Roli Breaker, unul din fondatorii anonimTM: „Nu cred că mai e așa...

Roli Breaker, unul din fondatorii anonimTM: „Nu cred că mai e așa importantă cultura muzicală a unui DJ în zilele noastre, deoarece accesul la muzică este instant“ VIDEO

1
DISTRIBUIȚI
Roli Breaker (stânga) alături de Dudu, membrii fondatori ai anonimTM

Deși a ieșit din „peisajul de party“ de ceva vreme, numele lui Roli Breaker este binecunoscut în „gașca“ oamenilor care au fost „vrăjiți“ de-a lungul anilor de genuri muzicale ca breakbeat, drum and bass sau jungle (printre altele).

Pe numele său adevărat Claudiu Popescu, „Roli Breaker“ este unul din fondatorii anonimTM. Alături de Dudu și câțiva prieteni, brandul a debutat în fața publicului în 18 decembrie 1998 în clubul MV din Timișoara. Spre deosebire de party-urile din zilele noastre, cu două decenii în urmă „scena“ locală avea cu totul și cu totul alte coordonate și chiar dacă evenimentele erau „primitive“ în comparație cu cele actuale, bucuria celor care participau la acestea era una cât se poate de onestă. Deși sursele de informare din acea vreme erau mult mai limitate, spiritul de turmă omniprezent în zilele noastre nu se manifesta atât de pregnant, o bună parte a celor care participau la așa numitele chefuri de atunci fiind cu adevărat curioși de „noutăți“.

„Pasiunea mea pentru muzică vine din copilărie. Tatăl meu avea un magnetofon și primea benzi cu Elvis Presley sau The Beatles. Când eram acasă singur derulam și încercam să montez banda ca să pot asculat și dansa. Treceau orele fără să îmi dau seama… muzica era tot timpul prezentă în familie. Brandul de petreceri anonimTM l-aș atribui clubului din demisolul de la liceul Nikolaus Lenau, unde am început să experimentăm cu muzica de pe casetele lui Dudu. Prima petrecere sub umbrela anonimTM a venit 5 ani mai târziu, in clubul MV, după ce am revenit din Germania cu o pereche de turntables Gemini și un mixer Reloop, împreună cu discurile din acea perioadă, care m-au costat enorm la vremea respectivă. Pentru achiziția lor am stat închis în casă timp de trei luni de zile în cadrul unei burse ce am avut-o la Tubingern, în Germania, unde am mâncat parizer cu bere… Primele apariții au fost toate sub tutela anonim tm împreună cu Sergiu, Emil și Dudu. Am construit un set de boxe și le plimbam weekend de weekend prin localurile care ne lăsau să ne petrecem. Pe vremea aceea lumea venea din pură curiozitate și era mai relaxată la ce stil muzical auzea“, a spus Roli Breaker.

Alături de petrecerile care au adus în oraşul nostru o serie de nume cunoscute din spectrul unor genuri muzicale diferite, cei de la anonimTM au iniţiat de-a lungul timpului o emisiune săptămânală de radio, o compilaţie dedicată exclusiv muzicienilor timişoreni şi o serie de acţiuni de coagulare a scenei muzicale timişorene sub genericul Made in TM. Dar oare care au fost cele mai faine party-uri anonimTM pe care le-a prins Roli Breaker?

„Nu am un top al petrecerilor, au fost cei mai frumoși ani din viața mea. Faptul că am reușit să adunăm așa multe prietenii în jurul acestor petreceri, face ca fiecare party să fi fost special. Prețuiesc enorm prietenii din acei ani și pot spune că mulți din ei vor rămâne, acei oameni care m-au influențat și marcat ca om pentru toată viața: Nadina, Dudu și Virgi, Pristvi și Alina, Sebsi Inga, Sergiu, Emil, Seba 1394, Dubase, Cosmin, Vasile, Newgotti, Horațiu, Călin, UFO și TM Base Crew și lista nu se oprește aici“, a mai spus artistul.

Numele de scenă s-a născut după vizionarea unei comedii britanice numite „Lock Stock and Two Smoking Barrels“ (care conține un personaj numit Rory Breaker) iar „magia“ evenimentelor derulate sub genericul anonimTM la începuturi a venit și din faptul că pe atunci la aceste party–uri se ascultau multe genuri muzicale, inclusiv punk, rock, hip hop și chiar rock alternativ, „combinație care a creat o efervescență aparte“, după cum spune DJ-ul care la capitolul „zece piese favorite“ enumeră Aphex Twin – „On”, Moby – „Go”, Beastie Boys – TOT, Wiseguys – „Oh La La”, Photek – „Ni ten ichi ryu”, Kruder&Dorfmeister – „K&D Session”, Goldie – „Timeless”, Prodigy – „The Experience” și Mamelino – „Scoate Limba”.

După o serie de party-uri memorabile, Roli Breaker s-a lăsat de „DJ-ială” în anul 2007, înainte de a părăsi definitiv țara noastră cu destinația Canada.


Printre motivele care au dus la această decizie s-a numărat și faptul că rolul DJ-ului s-a schimbat profund odată cu trecerea anilor.

„Suportul digital a dat liber la accesul în masă la muzică electronică și nu numai – în același timp, prețul unui download a ajuns la valoarea zero și ca atare valoarea artistică a unui DJ a scăzut cu acest aspect. Cred că în mare parte acestă realitate a rămas la fel și poate chiar s-a exacerbat în anii trecuți . Nu cred că mai e așa importantă cultura muzicală a unui DJ în zilele noastre, deoarece accesul la muzică este instant. Nici tehnica nu cred că mai contează așa de mult, atâta timp cât ai reușit să te faci remarcat puțin ca un bun producător. Esența cuvântului DJ a evoluat cu timpul“, spune el.

Chiar dacă de mulți ani de zile nu a mai activat „în sptale butoanelor“ Roli Breaker recunoaște că este un ascultător pasionat de drum and bass și muzică alternativă și se bucură de fiecare dată când revine în Timișoara și vede fețe vechi și noi…adunate la diverse evenimente.

„Nu îmi este dor de activitatea de DJ, ci doar de lifestyle-ul ăla, înconjurat de prieteni și sound system-uri serioase în fiecare weekend. Ascult foarte mult drum and bass și diferite radiouri online de muzică alternativă. În ceea ce privește scena de azi din Timișoara… nu vreau să mă lansez în apreceri, fiindcă nu particip activ la evenimente. Dar, iubesc să revin în fiecare an în Timișoara și să văd fețe noi și vechi adunate la eventuri muzicale“, spune el.

1 COMENTARIU

  1. Mersi mult de report ! Chiar ma gandeam de dimineata oare unde zicea Claudiu ca se muta… e ceva vreme in spate cand l-am vazut ultima oara punand muzica pe ploaie in skateparku din TM. Tin minte cum a intrat la pupitru cu gentuta lui cu cd-uri si de bucurie am dat un triple flip pe piramida si am rupt placa noua si nu am mai intrat in competitie, miss those day’s . Sal din alustralia’

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.