Peste 36,4 milioane lei din bani publici, în trei ani, pentru ”paravanul”...

Peste 36,4 milioane lei din bani publici, în trei ani, pentru ”paravanul” lui Nasleu. De unde au luat companiile liberalului Gaiță cele mai importante contracte

9
DISTRIBUIȚI
Sursa foto Facebook

Investigația PRESSALERT.ro despre apartamentul secret din București al lui Ioan Nasleu, fostul directorul general al Piețe SA, prietenul și omul de încredere al lui Nicolae Robu, l-a readus în prim plan pe Ionuț Gaiță, cel devenit celebru când a împrumutat cu 200.000 euro ACS Poli, echipa de suflet a fostului primar. Vă reamintim că ”paravan” pentru ascunderea adevăratului proprietar al apartamentului de peste 100.000 euro a fost una dintre firmele familiei liberalului, folosindu-se o inginerie financiară extrem de elaborată. Gaiță este un apropiat al lui Alin Popoviciu, cel care i-a fost secretar general la PNL Timiș lui Robu când acesta conducea filiala.

”Nu sunt foarte cunoscut, nu am dorit să mă fac neapărat cunoscut, deși sunt unul dintre antreprenorii care contribuie esențial la dinamica economică a Timișoarei” declara, într-un interviu din campania pentru alegerile parlamentare, Ionuț Gaiță,  care și-a dorit să ajungă senator PNL de Timiș. Dar nu a intrat în Parlamentul României.

Tâlcul vorbelor sale poate fi deslușit în contractele cu bani publici obținute de trei dintre companiile familiei sale – Backup Technology SRL, Tehnical Consulting Business MGT SRL, unde este asociat Ionuț Sorinel Gaiță,  și GTA Telecomunication SRL, unde asociat unic a rămas soția sa, Maria Gaiță. O analiză PRESSALERT.ro făcută asupra achizițiilor directe și licitațiilor, în perioada 1 ianuarie 2018 – 23 februarie 2021, având în vedere înregistrările din SICAP, arată că firmele familiei Gaiță au obținut contracte din bani publici de peste 36,4 milioane lei. Majoritatea afacerilor au fost derulate cu autorități conduse sau aflate în subordinea unor liberali.

De la administrația Robu, contracte fără număr

Firmele liberalului Gaiță au avut lipici la contractele din Timișoara, după cum recunoștea chiar acesta. Cu Societatea de Drumuri Municipale a încheiat, în trei ani, contracte de peste 6,8 milioane lei. În 2018, prin negociere fără publicare prealabilă, Backup Technology încheie un contract de peste 1,7 milioane lei pentru lucrări de mentenanță a sistemului de supraveghere și management a traficului și supraveghere video din Timișoara, pentru ca în 2020 să fie semnate alte două contracte de 4.434.840,75 lei pentru lucrări de extindere a infrastructurii de fibră optică pentru sistemul de trafic management și pentru furnizare si montare sistem integrat de control acces. La acestea se adaugă alți 679.616,82 lei din două achiziții directe de instalări de cabluri și lucrări de întreținere a fibrei optice.

Cu Colterm unde director de producție este Mihai Golu, soțul asociatei sale de la restaurantul Pescada, Ionuț Gaiță a încheiat contracte pe toate cele trei firme. În 2018, au câștigat licitații în valoare totala de 1.455.300 lei, cel mai mare fiind pentru un tocător de lemn cu tambur rotativ, de peste 1,1 milioane lei. Nu lipsesc achizițiile directe proiectare sistem de incendiu, extindere sistem de supraveghere video, în valoare totală de 202.241 lei.

O situație aparte o reprezintă Societatea de Transport Public Timișoare, condusă de liberalul Nicolae Bitea, unde cele trei firme au obținut, în 2019 și 2020, peste 1,4 milioane lei din care peste 1,2 milioane lei reprezintă achiziții directe. Firmele lui Gaiță au oferit de la servicii de analiză de risc la
securitate fizică, închiriere buldoexcavator până la sistem de televiziune cu circuit închis, servicii backup bază de date sau migrare bază de date. Lucrările de conectare a stațiilor de trotinete au fost ”sparte” în două contracte împărțite între Backup Technologies – 113245,69 lei și GTA Telecomunication SRL – 332,141,37 lei, ambele având ca obiect instalare de cabluri. Cu Aquatim, firmele liberalului au încheiat contracte prin licitație și achiziții directe de 671.823, 74 lei.

Poliția Locală Timișoara a făcut mai multe achiziții directe de la Backup Technologies SRL, valoarea totală fiind de 322.528,2 lei, ultima fiind în 2021 de 88.570 lei.


