Rata de vaccinare anti-COVID a ajuns la 20,33% la nivel național. Valeriu...

Rata de vaccinare anti-COVID a ajuns la 20,33% la nivel național. Valeriu Gheorghiță: „Persoanele de peste 60 de ani se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare”

0
DISTRIBUIȚI

Rata de vaccinare la nivel național a ajuns la 20,33%, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.

„La nivel național avem în momentul de față un procent de acoperire vaccinală cu cel puțin o doză de 20,33% din populația eligibilă. De asemenea, avem 11,93% persoane care au fost vaccinate cu o singură doză și 8,39% persoane care au fost vaccinate cu schema completă, cu cele două doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Municipiul București în momentul de față este cu o rată de acoperire vaccinală de 31%. Dacă comparăm cu rata de acoperire din celelalte județe, nu municipii, este cea mai mare rată de vaccinare din țară. Este urmat de județul Cluj, cu 28%, Timiș 22%, Brașov 22%, Sibiu 21%, Constanța 21%. Sunt primele șase județe cu rată de acoperire peste media națională”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Vaccinare cu bonuri de ordine

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că de vineri ar putea fi introdusă o nouă modalitate de vaccinare, fără programare, pe baza bonurilor de ordine eliberate de fiecare centru de vaccinare.

„Începând de vineri, din 7 mai, ne propunem să avem următoarea modalitate de prezentare la centrele de vaccinare.


Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor de vaccinare pe perioada zilelor de sâmbătă, duminică și luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare. De asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14.00, până la ora 20.00, fără programare. Menționez: persoanele de peste 60 de ani se pot prezenta pe tot parcursul programului de lucru de la 8.00 dimineața până la 20.00”, a declarat marți Valeriu Gheorghiță.

Conform acestuia, prioritate vor avea persoanele programate prin platformă care au deja un loc ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat.

„Suplimentar, în funcție de capacitatea de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare. Adică, un centru dacă are capacitate de vaccinare de 100 de persoane și are 50 de persoane programate va elibera bonuri pentru 50 de persoane. Cei care se prezintă suplimentar pot să fie trecuți pe o listă separată și să se prezinte a doua sau a treia zi”, a precizat Gheorghiță.

Acesta susține că este posibil ca această modalitate să ducă la o creștere a numărului de doze irosite. „În felul acesta vom merge pe o estimare medie a consumului, pe un interval de trei zile, însă fără să avem garanții că numărul de doze distribuite vor fi consumate pe perioada intervalului de stabilitate al acestor doze”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.