Sute de migranți, traficați pentru două milioane de euro. Erau ascunși în...

Sute de migranți, traficați pentru două milioane de euro. Erau ascunși în remorci, fără apă și hrană

0
DISTRIBUIȚI

DIICOT anunță percheziții în România, Turcia și Germania pentru destructurarea unei grupări care trafica migranți. Sute de migranți au fost ajutați să treacă granița, mulți ascunși în remorci, fără apă, hrană, oxigen sau posibilitatea de a merge la toaletă. Traficanții au obținut 2 milioane de euro.

Procurorii DIICOT anunță joi că au făcut 8 percheziții domiciliare în județul Timiș, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Anchetatorii bănuiesc că grupul infracţional a acţionat în mod coordonat, în perioada 2014 – 2018, pentru traficul de migranţi, prin organizarea deplasărilor frauduloase a cetăţenilor din Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinația finală Germania, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană.

„Pe calea cooperării judiciare internaționale, în luna noiembrie a anului 2018, a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă formată din autorităţile judiciare din România, autorităţile judiciare din Germania, autorităţile judiciare din Marea Britanie şi autorităţile judiciare din Ungaria. În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranților ce ajungeau pe teritoriul României, plecau din Timişoara către țările din vestul Europei și se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie și erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion.


Migranții erau ascunși pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranții preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau”, arată DIICOT.

Miercuri au fost făcute percheziții simultane în Germania, Turcia și România, iar în urma acțiunilor din România la sediul DIICOT au fost audiate patru persoane, bănuite că au sprijinit gruparea infracțională. Cei patru au fost reținuți pentru 24 de ore și vor fi prezentați în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.

„În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la cele 5 percheziții efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre. În urma investigațiilor desfășurate, patru persoane (șoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an și opt luni și cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autoritățile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile germane și urmează a fi extrădat. În același timp, autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecți bănuiți că ar fi sprijinit gruparea infracțională, iar o alta persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuții de organizare al transporturilor frauduloase de migranți pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei. În cadrul anchetei, au fost documentată activitatea infracțională a unui număr total de 36 de suspecți, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranți depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României”, adaugă DIICOT.

Sumele de bani obținute din desfășurarea activităților infracționale se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.