Prejudiciul în scandalul certificatelor de la Colterm a crescut, în mai puțin...

Prejudiciul în scandalul certificatelor de la Colterm a crescut, în mai puțin de o lună, cu peste 860.000 euro

1
DISTRIBUIȚI
Directorul general al Colterm (centru) a recunoscut că prețul certificatelor de CO2 crește de la o zi la alta

Prejudiciile în scandalul achiziționării certificatelor de CO2 de către Colterm SA Timișoara cresc de la o zi alta, accentuând dezastrul financiar.  În timpul ședinței AGA de ieri, directorul general Petre Nenu a explicat faptul că pe lângă plata amenzii de peste 106.893.467 lei, care devine executabilă de către ANAF la 20 iunie, rămâne în continuare obligația de achiziționare a celor 201.463 certificate care nu au fost depuse în termenul legal, adică până la 30 aprilie.


Acestea pot fi achiziționate până anul viitor în 30 aprilie, când este termenul limită de depunere a certificatelor din 2021.

Consilierul local PNL Adrian Lulciuc  a remarcat ironic că nu înțelege de ce Nenu nu a știut ce să facă în condițiile în care ”din 15 noiembrie ne spunea primarul că este un specialist pe care dacă îl suni la 3 noaptea știe totul despre Colterm”, cu referire la viceprimarul USR, Ruben Lațcău. Întrebat de consilierul local dacă știe care este valoarea pe bursă acum a unui certificat , directorul general Nenu a confirmat, spunând că este 53 euro. În 30 aprilie, prețul unui certificat era 48,73 euro.

Practic, în mai puțin de o lună, suma pe care Colterm SA ar trebui să o plătească pentru certificatele restante a crescut cu 860.247,01 euro, această ”gaură” adăugându-se amenzii de peste 20 de milioane de euro. În ședința AGA s-a avertizat că ”prețul pe bursele internaționale este în continuare pe un trend crescător”, da consilierii nu au discutat nicio secundă despre care ar fi soluțiile financiare pentru achiziționarea certificatelor de CO2.

1 COMENTARIU

  1. Este evident ca pretul creste pentru ca cei care le tranzactioneaza speculeaza prostia aluia care a asteptat ultimul moment. Cat de nenorocit sa fi pe banii publici sa atepti pana cand e clar ca te lipesti de amenda si dupa sa plangi ca furnizorii ti le vand la pret mare. Aici nu e prostie, e ticalosie cat incape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.