Echipele antibătaie. La Timișoara acționează o echipă mobilă formată din specialiști, care...

Echipele antibătaie. La Timișoara acționează o echipă mobilă formată din specialiști, care intervine în cazurile de violență în familie

0
DISTRIBUIȚI

La fiecare 30 de secunde, o româncă este ținta violenței în familie. Cu scopul de a diminua acest fenomen îngrijorător, la Timișoara acționează, de câteva luni, o echipă mobilă formată din specialiști, care intervine de fiecare dată când este semnalat un astfel de incident. Iar ajutorul oferit victimelor și agresorilor este nesperat.

Echipa mobilă care intervine de urgență în cazurile de violență în familie funcționează în cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara și a fost înființată la începutul acestui an. Asta după ce o serie de măsuri importante în materia violenței domestice au fost cuprinse în Legea nr. 174/2018. Una dintre cele mai importante modificări care vine în sprijinul victimelor acestui fenomen se referă la posibilitatea de obținere a unui ordin de protecție provizoriu direct de la un polițist și într-un timp foarte scurt.

„Polițiștii pot emite două tipuri de ordine de protecție provizorii. Este vorba despre acel ordin valabil cinci zile, care este emis de către polițist la secția de poliție. Acest ordin este valabil atât pentru persoana agresată, cât și pentru copiii acesteia. De obicei, persoanele agresate sunt, din păcate, femei. Polițistul este și cel care hotărăște distanța pe care trebui să o păstreze agresorul față de victimă. Dacă agresorul nu respectă acest ordin de protecție, se consideră caz penal și se cercetează de către judecătorie”, a explicat Esztero Emese, coordonatorul echipei mobile din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Agresorii, cazați în centre pentru persoane fără adăpost

De asemenea, legea prevede și înființarea acestor echipe mobile, formate din cel puțin doi specialiști, un asistent social și un psiholog, care intervin de fiecare dată când este semnalat un astfel de incident în Timișoara.

„Legea a adus modificări esențiale în ceea ce privește violența domestică. Prin această lege s-a dispus ca la nivelul fiecărui serviciu public de asistență socială este necesară înființarea acestei echipe mobile. Noi am înființat de la începutul anului echipa mobilă, prin hotărâre de consiliu local, formată dintr-un coordonator, iar în componența echipei se află doi specialiști: un asistent social și un psiholog, plus șoferul cu care ne deplasăm la cazuri. Asigurăm permanență, adică 24 de ore din 24, la solicitarea echipajului de Poliție, atunci când este necesară intervenția noastră la secția de Poliție, când deja agresorul și persoana agresată sunt deja la secție pentru a se lua măsurile necesare, pentru că, de fapt, polițistul este cel care emite acest ordin de protecție provizorie”, a detaliat Esztero Emese.

De asemenea, specialiștii care intervin de urgență în cazul semnalării unor acte de violență domestică au sarcina de a ajuta atât victima, dar și agresorul.

„O altă noutate a legii este faptul că indiferent dacă agresorul este proprietarul locuinței, prin acest ordin de protecție, el este obligat să părăsească locuința pentru aceste cinci zile și persoana agresată să rămână în locuință până la expirarea acestui ordin. În această perioadă cât el nu are voie să se apropie de locuința comună, dacă solicită, atunci această echipă mobilă îi acordă cazare într-un centru rezidențial al direcției. Și anume, un centru pentru persoane fără adăpost. Dacă doarme în altă parte, obligatoriu trebuie să anunțe unde se va afla în cele cinci zile”, a precizat coordonatorul activității echipei mobile din Timișoara.

violenta domestica

Zeci de cazuri de violență

De la începutul anului și până în prezent, specialiștii echipei mobile au fost nevoiți să intervină în peste 40 de cazuri de violență în familie. Din păcate, în aproximativ 30 dintre acestea, au fost implicați și copii, care suferă traume cumplite chiar dacă nu sunt efectiv abuzați, ci doar martori la actele de violență. Echipa mobilă intervine în cel mult 60 de minute din momentul în care este solicitată.

„De obicei, victima sună la 112 și este anunțată secția de poliție. Polițiștii se deplasează la locul faptei, verifică atât agresorul, cât și persoana agresată, plus copilul, și sunt conduși la secția de poliție. Acolo se fac cercetările de rigoare. Între timp, suntem anunțați și noi, echipa mobilă, care se deplasează indiferent de oră și acordă servicii de consiliere socială și juridică, cât se poate, atât agresorului, cât și persoanei agresate.


