Timişoreanul din lotul României care face senzaţie la Euro U21. Cine sunt...

Timişoreanul din lotul României care face senzaţie la Euro U21. Cine sunt cei mai bine cotaţi tineri fotbaliști bănăţeni

0
DISTRIBUIȚI
Vlad Dragomir, între Ştefan şi Puşcaş. sursa foto: frf.ro

Capitala Banatului nu a dus lipsă de talente la fotbal de-a lungul anilor. Cu toate acestea doar un singur timişorean se află în lotul naţionalei „mici” care are parte de un turneu final european de vis. O situaţie asemănătoare cu cea din urmă cu 21 de ani, când Cosmin Contra, actualul selecţioner, a fost unicul jucător originar din oraşul de pe Bega la precedenta participare a României în această competiţie.

România a început excelent Euro U21 din Italia cu victorii împotriva Croaţiei (4-1) şi Angliei (4-2), fiind aproape în premieră de calificarea în semifinale, dar şi de participarea la JO de la Tokyo. Dacă în 1998 Contra se afla sub comanda lui Victor Piţurcă, acum, în cea pregătită de Mirel Rădoi se regăseşte tot un singur timişorean – mijlocaşul Vlad Dragomir, de la Perugia (Serie B). De precizat că, înaintea primului meci, în cazul unei accidentări dinamovistul Deian Sorescu ar fi putut înlocui un jucător din cei 23 selecţionaţi, dar fostul component al lui ACS şi ASU Poli nu a fost cel ales de pe lista adiţională când au intervenit indisponibilităţi de ultim moment.

Dragomir (20 ani) a fost om de bază la Perugia în acest sezon. Fiind aproape de promovarea în Serie A după ce echipa sa a prins play-off-ul de pe locul 8. Timişoreanul crescut la vechea Poli şi la ACS, de unde a făcut pasul la juniorii lui Arsenal, a evoluat în 32 de partide, a marcat un gol şi a oferit trei assist-uri în sezonul ce tocmai s-a încheiat. Poziţia sa preferată în teren e cea de mijlocaş defensiv. Dintre tinerii bănăţeni eligibili pentru naţionala U21 el e totodată şi cel mai valoros conform site-ului de specialitate transfermarkt.de, fiind cotat la nu mai puţin de 1,5 milioane de euro.

Vlad Dragomir a fost rezervă cu Croaţia, dar a intrat pe teren contra Angliei, având o contribuţie la finalul „nebun” de meci. Intrat în minutul 74, timişoreanul a centrat două minute mai târziu la faza la care Fl. Coman a obţinut penalty-ul din care Puşcaş a făcut 1-0. Vlad a avut apoi şi partea sa de vină când a fost depăşit uşor de Gray la reuşita egalizatoare. Jucătorul Perugiei s-a achitat însă bine de sarcini în rest şi până la urmă „tricolorii” s-au impus spectaculos cu 4-2 pe final.

Sorescu (21 ani), care nu a prins lotul, s-a evidenţiat rapid şi după transferul de la ASU Politehnica la Dinamo. A avut o primă parte se sezon 2018-19 foarte reuşită. În stagiunea regulară a Ligii I a evoluat în 22 de partide pentru „câini”, a marcat două goluri şi a oferit două pase de gol. Alb-roşii au evoluat însă doar în play out şi în această ediţie, fază în care „Soare” a reuşit trei „assist-uri”. Originar fundaş dreapta, timişoreanul a fost avansat la seniori şi în postura de „aripă” sau mijlocaş lateral. Putem spune că până acum are un parcurs asemănător cu cel al lui Cosmin Contra. Deian Sorescu e cotat la 550.000 de euro momentan.

Cei doi nu sunt însă singurii vestici luaţi în calcul de către selecţionerul naţionalei de tineret. Arădenii Dennis Man (FCSB) şi Adrian Petre (Esbjerg, Danemarca) se află şi ei în lotul naţionalei sub 21 de ani, cel din urmă a şi marcat în primul joc. România face parte din grupa C la Euro 2019. „Tricolorii mici” au şase puncte în grupa C şi sunt aproape calificaţi în semifinale, indiferent de alte rezultate, contra Franţei luni, 24 iunie (ora 22.00), o remiză ar asigura accesul ambelor echipe în faza următoare. În semifinale se califică câştigătoarele celor trei grupe plus cea mai bine clasată formaţie de pe locul 2.

Eligibili, dar rămaşi pe dinafară

Chiar dacă Timişoara nu se mai laudă cu performanţe notabile în ultimii ani, în vizorul selecţionerului Mirel Rădoi s-ar fi putut afla şi alţi juniori crescuţi pe Bega. Al doilea ca valoare conform cotei de transfer între tinerii bănăţeni eligibili pentru a juca la Euro 2019, dar neluat în calcul nici pe lista adiţională e Sebastian Mailat. Împrumutat în iarnă de CFR Cluj la Gaz Metan Mediaş, acesta a totalizat pe parcursul întregului sezon la echipele de club 35 de de jocuri, a marcat un gol în preliminariile Europa League penrtu CFR şi a înregistrat trei pase de gol. Folosit de obicei ca „aripă”, Mailat (21 ani) a dezamăgit însă la capitolul finalizare în ultimul campionat, nereuşind să înscrie în această ediţie a Ligii I.

