni pentru ca acest proiect să intre pe o linie dreaptă, căci el este „o şansă pentru întreaga ţară, Timişoara capitală culturală europeană în 2021 e o oglindă, pe de o parte, şi pe de altă parte o fereastră deschisă spre Europa”.


Un alt invitat al emisiunii au arătat că acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi guvernul, dar şi primarul Timişoarei care are propriile probleme cu guvernarea şi „se confruntă cu o problemă care e, hai să spunem, pe buza prăpastiei, stă foarte prost cu încasările la bugetul local şi nu are bani pentru a se  implica în această chestiune direct, nu există bani pentru asta, sper să se găsească o soluţie”.

Robert Schwartz  a ţinut să adauge că „primarul Timişoarei are o vendetă personală cu fostul director al teatrului de stat german, un tip care este impecabil şi care a adus nişte spectacole fantastice. Ei, nu aşa se face cultură totuşi”, căci „există un Vărşăndan la Timişoara”. Cât despre primarul Timişoarei, „un personaj exotic în politica românească… aş zice  să lase la o parte orgoliile şi domnul primar”. Participanţii la emisiune intenţionează să continue dezbaterea asupra acestui subiect şi în emisiunile viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.