Măsurători ciudate la stația de lângă Liceul Pedagogic din Timișoara. Ce a...

Măsurători ciudate la stația de lângă Liceul Pedagogic din Timișoara. Ce a promis preşedintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului

0
DISTRIBUIȚI

Sesizat de postarea pe Facebook a unui timișorean care atrăgea atenția că sunt depășiri ale cotelor de poluare, subprefectul Ovidiu Drăgănescu a dispus, ieri, controale la Stația de măsurare a calității aerului de lângă Liceul Pedagogic.

„Din nou s-a jucat cineva cu benzen. Avem valori mari în tot orașul (vă reamintesc că valoarea maximă admisă este 0, ce este mai mult provoacă cancer și alte grozăvii), dar cea mai mare valoare este în zona ultracentrală a orașului. Ca de obicei emisiile de benzen vin la pachet cu emisii ale altor substanțe, xilen și altele. SI în ceea ce privește particulele PM10 și PM2,5 situația este tragică, avem o poluare mult peste cea obișnuită pe toate drumurile intens circulate din oraș. Nu am ținut un istoric al valorilor dar din câte țin minte cred că astăzi, acum dimineață, avem cea mai intensă poluare, atât cu substanțe toxice cât și cu particule, din ultimele luni”, atrăgea ieri atenția Anton Kovacs, un timișorean extrem de preocupat de problemele de mediu din oraș.

Astfel, subprefectul Ovidiu Drăgănescu a mers ieri împreună cu funcționarii Agenției pentru Protecția Mediului la Stația de măsurare a calității aerului de lângă Liceul Pedagogic de pe bulevardul Mihai Eminescu. Stația a fost controlată de firma de mentenanță și supusă unor reparații necesare.

„Am făcut această deplasare după ce unele măsurători au arătat valori mari ale benzenului și ale PM10. Legea spune că sunt permise valori de până la cinci micrograme. Dacă media anuală este peste cinci micrograme atunci trebuie făcut un plan de acțiune de diminuare a poluării. Într-adevăr, benzenul este cancerigen, dar pe legea actuală este cinci micrograme ca medie anuală, cu observația că la 3,5 micrograme ar trebui făcut un plan de acțiune. Ciudat este faptul că deși bulevardul este  decopertat și se lucrează nu au reieșit valori mari ale prafului”, ne-a spus subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a mai spus că la fața locului au mers ieri și reprezentanți de la Serviciul de Mediu al Primăriei Timișoara, cărora le-a cerut să aducă apă și să ude strada la interval regulate deoarece se ridică în aer mult praf în urma lucrărilor.

Ovidiu Drăgănescu ne-a mai spus că i se pare ciudat că deși acolo este mult praf în această perioadă, valorile de poluare cu PM10 sunt doar ușor ridicate.

„Pot fi explicații pe care le găsesc ei că s-a măsurat mult benzen pentru că utilajele sunt alimentate cu combustibil direct pe șantier, dar măsurătorilor au fost făcute în timpul nopții”, ne-a spus Drăgănescu.

La Timișoara s-a aflat ieri Florin George Gârbacea, preşedintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Directorul de la București a promis că va cere să crească numărul de angajați la Agenția pentru Protecția Mediului Timișoara, unde există cea mai mare încărcare a angajaților cu dosare din țară.

„Nu este în regulă să stăm doar după măsurători anuale, pentru că se reglează iarna poluarea.


Stația e amplasată în curtea Liceului Pedagogic, vă dați seama, sunt 1.000 de elevi acolo”, ne-a mai spus subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

De asemenea, prefectul Zoltan Nemeth a transmis că Agenția pentru Protecția Mediului este o instituție de care se „lovește” orice investitor, fie el public sau privat, dacă realizează o investiție cu impact semnificativ asupra mediului, fiind necesară obținerea unor avize, acorduri sau autorizări de mediu de la această instituție, fie că vorbim de realizarea unui drum, a unei fabrici, a unui restaurant etc.

„În Timiș, un județ cu extrem de multe investiții, atât publice cât și private, funcționarea corespunzătoare a APM este esențială pentru realizarea multor proiecte publice sau private. La ora actuală, gradul de încărcare a angajaților APM Timiș este unul dintre cele mai mari din țară, astfel că am discutat cu președintele ANPM prioritizarea bugetării și deblocării unor posturi vacante în cadrul APM Timiș, în măsura în care se alocă resurse financiare suplimentare la rectificarea bugetară către ANPM, pentru a suplimenta numărul persoanelor din cadrul APM Timiș care lucrează la Serviciul Autorizări, Acorduri și Avize.

Totodată, în cadrul întâlnirii cu acesta, cât și cu angajații APM Timiș, s-au discutat posibile soluții pentru debirocratizarea procedurilor de autorizare, avizare și obținere acorduri, pentru a degreva personalul APM de anumite sarcini pur birocratice și pentru a veni în ajutorul investitorilor publici sau privați cu reducerea birocrației actuale, în relația acestora cu agențiile de protecția mediului”, a transmis prefectul Zoltan Nemeth.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.