Cum a făcut firma activistului civic Cristian Brâncovan fabrică de bani dintr-un...

Cum a făcut firma activistului civic Cristian Brâncovan fabrică de bani dintr-un drum în Dumbrăvița, cumpărat de la ANAF

5
DISTRIBUIȚI
Drumul cumpărat de firma lui Brâncovan de la ANAF a devenit fabrică de bani

Firma activistului civic timișorean Cristian Brâncovan (devenit celebru pentru campania sa împotriva hoților din buzunare și pentru organizarea de mitinguri politice) a ajuns să facă bani de pe seama celor care vor, acum, să-și construiască locuințe pe strada Vasco Da Gama din Dumbrăvița, printr-o metodă inedită care ar putea fi sintetizată în expresia ”pisica cu drumul”.

În 2005, când s-a făcut planul urbanistic zonal pentru parcela aflată la marginea Dumbrăviței, chiar lângă centura Timișoarei, dezvoltatorii imobiliari au dezmembrat terenul, conform celor aprobate, au trecut în cartea funciară drumul. Au făcut și o ofertă de donație către Primăria Dumbrăvița pentru preluarea terenului, dar administrația a ignorat-o. Terenul a rămas în proprietatea dezvoltatorilor ca teren, iar, ulterior, ANAF a pus sechestru și pe acesta și, deși în era trecut în cartea funciară ca drum, l-a scos la licitație. În 27 august 2019, ANAF vinde către SC Trucks 95 Sud SRL, reprezentată de Cristian Brâncovan, 9275 metri pătrați ”cu destinația drum” pentru 6.610 lei, inclusiv TVA.

De ce ai cumpăra un drum?

Cristian Brâncovan a susținut că nici nu exista drum, ci ”este în cartea funciară categorie de folosință teren agricol intravilan, dar cu observație – care să fie opozabilă oricăror cumpărători – pentru drum. Adică nu este încă drum, dar urmează să fie drum acolo, să știi când cumperi că acolo nu o să poți să construiești niciodată acolo, pe aceea porțiune, case. Doar că, ca avantaj, când cumperi așa ceva ți se creează un avantaj pentru că automat înainte de a achiziționa teren acolo ai deja baza și anume dreptul de trecere. Dacă nu-l cumpăr eu, îl cumpără altcineva, e o licitație publică la care nu particip doar eu. Primăria poate să stabilească prin PUG că acolo poate să fie un drum. Am intuit că este o problemă cu acel teren și am vrut să-i ajut pe oameni. M-am gândit și ca firmă – când ai un drum este o oportunitate să cumperi teren în zonă. Nu am cumpărat până acum că sunt prețuri mari, dar îmi dă posibilitatea respectivă. Unul care vrea să vândă automat  se gândește și la mine. Eu am o preemțiune cum ar veni în locul respectiv față de restul. Ceilalți au știut ce au cumpărat acolo”. Terenul respectiv avea destinația de drum prin PUZ-ul aprobat de Primăria Dumbrăvița și acolo este o stradă – Vasco Da Gama, deci administrația a stabilit deja destinația terenului respectiv, nu este nevoie de niciun PUG, cum susține Brâncovan.

O ofertă de vânzare de 10 ori mai scumpă ca achiziția

În mai 2020, Primăria Dumbrăvița transmite firmei lui Brâncovan că respinge oferta de vânzare și acuză ”intenția de a vă îmbogăți fără justă cauză în temeiul art.1345 COd Civil, solicitând o sumă de 10 ori mai mare decât cea achitată prin procesul verbal de adjudecare încheiat la data de 27 august 2019”. Fostul edil, Victor Malac, îl invită pe Brâncovan să vină la primărie și să renunțe la drum, urmând să primească exact suma plătită la ANAF.

Activistul civic respinge oferta, susținând că nu a făcut o ofertă către administrație, ci către un cetățean din zonă, care și-ar fi dorit să cumpere terenul respectiv. ”Eu nu am formulat nicio ofertă de cumpărare către primărie. Acea ofertă a fost solicitată de un cetățean, Farcaș Cosmin, cetățeanul respectiv a înregistrat-o în numele meu la primărie.


Nu vreau să-i fac rău omului respectiv, e pe stradă, dar nu a fost ok să soliciți ceva pentru tine și să faci altceva. Primăria nu m-a căutat în doi ani de zile, eu am nevoie de ei sau ei au nevoie de el (teren,n.a.)?”, a afirmat Brâncovan. Cosmin Farcaș a explicat că ”mi-a cerut Brâncovan 50.000 euro pentru drum. Mi-a spus că-mi pune gard în fața casei și nu mai ieșim din casă. I-am spus că eu am buletin acolo și nu are ce să-mi facă. I-am cerut oferta-n scris și m-am dus la primărie să vadă cum sunt unii șmecheri în țara asta și vor să facă bani”.

Cum produce bani drumul

Lucrurile rămân în coadă de pește și vin alegerile locale din 2020. După acel moment, cei care au cumpărat parcele de teren pe strada Vasco Da Gama și vor să înceapă să construiască li se cere de către Primăria Dumbrăvița, care invocă legislația în vigoare, să aibă drept de servitute de la proprietarul drumului pentru utilități și trecere către proprietate pentru a li se elibera autorizația de construire. Fără documentul eliberat de firma lui Brâncovan, oamenii erau practic blocați.

