Măsuri anti-șpagă în spitalele din vestul țării după ce au ajuns în...

Măsuri anti-șpagă în spitalele din vestul țării după ce au ajuns în topul național al corupției

0
DISTRIBUIȚI

 

Două spitale mari din vestul țării au luat decizia de a implementa o serie de măsuri cu scopul de a elimina șpaga. Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul Județean Reșița au reacționat astfel după ce au fost incluse într-un top național al unităților medicale unde pacienților li se cere mită.

Personalul din spitalele de stat din România, în frunte cu medicii și asistentele medicale, au ajuns să aibă salarii uriașe după majorările din ultima perioadă. În aceste condiții, unui medic cu vechime îi intră în buzunar chiar și câteva mii de euro lunar, iar asistentelor medicale – peste o mie de euro. Cu toate acestea, mentalitatea românilor este greu de schimbat, în continuare fiind medici care cer șpagă pacienților, dar și bolnavi care le oferă sume de bani consistente, de teamă că altfel nu vor fi bine tratați.

Faptul că șpaga încă funcționează în spitalele din România, inclusiv în cele din județul Timiș și din restul zonei de vest a României, este dovedit de un studiu realizat recent de Anti-Bribery Synergy, în care sunt incluse toate spitalele în care pacienților li s-a cerut mită în ultima perioadă. Oamenii au răspuns prin SMS ori pe e-mail. Au fost aproape 127.000 de respondenţi, iar dintre aceştia, 3.800, adică 3% din total, au susţinut că personalul medical a pretins mită.

În total, au fost monitorizate 352 de spitale din România, timp de șapte luni, iar nu puțini au fost pacienții care au recunoscut că li s-a cerut să dea șpagă pentru a beneficia de actul medical. Potrivit acestui studiu, pe primele zece locuri în topul rușinii se află șapte spitale din București, plus trei din Brăila, Ploiești și Pitești.

Pe de altă parte, pe poziția 16 se află Spitalul Municipal Timișoara, unde 53 de bolnavi au recunoscut că medicii și asistentele le-a cerut bani sau atenții. Pe locul 27 se regăsește și Spitalul Județean Timișoara, cea mai mare unitate medicală din vestul țării, unde 39 de pacienți au declarat că au fost nevoiți să dea șpagă personalului medical.

Totodată, alte spitale din vestul țării incluse în top sunt Spitalul Municipal Hunedoara, unde 30 de pacienți au dat mită, Spitalul Județean Reșița – 26 de pacienți, Spitalul Județean Arad – 22 de pacienți, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara – 18 pacienți, Spitalul Municipal Caransebeș – 16 pacienți, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara – nouă pacienți, Spitalul Județean Deva – nouă pacienți, Spitalul Municipal Lupeni – șase pacienți, Institutul de Boli Cardiovasculare – trei pacienți, Spitalul Municipal Brad – doi pacienți, Spitalul Municipal Vulcan – un pacient și Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu – un pacient.

Măsuri anti-șpagă la „Municipal”

Conducerea Spitalului Municipal Timișoara nu a stat cu mâinile în sân după ce, în luna septembrie, acest studiu cu privire la unitățile medicale în care se cere șpagă a fost făcut public, astfel că a luat măsuri urgențe.

Medicul Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal Timișoara, ne-a declarat că s-a luat decizia, în comitetul director, să fie introdus un formular prin care pacienților le este adus la cunoștință că nu trebuie să dea mită în unitatea medicală, pe care-l semnează în momentul în care se internează.

„Stimate pacient asigurat, vă informăm că, pe perioada internării în Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara singura obligație legală de plată este următoarea: 10 lei – sumă fixă, reprezentând coplata la externare ce trebuie achitată de către pacienții internați în spitalizare continuă (cu excepția celor scutiți în conformitate cu prevederile Art. 225 din Legea nr. 95/2006***Republicată privind reforma în domeniul Sănătății). Deoarece această sumă este singura obligație legală de plată pe perioada internării (care trebuie achitată în numerar la biroul de internări), vă rugăm să dați următoarea declarație: Subsemnatul …., având CNP …., declar că am luat la cunoștință de obligația legală de plată pe care o am pe perioada internării și nu voi oferi alte plăți suplimentare personalului medical sau oricărei alte categorii de angajați ai spitalului.


