„Fragilitatea fragilității. O sută de ani de pictură”, expoziție la Timișoara cu...

„Fragilitatea fragilității. O sută de ani de pictură”, expoziție la Timișoara cu lucrările unor pictori români născuți acum un secol

0
DISTRIBUIȚI

Începând din data de 14 martie, la Galleria 28 din Timișoara va fi deschisă expoziția „Fragilitatea fragilității. O sută de ani de pictură: Gheorghe Berindei, Afane Teodoreanu, Vasile Varga”, organizată în parteneriat cu grupul Noima, și  al cărei curator este Maria Pașc. Expoziția, al cărei titlu este inspirat de traducerea din ebraică a Ecleziastului, făcută de poetul Ioan Alexandru, aduce în atenția publicului lucrări de pictură și grafică semnate de trei pictori de excepție, aflate în colecții private, cu prilejul celebrării unui veac de la nașterea acestora.

Maria Pașc îl consideră pe Vasile Varga „un tehnician al culorii”, Afane Teodoreanu a rămas pentru posteritate „un pictor de neuitat” iar Gheorghe Berindei s-a remarcat pentru „pictura cu credință”. Deși erau total diferiți, atât ca înfățișare cât și ca fel de-a fi, cu abordări diferite și subiecte diferite, cei trei pictori, născuți în 1921, au fost prieteni, iar în discuțiile lor, purtate spre sfârșitul vieții, erau mereu prezente meditații despre divinul din om, despre dorința de atingere a perfecțiunii, care însemna apropierea de Dumnezeu, iar frumusețea lor interioară – spun cei care i-au cunoscut – s-a reflectat în lucrările lor.

Expoziția din galeria aflată pe strada C. Brâncoveanu nr. 28 va putea fi vizitată până în 25 aprilie, cu respectarea restricțiilor în vigoare, iar programarea se poate face la numărul de telefon 0040(0)722.503.028.

UPDATE În amintirea lui Vasile Varga, pictorul născut în urmă cu un veac în comuna arădeană Ususău, în ziua de 14 martie, Muzeul Orașului Lipova a vernisat sâmbătă o expoziție care îi este dedicată, cu lucrări din anii ʹ40 dar și studii, pasteluri, desene sau picturi în ulei mai recente, din un ultimii ani de activitate ai pictorului, care s-a stins din viață în 2005, lăsând în urma sa o operă impresionantă.


Lucrările sale sunt prezentate în expoziția permanentă a muzeului amenajat în fosta casă a lui Sever Bocu, printre numeroase alte obiecte de valoare care au aparținut acestuia sau provin din generoase donații.

Expoziția omagială, organizată cu sprijinul pictorului Andrei Rosetti, membru al grupului Noima, va putea fi vizitată până în 30 august, iar într-un viitor apropiat, edilii orașului doresc să pună și bazele unei expoziții permanente Vasile Varga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.