Curățenia de sub preș

Curățenia de sub preș

2
DISTRIBUIȚI

Suntem țara care ascunde mizeria sub preș. Nici nu trebuia să văd imaginile „secretizate” după tragedia de la Colectiv, apărute patru ani mai târziu. Cunosc simptomul. Nu avem nevoie de ajutor, avem tot ce ne trebuie, asta spunea ministrul Sănătății la momentul respectiv, când numeroase țări se ofereau să preia răniții în stare gravă. Mulți dintre ei aveau să moară, alții au rămas cu sechele pe viață, pentru orgoliul unor lideri care erau preocupați doar de tichia lor de mărgăritar.

Și acesta este doar un exemplu, cutremurător și șocant, al mentalității care ne îngroapă pe toți.


Principala grijă a celor care ne conduc, după Colectiv, a fost „damage control”, dirijarea discursului în așa fel încât lucrurile să pară mai puțin grave decât sunt în realitate. Grija lor a fost imaginea, percepția publică. Nu îmbunătățirea sistemului medical, nu înăsprirea controalelor și a normelor de siguranță pentru cetățeni, indiferent de situație.

Ne petrecem prea mult timp ascunzând mizeria sub preș. Ne preocupăm covârșitor de mult de cum arătăm, în loc să ne preocupăm de cum suntem. Avem mașini mai scumpe decât garsoniera în care trăim. Batem sau chiar ucidem pădurari ca să putem să ne vedem mai departe de mizeria care se întâmplă în pădurile patriei. În politică, aceeași mizerie se reciclează sub diferite nume și ne cere să o votăm ca și cum ar fi ceva nou. Ce nu „prinde” la public este măturat sub preș și, eventual, reciclat mai târziu.

Însă, de obicei, mizeria nu poate să rămână neobservată. La un moment dat se ridică în aer și rămâne acolo zile întregi, ca să o respirăm. E ușor să ne „scandalizăm”, durează puțin, aruncăm o înjurătură sau un comentariu „incisv” pe Facebook, și apoi ne vedem de viața noastră. Care ar putea fi mult mai bună dacă chiar am face ceva, pe lângă reacția de moment. Însă ca să schimbi un sistem, un mod de gândire, o paradigmă, e nevoie de multă muncă. Multă muncă, de-alungul unei perioade lungi de timp. Iar cine dracu’ are răbdare pentru asta?

2 COMENTARII

 1. Principalul vinovat sunteti voi ,presa. Voi ati devenit cu mici exceptii,printre care Dragos, presa de can-can. Voi ati promovat incultura,voi ati promovat curvele si hotii,voi ati aruncat cu rahat in toti care ati vrut,sau care nu au platit.
  Voi ati incurajat nemunca,voi l-ati promovat pe Garcea, ,,ordinul de serviciu,, ,,certificat metrologic,, si alte bazaconii ,iar acum va mirati cu lacrimi de crocodil de macelul de pe strada. Voi ati demolat imaginea unor profesori care au scos sute de oameni,in urma cate unui incident in care au urecheat cate un elev nesimtit. Voi ati facut vedete din nuntile tiganesti,si din cluburile de cocalari in care sampania Dom Perrignon se cara cu roaba la mesele ,,clientilor,, care nu au muncit o zi in viata lor.
  Voi ati preferat sa il faceti vedeta si in acelasi timp sa loviti cu ura in preoti prin Pomohaci,dar nu ati promovat deloc zecile de preoti care cresc sute de copii.
  Sa mai continui? Nu arevrost. Va stiti pacatele. Incepeti indreptarea societatii cu voi,ca voi sunteti formatorii de opinie!
  Voi ati facut vedete din manelisti, din curve, din hoti.
  Tot ce se intampla,este si din cauza voastra,a presei.
  Din cainele de paza al societatii ati devenit pitbulul asmutit de stapani,sau javra care cauta prin rahatul omenesc.

  • Da presa e aservită stăpânilor politici şi securistici care-i plătesc. Din banii noştri, normal dar cu scopul de a face EI bani. Uite în Timişoara, din megalohoţiile făcute doar DRAGOŞ BOTA mai spune ceva, şi alţii din afara Timişorii. Toată media e cumpărată, nu mai sunt câinele de pază al democraţiei iar România nu mai e democraţie de facto. Pentru că nu mai e separaţia puterilor în stat din moment ce securitatea prin acoperiţi sau plătiţi conduc tot. E posibil ca din toată media Timişoreană(on line, scrisă, radio, televiziune) doar D.B. să spună adevărul despre mafia din oraş (interlopi, Primărie, alte instituţii etc) care e aici în ochii tuturor de exemplu. Sau să vadă media din restul Ţării, se vede mai bine de pe lună decât de aici ?
   Spune tu Vali Silaghi ce articol serios cu dezvăluiri despre hoţiile autorităţilor publice locale, pe care le poate vedea şi un cetăţean obişnuit nu un reporter, ai făcut personal ? Dacă numai vorbim aşa la general dar personal nu acţionăm cădem în ipocrizie. Are dreptate Justme, dacă presa ar face mai mult ar obliga indirect multe instituţii să-si facă datoria(inclusiv împotriva acestei caracatiţe)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.