Adeptă ISIS, condamnată definitiv la închisoare de Înalta Curte de Casație și...

Adeptă ISIS, condamnată definitiv la închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru propagandă teroristă

0
DISTRIBUIȚI

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat sentința definitivă în dosarul în care DIICOT Timișoara a trimis-o în judecată pe Livia Maria Băilă pentru propagandă teroristă. Vă reamintim că femeia a fost ridicată de anchetatori în 14 mai 2020 din locuința sa din Nădlac. Aceasta a devenit adeptă a Statului Islamic și s-a autoradicalizat.


Monitorizarea acesteia a început în urmă cu aproximativ un an, după ce SRI a semnalat faptul că arădeanca accesa site-uri extremiste islamiste și le transmitea mesaje de încurajare luptătorilor din Daesh. Cu trecerea timpului, s-a observat cum aceasta s-a radicalizat, iar acțiunile sale au devenit tot mai hotărâte. De la accesarea de conținut a trecut la răspândirea mesajelor extremiste ale grupărilor teroriste. Prin intermediul rețelelor sociale a luat legătura cu luptători islamiști din Siria și Irak, ajungând să-și declare atașamentul față de cauza Statului Islamic.

Anchetatorii au observat că femeia a început să fie „invizibilă” și să fie antrenată de la distanță – și-a șters profilul de Facebook, a început să acceseze pagini securizate unde erau materiale de propagandă, și-a creat în paralel și 20 de conturi false de Facebook pe care le folosea pentru a comunica, iar la scurt timp le ștergea pentru a i se piardă urmele. În timpul discuțiilor purtate cu adepții Daesh, arădeanca, care și-a abandonat cei doi copii în urmă cu câțiva ani, și-a arătat disponibilitatea de a pleca în zonele de conflict. Pe telefoanele ridicate, anchetatorii au găsit numeroase materiale de propagandă ale ISIS.

Înalta Curte de Casație și Justiție a găsit-o vinovată de comiterea a două infracțiuni din legea de prevenire și combatere a terorismului și a condamnat-o la 1 an, 5 luni și 10 zile închisoare cu executare. Sentința a rămas, în decembrie, definitivă, nefiind atacată de niciuna dintre părți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.