E oficial: școlile se redeschid fizic pe 8 februarie. Care sunt „scenariile”,...

E oficial: școlile se redeschid fizic pe 8 februarie. Care sunt „scenariile”, în funcție de rata infectărilor cu coronavirus

0
DISTRIBUIȚI

elevi

Decizia de redeschidere a școlilor în format fizic a fost luată azi, 2 februarie, la Cotroceni, a transmis Edupedu.ro. Școlile se vor redeschide pentru elevi și profesori, cursurile se vor relua în format fizic, cu respectarea unui nou set de reguli, potrivit acelorași surse.

Vizate de această decizie sunt toate cele 17.656 de unități de învățământ din preuniversitar, din România. La ședința la care s-a luat această decizie au participat președintle Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății – Vlad Voiculescu, ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu, șeful DSU – Raed Arafat Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Potrivit legislației, în acest moment redeschiderea fizică a școlilor va trebui reglementată prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Tot prin ordin comun ar trebui aprobate noile reguli, noile ghiduri pentru învățământul preuniverstar și pentru cel universitar.

„Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident că trebuie să respectăm situația din fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii și pentru dascăli. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a opta fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc pentru examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a 12-a care se pregătesc de Bacalaureat.


În localitățile unde sunt destul de multe cazuri, scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasale I-IV la școală, restul făcând școala online. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural, toată lumea stă acasă”, a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis.

Noile scenarii după care vor funcționa școlile arată în felul următor:

Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1/1.000, toate școlile se redeschid fizic.

Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare la copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.

Scenariul Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.

Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.

Edupedu.ro mai enumeră și o potențială listă a situațiilor în care se fac ore doar online:

– Elevii au contraindicații medicale, au vulnerabilități vor face ore online;
– Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate, ca atare aceștia vor face ore online;
– Elevii prezintă simptome, în mod evident dacă prezintă simptome, recomandarea mea și a ministrului Sănătății și a oricui este să facă orele de acasă;
– Profesorii care prezintă vulnerabilități fac ore online;
– Profesorii care au simptome vor sta acasă și iarăși se va face predarea-învățarea online, de acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.