Pas important făcut de cercetătorii timișoreni pentru realizarea vaccinului împotriva coronavirusului

Pas important făcut de cercetătorii timișoreni pentru realizarea vaccinului împotriva coronavirusului

0
DISTRIBUIȚI

Cercetătorii din cadrul Oncogen – Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului din Timișoara au anunțat că au reușit să facă un pas important către realizarea vaccinul împotriva coronavirus.

Virgil Păunescu, directorul centrului, a anunțat, în această seară, pe Facebook, că la Timișoara s-a început efectuarea primelor teste. „O zi foarte importantă pentru OncoGen: avem vaccinul (echivalentul a 1.000 de doze). Astăzi începem testele. Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele”, a precizat Virgil Păunescu.

În urmă cu două săptămâni, directorul Oncogen a scris, tot pe rețeaua de socializare, că cercetătorii timișoreni urmează să primească din Germania reactivii „pentru a demara primele teste și pentru a începe procedurile de validare a vaccinului. Atunci vom face o verificare mai complexă a eficienței acestor peptide pe celule umane”.

Virgil Păunescu a mai precizat că, la începutul acestei luni, împreună cu echipa de cercetători de la Oncogen, a fost publicat un articol care descrie tehnologia de producere a unui vaccin împotriva Covid-19.

Pe piață în trei-patru luni

Directorul Oncogen a spus că procesul care dă rezultate azi a fost început în ianuarie. „Noi am pus la punct tehnologia în ianuarie. De atunci ne chinuim să sintetizăm, adică să producem vaccinul. Este un amestec de proteine, de fapt, numai că proteinele seamănă cu cele din capsula virusului. Nu a fost ușor să le punem la punct. Acum le avem și am început testele pe celule umane.


Dacă testele în următoarele patru săptămâni, cam atât estimăm că va dura pe celule umane, vor fi pozitive, vom începe discuția cu Agenția Medicamentelor pentru studiul de fază unu, zece voluntari pe care să-i vaccinăm”, a spus Păunescu pentru PRESSALERT.ro.

„Depinde mult de autoritățile române, pentru că noi avem fabrica de vaccinuri la etajul trei, doar că ea nu a fost pusă în funcțiune pentru că nu am avut sprijin suficient. Să faci teste pe om, trebuie să fabrici vaccinul în condiții igienice, de fabrică de medicamente. Ieri am stat de vorbă cu doamna Raluca Turcan și i-am spus că de urgență ne-ar trebui vreo 3,5 milioane de euro, pentru că instalațiile respective ar fi trebuit puse în funcțiune, dar nu au fost, nu mai vreau să dau vina acum pe nimeni pentru că am fost un pic sabotați. Nu știm care este starea lor și avem nevoie de 3,5 milioane de euro să le punem rapid în funcțiune, pentru că noi cam într-o lună, o lună și jumătate, hai să zicem două, am putea să trecem la fabricare. Ce vedeți în fiolele alea trebuie fabricat în condiții de fabrică de vaccin, ele sunt fabricate acum în condiții de cercetare și sunt diferențe. Și atunci vom putea trece, odată cu primele țări din lume, la testarea pe oameni”, a explicat Virgil Păunescu.

Acesta crede că în aproximativ patru luni, dacă lucrurile merg așa cum anticipează și studiul primește sprijinul necesar, vaccinul ar putea ajunge pe piață. „Dacă am avea bani și un pic de ajutor, eu cred că în trei, patru luni am putea intra pe piață. Nu îmi dau seama cât ar costa, nu sunt ieftine. În mod direct, la realizarea vaccinului au lucrat patru oameni, indirect, vreo șapte, opt. Vreau să lămurim un lucru, să nu ne trezim mâine cu pacienți la ușă. Vaccinul, așa cum arată, este în scop de cercetare finalizat. Acesta va fi și cel care va fi administrat, dar trebuie fabricat în alte condiții. Noi nu putem vaccina mâine pacienții, mai durează câteva luni, dacă suntem ajutați”, a încheiat cercetătorul timișorean.

Sursa foto: Facebook / Oncogen

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.