Situația de la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 se agravează după ce Nicolae Robu a început să pună în aplicare planul de a prelua controlul total al proiectului prin mutarea la primărie a finanțărilor pentru proiectele culturale după ce nu și-a putut impune modificarea statutului astfel încât să fie cel care are superputeri în cadrul organizației și au apărut informații despre neregulile financiare descoperite în urma auditului realizat. Din consiliul director al asociației și-au dat demisia Ion Caramitru, care a fost ales în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional, și Mihai Gafencu, reprezentantul scenei culturale independente si al sectorului industriilor culturale și creative.
Ion Caramitru a demisionat încă din 20 iunie, dar decizia sa a fost ținută la secret săptămâni întregi de primarul Nicolae Robu, cel care a fost anunțat de decizie. Caramitru a invocat pe lângă multele probleme pe care le are la Teatrul Național București. ”Mi-e foarte greu să pricep, pentru a fi corect și echidistant, tot ce agită administrativ, regulamentar și legal pe cei care sunt răspunzători cu viața acetei Asociații și care sunt locuitori ai Timișoarei, zi de zi în perimetrul ei”, a scris Ion Caramitru care l-a asigurat, protocolar, pe Robu de întreaga sa susținere în continuare.
Mihai Gafencu și-a anunțat, aseară, demisia, chiar înainte de ședința de astăzi a adunării generale a asociației. În documentul trimis celor din board-ul Timișoara 2021, Gafencu a amintit că ”am reușit să aduc la masă pe cei ce s-au îndepărtat de conducerea din anii 2018-2019, cu multă presă negativă, moment ce era unul bun pentru reconstrucția legăturii fracturate dintre lumea artistică și executivul acestei structuri.
Nu am mers mai departe din motive ce țin de ambele tabere”.
Reprezentantul industriilor culturale în cadrul Timișoara 2021 a explicat pe larg motivele demisiei, acuzând mișcările din ultima perioadă ale primarului Nicolae Robu. ”Noi trebuie să dorim ca acest oraș să aibă o singură tabără – cea a succesului proiectului depus de un grup larg și care, actualmente, a fost asumat de doar 2 persoane dintre cele ce au participat la scrierea lui. Scandalurile din presă, necolegialitatea unor păreri, atacurile nedrepte, părtinirea, ce nu au loc in munca unui ONG ce are astfel de nume dar și un buget considerabil, m-au făcut să mă simt străin de felul în care merg lucrurile, în mod repetat. Actual, după ce documente clare depuse de cenzori și de auditori externi de marcă nu au adus schimbarea în esența administrării banilor, regularizarea nefirescului prezent ca decizie într-o singură semnătură, dar mai ales neanalizarea unor răspunderi privind această stare de fapt, mă fac să-mi doresc să nu mai particip la acest tip de conducere, unde rostul meu nu mai este clar.
Felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute ale concețățenilor pe care-i reprezint, mă fac să văd clar că rolul meu nu mai e în acest proiect al orașului meu. Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorință de anulare a structurii ce a câștigat titlul, este admirabilă, dar sortită, opiniez, unui eșec”, a scris Gafencu.
Acesta a susținut că speră ca locul său în consiliul director să fie luat ”de un reprezentant al lumii artistice care să poată să aducă la aceeași masă pe toți actorii acestei piețe independente”.
mergeti in pm la munca. cine credeti voi ca vine in TIMISOARA sa vada gunoiul?