Camere video mobile, servicii de întreținere și reparații a sistemelor video sau a celor electrice, achiziționarea de acumulatori – toate s-au cumpărat de polițiștii locali de la firma liberalului. Direcția de Asistență Socială Timișoara a făcut, de asemenea, achiziții de la cele trei firme ale familiei Gaiță, în perioadă 2018 -2020, valoarea totală fiind de 253949,94 lei. Spitalul de Copii Louis Țurcanu, aflat în subordinea Primăriei Timișoara, a făcut, de asemenea, achiziții de la firmele lui Gaiță de 149.355,38 lei, unitatea medicală achiziționând de la yală mecanică până la serviciii de întreținere a sistemelor video sau cartele de acces. Primăria PNL-istului Robu a băgat în conturile firmelor liberalului Gaiță 313,720 lei prin achiziția, prin mai multe contracte, de camere video.

Universitățile din Timișoara, milioane pentru familia Gaiță

Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara a contribuit și ea, în perioada 2018 -2020, la creșterea cifrei de afaceri a celor trei firme, încheind contracte de 2.019,652,95 lei, dintre care peste 1,8 milioane lei în urma unor licitații. Achiziție de echipamente medicale, reactivi pentru teste metabolomice, reactivi pentru testare genetică, adipometru, electroderm sau aparat pentru testarea tenului au fost achiziționate de la firmele liberalului. Universitatea de Științe Agricole din Timișoara a dat 1.175.545,89 lei pentru bunurile și serviciile achiziționate direct de la cele trei companii. S-au cumpărat de toate – reactivi, echipamente pentru laboratoare, stație meteo cu stocare și transmitere a datelor pe PC și chiar ”servicii reprezentare proprietate intelectuală OSIM” pentru 18.000 lei.

Universitatea Politehnica Timișoara a achiziționat bunuri și servicii de aproape un milion lei, din care doar 254,592 au fost dați în urma unei licitații pentru servicii de mentenanță sisteme supraveghere video, control acces și antiefracție.  Restul prin achiziții directe – reactivi, cuiburi de încălzire cu agitare, aparat foto, manometru diferențial digital și multe altele.

Pecica, contracte cât Timișoara

Deși mult mai puține la număr, contractele și achizițiile făcute de către Primăria Pecica din județul Arad, condusă de liberalul Petru Antal, egalează ca valoare cele încheiate cu Primăria Timișoara și instituțiile subordonate cu firmele familiei Gaiță. Suma tuturor afacerilor orașului aădean cu firma liberalului timișean – peste 12,9 milioane lei.  În 2019, Backup Technology SRL câștigă o licitație pentru execuție lucrări de reamenajare corp clădire grădiniță în valoare de 3.421.739,13 lei, iar GTA Telecomunication o alta de 3.949.920,22 lei pentru execuție lucrări de construire, extindere, reamenajare clădiri existente și curte școală – Școala Gimnazială nr. 2 Pecica. În 2020, Backup Technology SRL își adjudecă un contract de 4.989.686,05 lei pentru proiectul ”extindere și eficientizare iluminat public în orașul Pecica și satele aparținătoare”.

Toate cele trei companii ale familiei Gaiță au primit contracte prin achiziții directe, valoarea totală fiind de 540.582, 16 lei. Piese de schimb pentru camere de supraveghere video, servicii de întreținere, extinderea sistemului de supraveghere video, achiziționare sistem automat de acționare trape de fum și uși, achiziție balustrade terase sau de laptopuri și imprimantă, toate s-au luat prin firmele timișorene.

Primării ”galbene”, afaceri cu colegul de partid

Consiliul Județean Timiș are, de asemenea, contracte cu Backup Technology, valoarea achizițiilor directe legate de centrala telefonică și instalația video din sala multifuncțională fiind de 346.966,62. DGASPC Timiș a încheiat un contract de 649943,62 lei cu firma Backup Technology pentru instalare sistem de supraveghere și antiefracție pentru 28 de locații.  Asta în timp ce Prefectura Timiș a plătit pentru diverse servicii de mentenanță 72.442 lei.

Nici primării liberale din județ nu au fost ocolite. La Moșnița Nouă, au fost făcute mai multe achiziții directe, în valoare totală de 275.099,76 lei, pentru sisteme de supraveghere video prin cele trei firme. La Lenauheim, au fost încheiate trei contracte în valoare totală de 277.000 lei, unul fiind pentru construcția unui teren de mini-fotbal. Primăria din Gottlob a plătit peste 890.000 lei firmelor lui Gaiță, din care 566.770,64 pentru reabilitarea interiorului unei școli, iar diferența achiziție directă pentru modernizare trotuare, ambele afaceri fiind încheiate în 2019. Primăria din Șag, condusă de un pesedist, a încheiat, anul trecut, trei contracte prin achiziții directe pentru sistem video de supraveghere, în valoare totală de 448.000 lei. Comuna Dudeștii Noi a făcut două achiziții directe de la firmele lui Gaiță în valoare totală de 207.050 lei.