Totodată, mă oblig să sesizez conducerea spitalului sau organele abilitate de drept cu privire la orice condiționare a actului medical de primirea unor foloase necuvenite, bănești sau de altă natură”, scrie în anunțul Spitalului Municipal Timișoara.

Medicul Olimpia Oprea spune că, în acest mod, atât pacienții, cât și personalul medical vor conștientiza că nu este permis să dea, respectiv să primească șpagă.

„Am fost pe locul 16 în acel sondaj și am considerat că trebuie să luăm măsuri. Prin urmare, alături de celelalte formulare pe care le semnează la internare, pacienții semnează și o declarație prin care iau la cunoștință că în spital există doar o coplată de 10 lei, unele persoane sunt scutite de plata respectivei coplăți, dar că nu este necesar să plătească alți bani în spital. Dacă cumva li se solicită, să anunțe conducerea spitalului. Sigur că eu cred că prin acest formular conștientizează atât personalul medical că nu este permis să ceară sau să primească, cât și pacienții conștientizează faptul că nu este bine să dea bani în spital personalului medical. În acest mod, este un semnal de alarmă pe care vrem să-l tragem acum, mai ales că au crescut salariile la medici, la asistentele medicale. Cred că este o măsură binevenită. De o săptămână am luat decizia în comitetul director de a introduce acest formular și unele secții deja l-au primit, cum este secția de oncologie, de exemplu. Este în implementare măsura și într-o săptămână cel mult vor avea toate secțiile formularul respectiv”, a explicat directorul Spitalului Municipal Timișoara.

De asemenea, medicul Olimpia Oprea ne-a declarat că secțiile Spitalului Municipal Timișoara au fost împânzite cu afișe care conțin mesaje anti-șpagă. „O ilegalitate poate părea un preț mic pentru o reputație pătată. Darea și luarea de mită se pedepsesc cu închisoare! Nu da/nu primi șpagă! Evită și denunță corupția! Linie telefonică gratuită pentru sesizarea faptelor de corupție: 0800 806 806”, scrie pe afișele anti-șpagă care pot fi văzute în incinta Spitalului Municipal Timișoara.

Olimpia Oprea susține că, în prezent, medicii și asistentele medicale cu vechime din cadrul unității ajung să ia salarii foarte bune. „Salariul unui medic poate să ajungă și la 20.000 de lei sau peste 20.000 de lei la anumite categorii care au sporuri, respectiv Unitatea de Primiri Urgențe, Anatomia Patologică, Terapia Intensivă. Cu tot cu gărzi, se ajunge la peste 20.000 de lei pe lună. La asistenți medicali depinde de programul de lucru, de vechime, dar pot să ajungă și la peste 5.000 de lei pe lună”, a detaliat directorul Spitalului Municipal Timișoara.

De asemenea, tot din luna octombrie a acestui an, și o altă mare unitate medicală din vestul țării a luat decizia de a lipi afișe anti-mită pe holurile secțiilor. Este vorba de Spitalul Județean Reșița, inițiativa aparținându-i directorului unității, Waldemar Murgu. Concret, pacienților le este atrasă atenția să nu mai dea șpagă personalului medical.

Pacienți sub acoperire

Și Ministerul Sănătății a inițiat, în vara acestui an, un proiect inedit cu scopul de a identifica medicii care cer șpagă, dar și alte nereguli din spitalele din România. Proiectul se numește „Pacienți sub acoperire”, iar recent, la Timișoara, ministrul Sorina Pintea a anunțat că sunt implicați 14 astfel de persoane, care se internează în spitalele din țară pentru a descoperi ce probleme sunt.

„În acest moment avem 14 pacienți misterioși. Nu ştiu încă ce conţin rapoartele pe care ei le-au făcut, dar verifică mai multe aspecte, inclusiv curăţenia. Verifică modul de comportament al personalului, dar şi modul în care interacţionează pacienţii şi aparţinătorii cu personalul medical. N-a mai fost nimeni dat afară pentru că, dacă erau cazuri grave, probabil mi se raporta imediat. Dacă obligaţiile din fişa postului ar fi respectate, nimeni nu ar avea probleme”, a explicat Sorina Pintea.

Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în luna februarie, șpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele trei probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.