Șeful Direcției de Cultură Timiș după ce primăria a preluat „frâiele” Capitalei...

Șeful Direcției de Cultură Timiș după ce primăria a preluat „frâiele” Capitalei Culturale Europene: „Îmi e groază de competențele culturale ale angajatilor PMT”

2
DISTRIBUIȚI

Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș consideră că amânarea pentru 2023 a exercițiului Capitalei Europene a Culturii este o șansă în plus pentru Timișoara.

„Am evitat să mă pronunț public legat de Capitala Culturală (acum 2023) pentru că reprezentând în teritoriu Ministerul Culturii poziția mea putea fi percepută ca având o acoperire oficială. Asta nu înseamnă că nu am făcut analize și nu am fost atent la ceea ce se întâmplă cu acest proiect. Fără să fi fost implicat direct – board sau adunare generală, proiecte finanțate, acțiuni comune – cred totuși că pot să îmi exprim părerea personală în spațiul public. Evident capitala culturală a fost/este o șansă pe care doar amânarea din 2023 o face să nu fie încă pierdută. Ceea ce se întâmplă în aceste zile era previzibil”, a scris Sorin Vlad Predescu pe Facebook.

În scurta sa analiză, Predescu expune motivele pentru care nu este neapărat încrezător că amânarea cu doi ani, chiar dacă binevenită, ar putea să nu însemne neapărat o garanție a succesului pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

„Asociația TM2021 nu funcționa și nici nu și-a bătut nimeni capul să functioneze, a făcut mai nimic, a pierdut repede încrederea sectorului cultural și a oamenilor de cultură.


Poate că au fost factori care țin de interese, dar pariez mai degrabă pe cauze umane: incompetență, orgolii, lipsă de viziune, de energie, provincialism. O echipă slabă, în toate variantele. Primăria vrea un take-over, joacă politic și riscă să devină o contra-capitală culturală. Îmi e groază de competențele culturale ale angajatilor PMT, de reflexele lor îndreptate către bâlciuri și serbări câmpenești. Transformarea căminului cultural de la sala Lira în actorul principal al capitalei culturale nu va readuce entuziasmul nimănui pentru proiect. Oricum există un istoric nefericit cu finanțarile pentru cultură ale primăriei. Ministerul Culturii tace grațios. Are altceva de făcut, nici n-a remarcat că nu mai este parte a proiectului Capitală Culturală Europeană odată cu preluarea ostilă din partea PMT. Pentru MC Timișoara e departe, las să treacă alegerile, vedem noi mai incolo. Celelalte instituții culturale de stat nu vor să fie părtașe la un eșec anunțat. Organizațiile culturale independente nu mai au nici măcar în discurs ideea de capitală culturală, oricum n-au fost niciodată băgate-n seamă. Și mai suntem noi, cetățenii, din ce în ce mai puțin mândri de orașul nostru și mai defetiști. Capitala culturală ne arată nouă, timișorenilor, că suntem de fapt în Balcani și că așteptăm miracolul ultimului moment. Ca peste tot în Balcani”, a mai scris șeful Direcției Județene de Cultură Timiș.

2 COMENTARII

  1. Cred ca tuturor ne este groaza … urmează cea mai neagră perioada din istoria orașului Timișoara cu acești imbecili și impotenți dpdv artistic . In curând ne trezim cu Cârpaci consilier pe probleme și obiective culturale . Celălalt consilier , Nasleu , e șeful țiganilor și interlopilor …

  2. Ooo, Dom’ Director… dar in propria ograda nu ne uitam umpic? Apreciezi ca fiind foarte competenta arhitecta pensionara isterica, nfhh, care le stie pe toate? Cam care sunt competentele unui inginer constructor, desenator defapt intr ale culturii? Intreb…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.