Părintele muzicii electronice românești nu mai este printre noi: a murit Rodion...

Părintele muzicii electronice românești nu mai este printre noi: a murit Rodion Roșca

0
DISTRIBUIȚI
Foto: George Bufan

Rodion G.A. considerat drept părintele muzicii electronice româneşti şi totodată unul din cele mai importante nume ale scenei electronice şi progressive rock din Europa de Est a trecut în neființă, după o boală gravă.

„Tăticul meu s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin, suflețel”, a anunțat fiica artistului, pe Facebook.

Pe numele său adevărat Rodion Ladislau Roșca, Rodion G.A. a folosit la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane şi şi-a înregistrat chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, a obținut un sound complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degrabă atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 – 1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977, alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar, pune bazele formației Rodion G.A., continuând să scrie muzică după propria filozofie. Formația este considerată revelația rock a României și activează pâna în 1983. Acum este momentul în care se lansează principalele compoziții care vor defini personalitatea lui Rodion Roșca, „Stele și Lumini”, „Imagini din Vis”, „În liniștea nopții” sau „Uneori”. Piesele ajung pe rând pe primele poziții ale clasamentelor alcătuite de radiourile și revistele vremii. Formația continuă să ocolească studiourile profesioniste de înregistrare și experimentează înregistrând în micul apartament al liderului său.


În 1983, trupa se destramă din cauza instabilității formulei sale, în 6 ani perindându-se câteva zeci de instrumentiști. Rodion Roșca continuă să compună pentru teatru sau televiziune până în 1989 când, după moartea mamei sale, nu mai găsește resurse să meargă înainte.

În 2008, casa de producție britanică Roadrunner Music aduce trupa Rodion G.A. în atenția opiniei publice, după 19 ani de absență. Încep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., însă totul se oprește odată cu falimentul casei de discuri. În anul 2009, producătorul și regizorul independent Sorin Luca începe producția filmului documentar intitulat „Imagini din vis”, după titlul piesei Rodion G.A. cu același nume. În anul 2012, Rodion Ladislau Roșca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records și mediați de Ambassador’s Reception îi lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.

„Timișoara e un oraș de suflet pentru mine. Mama mea e timișoreancă din Freidorf. Pe bunica mea au vrut să o deporteze în Bărăgan. A încheiat o înțelegere cu comuniștii din acea vreme, le-a dat câteva terenuri și i s-a făcut o derogare prin care li s-a dat voie să se mute la Cluj, unde era mai permsiv regimul, fiindcă erau mulți unguri. Pe tatăl meu nici nu l-am cunoscut, mi s-a zis doar că a fost ofițer de rang înalt”, spunea artistul în cadrul unui interviu acordat PRESSALERT.ro în luna decembrie a anului 2018, după un performance susținut în clubul Capcana din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.