”Am depus la primărie, în martie pentru autorizație de construcție, iar Primăria Dumbrăvița mi-a respins pentru că drumul nu este în proprietatea primăriei, ci a lui Cristian Brâncovan. În certificatul de urbanism mi-a spus că trebuie pentru drum, utilități. Am luat legătura cu proprietarul drumului, mi-a spus că este de acord, îmi dă acordul de servitute numai să-i plătesc o sumă de bani. M-am înțeles cu el la 5000 lei plus TVA. Inițial, mi-a cerut 1.500 euro. I-am spus nu am atâția bani, hai să facem să fie bine și până la urmă m-am înțeles și întreținerea drumului pe 2000 de metri pătrați să-i tund iarba pe perioada servituții”, a declarat pentru PRESSALERT.ro,  Valentin Ungureanu, fiul proprietarului terenului.

Ulterior, Cristian Brâncovan, în calitate de administrator al SC Trucks 95 Sud SRL, a mai acordat drept de servitute altor doi proprietari de parcele de teren din zonă. De la unul a încasat 13.484,60 lei, iar de la altul 8.900 lei pentru acordarea dreptului de servitute pentru următorii 49 de ani.

Întrebat de ce le-a cerut oamenilor bani să le dea drept de servitute, în condițiile în care a a susținut că a cumpărat drumul de la ANAF pentru a-i ajuta pe cei don zonă, Cristian Brâncovan a susținut că ” nu sunt trei, ci patru cu care am încheiat acte pentru drept de servitute. Cine m-a contactat îs cam afaceri. El de ce nu vinde gratuit? E aberant, în opinia mea, ce le-a cerut primăria. Primăria le cere azi într-un fel, mâine altfel. În opinia mea, cel mai potrivit pentru ei era să atace în contencios administrativ certificatul de urbanism. Nu au făcut asta, în opinia mea, pentru că respectivii sunt dezvoltatori și ca să scurteze din timp au preferat să vină să zică…. Nimeni nu a fost dus cu forța să constitui vreo servitute. Nu am nicio problemă cu oricare cei patru și se răscumpărăm acea servitute. Nu se poate spune că este șantaj pentru că nu am blocat drumul și le-am cerut bani, se poate circula pe stradă”.

Primarul îl acuză pe Brâncovan de ”speculă”

Horia Bugarin, primarul din Dumbrăvița, susține că mai sunt zeci de străzi în localitate care sunt proprietăți private din cauză că fosta administrație nu le-a trecut în patrimoniul comunei și a catalogat acțiunile lui Brâncovan ca fiind ”speculă”.

”Conform legii nu pot să dau autorizație de construcție sau de branșare la utilități dacă nu sunt proprietarul drumului. El este proprietarul drumului. Ca să deblochez o situație cu acei oameni care au cumpărat terenuri de bună credință singura variantă legală este ca proprietarul, care refuză să cedeze drumul administrației să le dea drept servitute. Dacă el este de bună credință eu fac apel la el să vină să doneze drumul primăriei. Eu îl preiau mâine. Să nu se ajungă la situații în care oamenii să fie la mâna unor speculanți. De ce te-ai dus să cumperi de la ANAF? Despre ce vorbim? Dacă îți rămânea în PUZ era una, faptul că te-ai dus la licitație ca să cumperi un drum  care avea destinație drum, ce îți spune ție asta? De ce să-ți cumperi un drum? Cum să-l valorifici? Că nu poți să faci din drum parcele și să construiești. Niciodată. Dacă ești de bună credință de ce mă duc să cumpăr la licitație un bun pe care știu că nu pot să-l valorifici. Mai devreme sau mai târziu, acel drum va trebui să intre în proprietatea UAT – ului”, a declarat Bugarin.

La acuzația de speculă, Brâncovan a reacționat încurcat ”nu știu ce să spun. Eu m-am trezit cu un bun, ăsta…. Dacă dânșii cred ăăă trebuiau să mă abordeze, să vorbească despre cineva fără să-l cunosc. Eu nu-l cunosc pe primar, nu cunosc pe nimeni. Dacă le trebuie ceva trebuiau să discute cu mine. Nu m-au invitat la niciun fel de discuție. Dacă eu sunt un speculant, atunci să fie sănătoși, ce să le zic”.

 

5 COMENTARII

  1. iti dai seama, omul a cumparat la licitatie, de la anaf un teren mare la un pret de nimic…..ce vroiai sa faca? ii terenul lui foarte bine, acum ar trebuii sa-l despagubeasca statul asta de rahat sa-i de-a teren in alta parte, singura greseala ii a statului, in rest traim in capitalism, tre sa facem bani sa supravietuim

  2. De ce ANAF nu a donat primariei drumul si la scos la vanzare. Adica statul [ANAF] poate face afaceri si privatul nu.
    Foarte bine a procedat dl Brancovan. Suntem o societate capitalista. Primaria a gresit cand a refuzat oferta de donatie a proprietarului initial al PUZului., apoi a doua greseala apartine ANAFului care a vandut la licitatie drumul fara sa gandeasca ca astfel blocheaza proprietarii parcelelor adiacente drumului, iar ultima greseala apartine din nou primariei care in loc sa discute sisa negocieze cu dl Brancovan cedarea drumului in schimb cu o eventuala suprafata de teren echivalenta in alta parte.

  3. Procedura prin care C.B a dobândit terenul de la ANAF este…LEGALA?Dacă da -singurul care poate fi tras la răspundere este ANAF!Iar C.B.are dreptul sa facă cu terenul ce dorește:sa l doneze,sa investească pe el,sa-l vândă…RESTUL SUNT VORBE IN VANT!!!
    Iar …tovarășul primar de la Dumbrăvița ar trebui -daca C.B. vrea sa-si apere onoarea!- sa se pregătească de niște drumuri la proces de DEFAIMARE!Si- sper- își va plăti avocatul(avocatii)din buzunarul propriu și nu din al….locuitorilor Dumbraviyei!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.