Viață nouă pentru frumuseți abandonate din Banat FOTO

Viață nouă pentru frumuseți abandonate din Banat FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Vila Elisabeta

În județul Caraș-Severin, dăruit de natură cu frumuseți cum puține se pot întâlni în țară, s-a făcut prea puțin în ultimele decenii pentru a le pune în valoare, ba dimpotrivă, multe locuri faimoase odinioară au fost lăsate de izbeliște și au ajuns în paragină. Încet-încet, pe măsură ce prosperitatea pe care o poate asigura turismul devine tot mai evidentă, se caută din ce în ce mai multe soluții pentru valorificarea unui potențial turistic excepțional, cu implicarea autorităților locale, dar și a voluntarilor.

Încercări de a scoate Băile Herculane din paragină

Stațiunea Băile Herculane, cea mai veche și faimoasă din județ, cunoscută de pe vremea romanilor, care s-a bucurat odinioară de un binemeritat prestigiu și a atras o mulțime de  vizitatori din rândul cărora nu au lipsit mai multe capete încoronate, a ajuns, în anii postecembriști, într-o paragină aproape generalizată. Există mai multe proiecte pentru a repara cât de cât efectele dezastrului și de a face din nou stațiunea cât mai atractivă.

Au fost obținute fonduri pentru restaurarea vilei Elisabeta, o clădire monumet istoric din secolul al XIX-lea, în care locuia îndrăgita împărăteasă Sissi în timpul vizitelor la băi iar tineri arhitecți voluntari au inițiat o campanie de strângere de fonduri, care  au fost folosite pentru igienizarea, consolidarea și conservarea Băilor Neptun, devenite un adevărat pericol public. După această primă intervenție de urgență, făcută pentru a evita distrugerea completă a clădirii, urmează ca în viitor să fie inițiate lucrări de restaurare pentru punerea în valoare a Băilor Neptun. S-au curățat și igienizat și cădițele aflate în aer liber, într-unul din cele mai vizitate locuri ale stațiunii, iar la Scorilo, unul din cele nouă izvoare folosite, cu ape clorosodice – bicarbonatate calcice, slab sulfuroase, cu mineralizații foarte reduse, care se află la aproape o sută de metri în aval față de celelalte, pe teritoriul administrativ al comunei Mehadia, administrația locală dorește să amenajeze o zonă de agrement și recreere, și  un punct medical pentru cei veniți la tratament.

Până când orașul va oferi mai multe posibilități de agrement, printre pregătirile pentru sezonul turistic pentru cei care vor alege să-și petreacă aici concediul sau măcar câteva zile, se numără și un trenuleț estival și șase calești trase de cai, pentru ca turiștii să-și poată petrece sejurul într-un mod cât mai plăcut.

Povestea Izvorului Conteselor

Nu departe de centrul stațiunii Herculane se află Izvorul Conteselor, unul din cele mai frumoase de pe Valea Cernei și rămas celebru și pentru ilustrele personaje care s-au tratat aici, dar cum n-a mai fost întreținut, a ajuns o ruină.

Vârstnicii își amintesc că numele izvorului se leagă de povestea a trei contese prigonite de comuniști, care s-au refugiat într-o vilă construită pe vechi  ruine aflate deasupra izvorului.


Contesele au devenit repede cunoscute pentru prăjiturile făcute după celebre rețete vieneze, pe care le vindeau pentru a avea din ce trăi, și cărora li s-a dus repede vestea, căci erau socotite cele mai gustoase din stațiune. Povestea locului au putea atrage numeroși turiști dacă izvorul ar fi îngrijit, ceea ce s-ar putea face fără prea mari eforturi.

Surse foto: caon.ro, expressdebanat.ro, totalreisen.ro, asociatialocus.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.