Aeroportul Timișoara, „lovit” de efectele epidemiei de coronavirus. Dan Idolu anunță reduceri...

Aeroportul Timișoara, „lovit” de efectele epidemiei de coronavirus. Dan Idolu anunță reduceri de personal pentru redresare financiară VIDEO

6
DISTRIBUIȚI

Aeroportul Internațional Timișoara este în criză după ce răspândirea coronavirusului a paralizat traficul aerian pe întreg mapamondul. Dan Idolu, directorul Aeroportului Internațional „Traian Vuia”, invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE, a estimat că veniturile se vor reduce la jumate, astfel că vor trebui luate măsuri – inclusiv reduceri de personal.

„Ce se întâmplă în martie, ca o consecință a răspândirii coronavirusului, este dezastruos pentru Aeroportul Internațional Timișoara și cred că pentru întreaga comunitate”, și-a început discursul Dan Idolu. Cum era de așteptat, cele mai multe curse anulate sunt cele din Italia, acolo unde trăiește cea mai mare comunitate de români din afara țării. „Până în perioada similiară a anului trecut aveam 19 curse pe săptămână din Italia. Până în 9 martie, din considerente comerciale, companiile aeriene au redus 11 curse. Am rămas c opt curse pe săptămână”, a relatat invitatul PRESSALERT LIVE.

Situațiile extreme atrag măsuri extreme, cum ar fi reducerea de personal și diminuarea salariilor. „De câteva zile suntem puși în situația de a lua măsuri strict pentru protejarea societății. […] Impactul este major. Fără să duc în extrem discursul, pto să spun că e foarte grav. Foarte grav! Gândiți-vă că cea mai mare parte a traficului de pe Aeroportul Timișoara era prin 19 curse din Italia. Pe ele noi incasam săptămânal 200.000 de lei, cam 40.000 de euro. Pe lună ar veni 180.000 de euro, doar din Italia, bani care nu vor mai intra în bugetul aeroportului cel puțin pentru o perioadă”, a declarat Dan Idolul, directorul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara. Afectat a fost și traficul din și înspre Germania, acum fiind operate patru curse – 3 din Munchen și una din Frankfurt, însă numărul pasagerilor s-a redus semnificativ.

În toate aceste condiții, spune Idolu, veniturile aeroportului scad la aproximativ 40-50%. Cu alte cuvinte, jumătate dintre venituri vor dispărea. „Joi am convocat, din nou, consiliul de administrație, să prezint un plan de măsuri de restructurare a activității. Luăm în considerare reducerea personalului conform Codului Muncii. Vor fi reduceri de personal. Vom reduce la minimum cheltuielile materiale. Avem nevoie de cheltuieli pentru securitate, siguranță. Inclusiv măsurile și consturile pe care le generează acest fenomen medical (n.r. – coronavirusul). Am cheltuit mulți bani pentru dezinfecție, pentru achiziționarea soluțiilor de geluri pentru spălarea mâinilor, pentru curățarea aeronavelor. S-a făcut un efort considerabil. Scăderea cu 50% a cifrei de afaceri înseamnă dezastru dacă nu luăm măsuri imediate”, a specificat Dan Idolu.

Idolu spune că va munci pe gratis

Pentru a salva Aeroportul Timișoara din colaps financiar, directorul instituției spue că va munci o lună pe gratis și că urmează să solicite un concediu medical.


„Va urma o restructurare de personal. Nu există altă măsură. Conform Codului Muncii, vor fi reduceri salariale în perioada următoare. Mă gândesc că până în vară situația se va rezolva. Propunem acest plan pentur joi. Reducerea indemnizației inclusiv a directorului general, a consiliului de administrație. Eu o să îmi iau concediu fără plată timp de o lună, dar voi lucra. Vrem să dăm exemplu astfel încât salariații să înțeleagă că nu se poate altfel”, a declarat Dan Idolu.

Aeroportul va avea de suferi și la capitolul investițiilor, pentru că trebuie asigurat „cash flow-ul”, după cum însuși Dan Idolu a menționat. „Aveam în planul de investiții lucrări de reabilitare a pistei. Cam 1 milion de euro în balizaj luminos, din surse proprii. Sunt investiții pe care le înghețăm deocamdată, până vedem ce se întâmplă. Nu înseamnă panică, dimpotrivă, suntem responsabili să asigurăm funcționarea în condiții de siguranță și securitatea aeroportului”, a dezvăluit invitatul emisiunii PRESSALERT LIVE.

