Muzeu pentru strămoși. Un proiect pe bani europeni are ca scop deschiderea...

Muzeu pentru strămoși. Un proiect pe bani europeni are ca scop deschiderea unui muzeu al civilizației dacice în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

În vestul țării va fi realizat, cu bani europeni, un muzeu al civilizației dacice. Investiția se ridică la peste cinci milioane de euro, muzeul urmând a fi amenajat în orașul Orăștie, din județul Hunedoara.

Un nou punct de atracție pentru turiști va apărea în vestul țării. În luna octombrie a fost semnat contractul de finanțare pentru un proiect în cadrul căruia va fi realizat un muzeu al civilizației dacice în municipiul Orăștie. Proiectul este finanțat în cadrul Regio-Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și are o valoare de peste cinci milioane de euro.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții populației din municipiul Orăștie prin îmbunătățirea ofertei culturale, istorice, educaționale și a infrastructurii publice urbane”, a informat Primăria orașului Orăștie.

Concret, în cadrul proiectului va fi realizat un muzeu al civilizației dacice prin reabilitarea și valorificarea unei clădiri aflate pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 16, prin schimbarea destinației și refuncționalizarea acesteia. Prin urmare, la parter se propune realizarea Muzeului de carte și icoane vechi, un spațiu pentru documentare și cercetare pentru Comitetul UNESCO și Consiliul Științific al monumentului Sarmizegetusa Regia, precum și a unui Centru de informare și promovare turistică. De asemenea, la etajul 1 va fi amenajat Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, iar la etajul 2 – Muzeul Civilizației Dacice.

Potrivit reprezentanților Primăriei Orăștie, clădirea va conține săli de expunere, săli de conferință și expoziții temporare, depozite și spațiu de carantină, un laborator de restaurare a obiectelor de etnografie, birouri, spații pentru pază, un spațiu pentru vânzarea biletelor și a suvenirurilor, garderobă, căi de acces și cameră de oaspeți.

Totodată, în cadrul proiectului european vor fi reabilitate și modernizate străzile Nicolae Bălcescu (tronson 2), Nicolae Iorga, Ion Creangă și str.


Cetății. Concret, lucrările de infrastructură vor cuprinde: structură rutieră nouă cu pavele din calupuri de piatră naturală, refacere trotuare cu pavaj din plăci de granit, amenajare de spații de odihnă cu mobilier urban, lucrări de scurgere și captare a apelor pluviale, precum și amenajarea terenului.

„Astfel, realizarea unui muzeu dedicat Civilizației Dacice are un rol deosebit de important pentru revitalizarea istorică, culturală, socială, dar și economică a municipiului, promovându-se patrimoniul istoric și cultural al municipiului Orăștie, muzeu ce va oferi posibilități de relaxare și de petrecere a timpului liber de calitate tuturor locuitorilor orașului și turiștilor dornici să afle mai multe informații despre istorie, artă și cultură, a transmis Primăria Orăștie.

Valoarea totală a proiectului este de 24.283.201 lei, din care finanțarea nerambursabilă de 22.821.748 lei. Proiectul ar trebui să fie finalizat până la data de 31 decembrie 2022.

În Munții Orăștiei, din județul Hunedoara, se află șase cetăți dacice: Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Căpâlna și Bănița. Aceste fortărețe au format sistemul defensiv al lui Decebal, iar începând cu anul 1999 fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii. Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul Cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat de UNESCO.

În acest moment, reprezentanții autorităților județene continuă demersurile pentru preluarea în administrație și a celorlalte cetăți dacice, pentru a le transforma în obiective tot mai atractive pentru turiști.

Tarifele de vizitare ale cetății dacice Sarmizegetusa Regia sunt 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, ghidajul audio costă 20 de lei, iar taxa de filmare/ fotografie comercială este de 300 de lei pe oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.