Am încercat să-l contactăm pe Ionuț Gaiță pentru a ne explica modul în care firmele sale au reușit această performanță, dar fără succes până la ora redactării acestui material.

 

9 COMENTARII

  1. Cred că inculpatul Robu Nicolae are de dat niște explicații de urgență……???????
    Inculpat Robu Nicolae poate vi iar cu varianta că nu ști nimic și tu de fapt ai fost doar un primar paravan?????
    Acum poate procurorii DNA se apucă de treabă serios…..
    Sau poate o să avem surprize din partea lor să…… Nu

  2. Bravo Gaita!
    bine ca ai putut…bine ca stii cum se face.
    mai sunt cativa….numa ei stiu….doar nu fac politica pe banii lor….pe banii fraierilor.
    Sincer peste tot se mai ciupeste….da la noi …nu mai ramane nimic.
    adica lucrii cu miere …te lingi pe degete…da la noi se fura si borcanu….stii ce zic!!!
    adica mergi cu masina de serviciu…acasa…la mall….da sa otrimiti cu doi soferi la bucuresti…in pandemie…e chiar aroganta….de liberal.
    …na de aia sau pierdut alegerile….da mai conteaza???

  3. Dacă ancheta se face corect procurorii vor găsi și alte imobile și bani transferați peste hotare doar dacă se va vrea??????
    Poate procurorii vor avea și bunul simț să controleze și averea lui Robu Nicolae?????
    Milioane de euro de care dispun copii lui Robu Nicolae, fac cartiere de vile și nu vede nimeni????

  4. Domnule Boța dar de inculpatul Robu Nicolae de ce nu dezvăluiți cum copii au din cer milioane de euro și nimeni nu se sesizează????
    Ce faceți domnule ziarist Boța, chiar așa protejați toți inculpații????
    Vrem dezvăluiri cu smenurile trase de Robu Nicolae la primărie, sunt sigur că știți…
    Milioanele lui Robu Nicolae prin care copii fac cartiere de blocuri nimic????
    Nu protejați toți inculpații sau mai bine zis doar pe unui din inculpați.

  5. Robu Nicolae de ce ești tu așa de protejat de toți?????

    II fi tu chiar așa de bine instruit să nu găsească nimeni circuitul milioanelor de euro?????

    Sau poate ai și tu așii tăi????

    Robu le cam mult prin libertate și nimeni să nu te bată pe umăr????

    Robu Nicolae vedem că ești mielușel de un timp…..

    Robu Nicolae ai furat sau nu ai furat?????

    Robu Nicolae a furat cineva și pt tine????

    Robu Nicolae cât ai furat și de unde????

  6. Robu la puscarie sa te duci, ai furat cu varf si indesat.
    Gunoi de om ce esti, ai dat toate proiectele la prieteni si ati impartit banii, gunoiule. Nu o sa ajungi sa te bucuri de banii furati de la timisoareni. Esti cel mai mare gunoi. Felicitari si respect pt acest om care isi pune viata in pericol si incearca sa scoata la iveala adevarul despre gunoaiele care ne coduc. Felicitari pentru articol

  7. Robu Nicolae de ce nu este anchetat deoarece toată Timișoara știe că un inculpat nu are cum să fie și profesor?????

    Robu Nicolae cred că acum tremuri rău de tot, ar fi și cazul

    Robu le ști că Boța îți suflă în spate cu ancheta privind milioanele de euro….

    Acum nu mai scapi…..

    Să vedem ce procuror mai face pe paravanul???

    Romanii au plecat din parchet și au rămas doar profesioniștii sperăm….

  8. Când va beneficia și Robu Nicolae de justiție

    De ce pe inculpatul Robu Nicolae nu îl bagă în seamă nici un procuror?????

    Noi vrem percheziții serioase la Primărie……

    Are inculpatul Robu Nicolae protecție?????????

  9. Pe Robu Nicolae nu il cerceteaza nimeni ca are un dolcu.Tot de aia nici nu il trimite nimeni in judecata desi sunt cel putin doua dosare finalizate de mai bine de un an, cum e cel cu anveloparile. Deci, vine are un dolcu nu pateste nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.