Bilanț pentru proiectul „Salvăm morile de apă”: zeci de volutari, mii de...

Bilanț pentru proiectul „Salvăm morile de apă”: zeci de volutari, mii de ore de muncă, 12 mori repuse în funcțiune FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Asociația „Acasă în Banat” a prezentat astăzi un bilanț al proiectului „Salvăm morile de apă”, derulat în trei comune cărășene, care a avut ca principal obiectiv punerea în valoare a acestora, atât din punct de vedere turistic, cât și ecnomic. Asociația a reușit, cu ajutorul a numeroși voluntari, să repare și să repună în funcțiune nu mai puțin de 12 vechi mori de apă din Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova, făcând posibilă amenajarea a trei trasee turistice și permițând localnicilor să vândă turiștilor făină proaspăt măcinată sau diverse produse derivate.

Ducerea la bun sfârșit a proiectului a presupus 4.000 de ore de muncă efectuate în zece zile de 160 de voluntari veniți din toate colțurile țării, peste 40 dintre aceștia fiind angajați ai companiei Orange. În acest interval au fost refăcute opt acoperișuri, au fost repuse în funcțiune cinci mori de apă oprite, au fost reparate fundațiile și au fost săpate canalele pentru aducțiunea apei. Pentru a include morile în circuitul turistic, s-au refăcut podețele de acces și au fost prevăzute cu balustrade, s-au amenajat trepte și poteci, s-au montat indicatoare și plăcuțe informative.

Președintele asociației, Radu Trifan, consideră că acest proiect i-a purtat prin unele din cele mai pitorești sate bănățene iar mobilizarea extraordinară a voluntarilor și susținerea localnicilor au contribuit la reușita proiectului. „Ne dorim ca localnicii să devină conștienți că aceste mori de apă sunt adevărate valori care trebuie păstrate și folosite în continuare. Sunt convins că valorificarea patrimoniului local, agricultura ecologică și agroturismul sunt șansa satelor din Banatul montan.


Asociația noastră va continua în anii următori să lucreze îndeaproape  cu aceste comunități pentru a le ajuta să intre în circuitul turistic” a adăugat Radu Trifan. La rândul lui, Andrei Amarghioalei, coordonatorul proiectului și reprezentantul Orange, este de părere că așa cum a demonstrat acest proiect, „implicarea și dorința comunității este esențială în refacerea și salvarea patrimoniului, care poate fi apoi folosit pentru repornirea economiei locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.