„Zoom in” și „Si muove”, inedite expoziții online cu artiști români și...

„Zoom in” și „Si muove”, inedite expoziții online cu artiști români și străini

0
DISTRIBUIȚI

Două expoziții 3D online, „Zoom in” și „Si muove”, pot fi urmărite pe platformele Diplomatic Art, în cadrul unor proiecte al căror principal partener este Asocația Timișoara Capitală Europeană.

Conceptul expozițional „Zoom in”, un proiect artistic care poate fi accesat și vizionat exclusiv online, pornește de la una din cele mai des folosite operațiuni care, într-o înțelegere figurativă, înseamnă și o cercetare mai aprofundată a unui anume aspect, pentru a întelege sensul unei situații. Proiectul se adresează în primul rând artiștilor contemporani români și străini care crează lucrări de mari dimensiuni, precum și artiștilor care abordează în creația lor imagini ale microuniversului sau imagini microscopice ale lumii minerale ori din regnul animal sau vegetal.

Odată cu descoperirea făcută de olandezii Hans Jansen și fiul său, Zacharias, fabricanți de ochelari, care au constatat pe la 1590, în timp ce experimentau diferite tipuri de lentile, că obiectele din apropiere se puteau vedea, cu ajutorul acestora, mai mari decât erau în realitate, fiind considerați „părinții” microscopului, noțiunea de „aproape” a căpătat noi sensuri, iar reușitele tehnice în domeniu se înnoiesc fără încetare. Una din cele mai recente performanțe îi aparține lui Stefan Hell, născut în orașul arădean Sântana și absolvent al Liceului „Nikolaus Lenau” din Timișoara, care a fost preocupat în cariera sa de posibilitatea de a îmbunătăți rezoluția microscopiei optice până dincolo de limitele atinse, iar în 2014, împreună cu alți doi cercetători, a obținut premiul Nobel pentru Chimie pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție, făcând posibilă vizualizarea unei singure molecule.

Titlul acestei expoziții pornește de la posibilitățile oferite de instrumentarul digital – calculator, tabletă, telefon, monitor TV – pentru a crea, vizualiza sau modifica imaginea în programele de calculator, în captarea  și vizualizarea imaginilor fotografice sau de film, în evidențierea unor detalii dintr-un ansamblu, în prelucrarea trucajelor, în reprezentarea unui detaliu care poate înlocui întregul.

Artiștii, selectați în sistem curatorial, prezintă o imagine de ansamblu a unei lucrări reprezentative pentru creația lor, însoțită de o imagine mărită, cu detalii din lucrarea respectivă, care, la rândul lor, pot deveni imagini cu o estetică proprie. Artiștii participanți la proiect sunt Dacian Andoni, Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Dana Constantin, Ștefan Curelici, Matei Gaspar, Cosmin Haiaș, Marius Jurca, Adriana Lucaciu, Livia Mateiaș, Linda Saskia Menczel, Liliana Mercioiu Popa, Renée Renard, Sorin Scurtulescu, Petrică Ștefan, Bogdan Tomșa, Miki Velciov (România), Rakesh Bani, Jindal Ishu (India) și Radostina Doganova (Bulgaria/Slovacia).

Un alt proiect care poate fi accesat și vizionat exclusiv online este conceptul expozițional „Si muove”, care pornește de la celebrele cuvinte ale lui Galileo Galilei, „Eppur si muove”, când, obligat de biserică, s-a dezis public de teoria sa heliocentrică.


Pentru artiști, ideea de „mișcare” are multiple sensuri: înțelesul strict fizic, de schimbare a poziției unui obiect în timp, așa-numitele „mișcări imperceptibile” din propriul corp, expansiunea universului și legea lui Hubble, sensuri mai largi legate de migrație, transformare și dezvoltare umană, socială , științifică sau de mișcarea în domeniul artistic.

Ideea de „mișcare” dă un sentiment de libertate, dinamism, evoluție și inovație, iar ideea de „nemișcare” nu înseamnă doar repaos și introspecție, ci și restrângere, restricționare. Cel mai recent exemplu legat de efectele sociale și psihologice ale stării de nemișcare este cel al limitărilor drastice de deplasare cauzate de pandemia resimțită în prezent de întreaga lume.

Proiectul reunește lucrări ale artiștilor Ciprian Ciuclea, Miki Velciov (România), Simona Nuțiu Gradoux (Franța/România), Julian Gardair, Michel Mazzoni (Franța) Rakesh Bani, Ishu Jindal (India), Olof Ajiström (Suedia), Zsolt Asztalos (Ungaria), Robert Baramov, Dimo Kolibarov (Bulgaria), Miriam Cantera (Spania), Remo Giatti (Italia), Elpida Hadzi-Vasileva (Macedonia/Regatul Unit), Inga Heamägi, Reti Saks (Estonia), Sun Young Kang (Coreea de Sud), Branislav Nikolić, Jelena Sredanovic (Serbia) și Lenka Vilhelmova (Cehia).

Lucrările artiștilor care prezintă „Zoom In” și „Si Muove” sunt prezentate pe o platformă de pe website-ul Diplomatic Art sub forma unui traseu expozițional pe care privitorul îl poate parcurge de pe orice dispozitiv cu acces la internet, în mai multe direcții, ca pe un spațiu real al unei galerii de artă. Poate nu întâmplător, această platformă este creată la Timișoara, unde, în 1961, a fost realizat MECIPT, primul calculator electronic construit într-o universitate din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.