Casa luʹ Tică din Orăștie, un obiectiv de neratat pentru turiștii din...

Casa luʹ Tică din Orăștie, un obiectiv de neratat pentru turiștii din vestul țării. Care este ultimul sat de olari din Hunedoara

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Meșteșugul olăritului, practicat încă din epoca neolitică, este astăzi pe cale de dispariție, dar piese din cermamică, păstrate din cele mai vechi timpuri, uimesc și astăzi prin măiestria cu care au fost lucrate și frumusețea decorurilor. Până în secolul trecut, vasele de ceramică erau frecvent folosite în gospodăriile românești, mai ales la țară, dar astăzi sunt pe cale de dispariție, odată cu ultimii olari.

Casa luʹ Tică din Orăștie

Pe o stradă din Orăștie se află casa lui Petru Dâncan, cunoscută drept „casa luʹ Tică” sau „casa cu blide”, unde cei interesați de ceramica populară românească dar nu numai, pot admira o impresionantă colecție de farfurii cu rol decorativ din diferite zone ale țării și de peste hotare. Sunt piese lucrate îngrjit, din lut de bună calitate, smălțuite sau nu, dar frumos decorate cu motive tradiționale, pictate manual, multe având o simbolistică cu rădăcini pierdute în negura vremurilor. Petru Dâncan a colecționat, vreme de 40 de ani, peste 3.000 de piese ceramice, cumpărate la târguri de meșteri populari, sau primite de la cunoscuți și prieteni care-i cunoșteau pasiunea. Pe lângă farfurii, colecția sa cuprinde ulcioare din lut, ticlăzău (fier de călcat cu jar), fusuri, juguri de car, rindele, lămpi de mină, dar și cuțite cu blazoane nobiliare, pistoale și pistolete vechi, halbe de bere din diferite țări, sau obiecte mai exotice precum măști africane din lemn sau o vestă africană pe care e înfățișat un elefant. Multe piese de colecție sunt aranjate și în afara casei, stârnind curiozitatea celor care apreciază astfel de obiecte, pe cale de dispariție.

Ceramică populară și alte obiecte etnografice pot fi văzute și la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, unde sunt expuse obiecte reprezentative pentru cultura populară din zonă. Printre colecțiile muzeului se mai numără cele de numismatică și de icoane, dintre care multe sunt clasate în categoria „Tezaur”.

Obârșa, ultimul sat de olari din Hunedoara

Cei care doresc să afle mai multe despre străvechiul meșteșug al olăritului, pot vizita satul hunedorean Obârșa din Țara Zarandului, ultimul centru de olărit din județ. Odinioară, aproape toate gospodăriile din sat aveau roți de olar și cuptoare de ars ceramică, însă în ultimii ani doar Petru Borza, unul din ultimii olari ai satului, a mai lucrat, și la 80 de ani trecuți, oale de sarmale cu capac, tăvi pentru friptură, ulcioare și căni de apă, farfurii, castroane, sau ghivece de flori. El a deprins meșteșugul olăritului din tată-n fiu, așa cum se obișnuia în toate centrele de olari, și l- a practicat mai bine de 60 de ani. Ceramica tradițională de la Obârșa se distinge prin tehica de modelare a vaselor și motivele decorative, care amintesc de ceramica dacică. Ea mai poate fi văzută și la diverse târguri și expoziții de meșteșuguri populare care se organizează în țară.

Surse foto: orastie24.ro, mcdr.ro, wikipedia.org, Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.