Sinagoga din Fabric, viitor centru cultural. Ce soluții de finanțare se caută

Sinagoga din Fabric, viitor centru cultural. Ce soluții de finanțare se caută

0
DISTRIBUIȚI

Sinagogile din Timișoara sunt importante clădiri istorice ale orașului, însă momentan nu sunt puse în valoare așa cum ar trebui, iar noua administrație caută soluții pentru a remedia această situație.

„Am avut o întâlnire cu Luciana Friedman, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, cu deputatul evreilor, domnul Vexler, cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga. Am discutat situația sinagogilor, pentru cea din Cetate o să încercăm să accesăm fonduri suplimentare inclusiv din Germania, din partea guvernului german. Pentru cea din Fabric am primit o ofertă generoasă din partea comunității evreilor din Timiloara, să dea primăriei această clădire în administrare, așa că noi vom putea, printr-un proiect pe fonduri europene, să face și investiții și nu doar să reabilităm această clădire ci și să o folosim ca un centru cultural.


Momentan lucrăm la un concept și la toți pașii legali care sunt necesari pentru asta. Cred că reabilitarea acestei sinagogi o să fie un prim pas pentru regenerarea cartierului Fabric”, a spus primarul Dominic Fritz.

În ultimii ani, sinagoga din Cetate a fost de numeroase ori gazda unor evenimente culturale, însă sinagoga din Fabric este practic abandonată.

„Există un proiect depus la ADR pentru sinagoga din Fabric, care acum este pe lista de rezervă. Nu este un proiect de reabilitare în sine, ci este un proiect care dacă este finanțat ne-ar permite să elaborăm un proiect de reabilitare. Însă momentan nu putem să depunem niciun proiect, tocmai pentru că nu este clădirea primăriei, acesta este motivul pentru care am avut această discuție cu comunitatea evreilor, iar asta este noutatea, că am primit o ofertă formală și vom face toate demersurile pentru a putea trece sinagoga în administrarea orașului, și atunci vom putea să demarăm aceste proiecte, și sper că va fi finanțat de ADR Vest”, a mai spus Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.