Ceilalţi tineri timişoreni din prima ligă rămaşi „pe dinafară” sunt Carlo Casap (20 ani) şi Daniel Benzar (21).


Primul e la Viitorul, dar a fost afectat de o accidentare gravă şi a jucat doar nouă partide oficiale în campionatul 2018-19, în timp ce Benzar a fost împrumutat de FCSB la Dunărea Călăraşi. Fratele mai mic al lui Romario a totalizat 14 jocuri în elită pentru nou promovată şi a marcat o dată, dar formaţia pregătită de Dan Alexa a retrogradat dramatic la finalul stagiunii.

Marius Marin. Foto: Facebook

Alte nume interesante de jucători de perspectivă din oraşul de pe Bega aşteaptă la rândul lor şansa de a evolua în ediţia următoare în elită. Atacantul Andrei Dumiter (20 ani) a completat al doilea sezon cu peste zece goluri marcate în B pentru Ripensia. El se afla şi pe lista campioanei CFR Cluj, dar a semnat cu Sepsi, unde are mai multe şanse de a juca în Liga I. Tot în B s-au aflat în ediţia trecută Cosmin Bîrnoi, Dorin Codrea şi Denis Haruţ (toţi câte 20 ani), toţi trei cu un an de coşmar la ACS Poli, care a retrogradat până la urmă în Liga a III-a. Cel din urmă s-a înţeles însă deja cu FC Botoşani şi va reveni astfel în Liga I. Tot în eşalonul secund, dar la ASU Poli în a doua jumătate a sezonului, s-a aflat şi Radu Motreanu (21 ani), acontat de Astra de la ACS. În timp ce din diaspora mai putea veni la lot un timişorean cu un parcurs foarte interesant. Marius Marin (20 ani) a evoluat în ediţia 2018-19 doar în Serie C, al treilea nivel din Italia, dar a promovat cu Pisa, unde a fost împrumutat de la prim divizionara Sassuolo şi ar putea rămâne în oraşul cu celebrul turn pentru un prim campionat în eşalonul secund italian.

Contra, primul marcator la Euro ’98

Foto: frf.ro

Actualul antrenor al naţionalei „mari” a fost component de bază al „tineretului” la Campionatul European din 1998. Ulterior, Cosmin Contra a confirmat şi la nivel de seniori. Un fundaş dreapta foarte ofensiv, „Guriţă” a marcat chiar primul gol al turneului final organizat la Bucureşti. România a fost gazdă, dar a trebuit să se califice în competiţie. Timişoreanul a deschis scorul în sferturile de finală cu Olanda în minutul 7. Batavii s-au impus însă în cele din urmă cu 2-1 iar „tricolorilor mici” le-a mai rămas doar lupta pentru clasarea finală.

Demoralizaţi, jucătorii lui Piţurcă au cedat şi în meciul următor, scor 0-1 cu Germania după prelungiri. Pentru ca apoi să piardă dramatic şi ultima partidă, cea pentru clasarea pe locurile 7-8, un 1-2 cu Rusia în care Trică a deschis scorul. Cosmin Contra a fost integralist de-a lungul turneului câştigat de Spania. De precizat că în poarta naţionalei U21 s-a aflat un alt vestic, hunedoreanul Bogdan Lobonţ. Dacă acum Viitorul dă cei mai mulţi jucători la tineret, în urmă cu două decenii Steaua şi Craiova avea cei mai mulţi convocaţi, câte şase fiecare.

Cei mai bine cotaţi tineri timişoreni:

Nume                                      Echipă (2018-19)                    Cotă transfermarkt (euro)

Vlad Dragomir (20 ani)         Perugia (Serie B, Italia)         1,5 milioane

Sebastian Mailat (21 ani)       Gaz Metan                              650.000

Deian Sorescu (21 ani)           Dinamo                                   550.000

Carlo Casap (20 ani)              FC Viitorul                             350.000

Daniel Benzar (21 ani)           Dunărea Călăraşi                    300.000

Andrei Dumiter (20 ani)         Ripensia (Liga 2)                   250.000

Cosmin Bîrnoi (20 ani)          ACS Poli (Liga 2)                  250.000

Marius Marin (20 ani)            Pisa (Serie C, Italia)               200.000

Denis Haruţ (20 ani)               ACS Poli (Liga 2)                  200.000

Dorin Codrea (21 ani)            ACS Poli (Liga 2)                  150.000

Radu Motreanu (21 ani)         ASU Politehnica (Liga 2)      150.000

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.