Chiar și așa, însă, proiectul în urma căruia Aeroportul Timișoara va avea un nou terminal va fi dus la bun sfârșit anul acesta. „Finalizăm terminalul, categoric da. În primul rând din considerente tehnice, care ne împing în iunie să îl finalizăm. În al doilea rând, cea mai mare parte a fondurilor sunt din credite nerambursabile europene și de la Guvernul României. Restul sunt 50% credite bancare. Banca cu care lucrăm are încredere în noi pentru că această criză nu ne afectează cash flow-ul”, a precizat Dan Idolu.

Lupta cu coronavirusul

Directorul Aeroportului Internațional Timișoara spune că s-au luat toate măsurile ca persoanele ce au contactat coronavirusul să fie depistate, înainte de a pasa virusul către alte persoane și de a-l răspândi pe teritoriul României. „Erai ca în furcile caudine. Erau medici, ghișee, nu aveau cum să ocolești controale. Oamenii care ne urmăresc, cetățenii acestei regiuni, trebuie să înțeleagă că tocmai datorită acestor controale au fost identificate persoanele care au avut într-un târziu rezultate pozitive la teste. Pentru că în momentul în care erai în avion la un moment dat, completai un formular. Ori în avion, ori la debarcare. Pasagerii intrau în baza de date DSP, erau verificați de poliția de frontieră și așa se constata dacă proveneau din zona de risc, erau testați vizavi de virus. Cred că s-au luat toate măsurile”, a conchis Dan Idolu, directorul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara.

6 COMENTARII

 1. Tot in cei care au nevoie de un loc de munca vor lovi,tot pe cei de jos si cei care muncesc ii vor concedia, In ceeace priveste pe domnul Idolu cred ca acesta fiind Rotarian sau mason nu mai stiu precis ce sincer nici ……poate doar o ambitie personala sa ocupe o functie,,,, ma intreb oare daca dumnealui ar sti sa curete un injector diesel ,sa faca un solar ,sau sa sudeze ,De fapt intrebarea fireasca se pune Ce stiu acestia sa faca de fapt ,si la ce le folosesc toate facultatiile si titulaturile pe care le au /// atunci ne mai miram ca nu avem forta de munca.Isi bat joc de noi ,nu nutresc decat dispret ne ofera salariul minim pe economie ,,spunand cu totii acelasi lucru ..Iti ofer un loc de munca ,Stau 110 la coada sa iti ocupe locul SUCCES IN CONTINUARE

  • O luna gratuit hahaha,dupa care isi baga medical :))))) intra in stress traumatic,el care nu se da jos din pat pt xxxx..
   Uitati.va ce firme castiga licitatiile de la aeroport in ultimii 15 ani de cand este Idolu.

 2. Draga Adrian,
  un inginer nu face școala ca sa învețe sa curețe bujii, injectoare, carburatoare sau ce mai vrei tu sa- l pui sa facă.
  Inginerul le proiectează in asa fel încât sa funcționeze si mai apoi unii, care au confundat cerneala cu sucul de coacăze, sa aibă ce sa curețe ca sa poată sa trăiască de pe o zi pe alta.
  Nicio paguba într-adevăr, din ăștia care se pricep sa facă curățenie, pardon sa curețe bujii, injectoare sau sa spele babe sunt cu vagoanele, mai mult de 110 la coada.
  Concluzia draga Adrian, pentru copii tai ar fi mai bine sa i pui sa învețe carte, ca sa nu fie nevoiți sa curețe bujii sau injectoare.

 3. deci isi baga medical…fara sa fie bolnav…asta nu este fals pe fata….probabil la psd nu conteaza…salveaza banii aeroportului…luand de la stat….mare-i gradina domnului pacat de prosti…mm de hoti

 4. Doar o luna gratis mai Idolul?
  Pai tu poti lucra pana la pensie gratis si tot bine o sa iesi, cu conditia sa nu fi urmarit
  O luna a fost o obraniicie din partea ta.,macar 1 an de spuneai

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.