Agresorul este informat asupra faptului că dacă se apropie și dacă nu respectă ordinul de protecție, ce riscă, iar persoanei agresată i se oferă consiliere în ceea ce privește drepturile ei. Dacă este vorba de un copil care este agresat fizic, chiar și psihic, atunci polițiștii, cât și echipa mobilă, știu că obligatoriu trebuie să anunțe Protecția Copilului”, explică Esztero Emese.

Persoanele care au informații cu privire la o agresiune față de o persoană pot să sune atât la numărul de urgență 112, dar și la numărul dispeceratului echipei mobile din Timișoara, care este 0357/981. În cel de-al doilea caz, echipa mobilă este cea care solicită intervenția polițiștilor pentru a verifica situația semnalată.

Abuzuri după prea multe pahare de alcool

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara atrag atenția asupra faptului că, de obicei, femeile sunt victime ale violenței domestice, atât fizic, cât și psihic sau social. Din păcate, majoritatea solicită sprijin doar în momentul în care sunt bătute. Doar cel mult 5% au sunat la 112 din cauza violenței psihologice.

„Nu toate victimele sunt femei. Am avut și cazuri de abuz asupra unor persoane vârstnice, persoane cu handicap. Echipa mobilă intervine ori de câte ori este solicitată, acordăm consiliere psihologică inclusiv agresorilor, nu este ușor să lucrăm cu ei. Se mai întâmplă să fie o ceartă ușoară între cei doi parteneri, asta se consideră deja o violență psihologică. Dar chiar și așa, polițistul se deplasează la adresă. De obicei, se emite și ordinul de restricție provizorie. Sunt și campanii de conștientizare și atragere a atenției asupra acestor fenomene, ca oamenii să știe ce au de făcut. Nu putem să generalizăm, sunt acte de violență domestică și în familii cu studii superioare, dar și în familii cu situație financiară mai precară. Certuri sunt peste tot, unii le pot gestiona cu ușurință, alți iau atitudine. Dacă aș putea să fac o medie, aș spune că între 40 și 50 de ani sunt cele mai frecvente acte de violență domestică. Este important faptul că toată agresivitatea se datorează consumului de alcool. În peste 90% din cazuri, violența este datorată consumului de alcool. În cadrul direcției noastre există și un compartiment care acordă consiliere și îndrumare de specialitate persoanelor cu adicția de alcool. Alcoolul este într-adevăr o problemă, își pune amprenta, este unul dintre factorii declanșatori”, a precizat coordonatorul echipei mobile a Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Centre realizate cu bani europeni

Cu scopul de a veni în sprijinul victimelor violenței în familie, dar și al agresorilor, la Timișoara vor fi deschise, în luna octombrie a acestui an, cu bani europeni, două centre de zi. Este vorba de un centru de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și un centru de asistență destinat agresorilor, care vor fi înființate în cadrul proiectului „SEVA – Stop! Eliminăm violența și agresivitatea”, derulat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. Valoarea proiectului european este de 400.000 de euro.

„Grupul țintă al proiectului sunt 200 de victime ale violenței domestice, precum și 55 agresori. Acum suntem în curs de angajare a specialiștilor. Cu victimele o să lucreze asistenți sociali, psihologi, vom derula programe de consiliere, de reintegrare pe piața muncii, mamele vor primi subvenții, se pot înscrie la cursuri de formare profesională. De asemenea, vom oferi gratuit și consiliere juridică, vor beneficia și  de servicii de psihoterapie, servicii medicale sau notariale. Vrem să mergem și pe partea de ajutare a agresorilor. Degeaba scoți victima, se despart în cazul cel mai fericit, dar agresorul intră într-o altă relație în care se comportă la fel. Vrem să rupem ciclul acesta. Datorită noilor modificări, în momentul în care ordinul de protecție se prelungește pentru șase luni de zile, judecătorul poate să recomande consilierea psihologică în cazul agresorului”, a explicat Angela Ciupa-Rad, din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

În cadrul celor două centre vor fi angajați, în total, trei psihologi, care vor consilia victimele și agresorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.