MAI, măsuri pentru prevenirea fraudei la alegeri: verificări mai aspre în cazul...

MAI, măsuri pentru prevenirea fraudei la alegeri: verificări mai aspre în cazul cererilor de flotant multiple la aceeași adresă

1
DISTRIBUIȚI

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajboc, anunță că autoritățile au introdus noi măsuri de verificare pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reședinței, înclusiv în contextul alagerilor locale din 27 septembrie.

„Direcția de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reședinței. Acestea au fost transmise și către Serviciile de Evidență a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. Astfel, în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor”, a declarat comisar-șef de poliție Monica Dajbog.

Ea precizează că solicitantul va declara pe propria răspundere scopul sau motivul stabilirii reşedinţei, iar declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, la primirea cererilor pentru stabilirea reşedinţei, la nivelul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor se va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reşedinţă valabil înscrise la adresa respectivă, iar dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.

„În situaţia în care, din verificările efectuate de către polițiști rezultă faptul că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse.


Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeaşi adresă/adrese distincte. Practic, se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă. Prin „număr mare de solicitări” se înţelege un număr care depăşeşte media zilnică, săptămânală sau lunară. Prin aceste măsuri se pot monitoriza îndeplinirea condițiilor necesare pentru acordarea vizelor de reședința pentru cetățenii cu drept de vot și verificarea legalității acestora, în cazul constatării unei evoluții semnificative a numărului de persoane care își stabilesc reședința intr-o anumită circumscripție electorală. Aceste demersuri se circumscriu Planului General de Măsuri aprobat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru buna desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie”, a mai spus Dajboc.

Acesta a mai menționat că Ministerul Afacerilor Interne va lua toate măsurile din competență pentru desfășurarea unui proces electoral„ corect, legal și echidistant față de toți competitorii politici”.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.