Primarul Fritz anunță că va cere CLT doar dublarea gigacaloriei, nu triplarea...

Primarul Fritz anunță că va cere CLT doar dublarea gigacaloriei, nu triplarea cum a solicitat Colterm. Cum răspunde atacurilor PNL

1
DISTRIBUIȚI

Consiliul de Administrație de la Colterm SA a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonații săi, în contextul creșterii masive a prețului la gaze naturale. Astăzi, primarul Dominic Fritz a anunțat că va propune Consiliului Local Timișoara să limiteze această propunere a Colterm la o dublare a tarifului.

„Sunt absolut conștient că nici aceasta nu este o decizie populară, dar mi-o asum ca o parte a unei soluții necesare și responsabile în situația de față. Nicio companie nu poate supraviețui dacă este forțată să vândă la un preț mai mic decât o costă să producă. Este baza economiei de piață. Solidaritatea timișorenilor, prin subvenționarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenția fiind plafonată), ci și de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toți banii din bugetul local la Colterm pentru subvenție, tot nu ar ajunge să acopere prețul gazului”, a precizat, luni, Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai transmis că soluția din trecut pentru a acoperi diferența între tarif și cost real, folosită la prețuri de producție mult mai mici decât azi, a fost să facă datorii la furnizor.

Edilul a explicat că pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populație, fosta administrație a lăsat peste 70 milioane datorii la E.On și încă 230 milioane de datorii la alți furnizori și la stat.

De asemenea, a cumpărat și certificatele CO2 din 2019 cu un credit care trebuie stins în acest an.

„Nu doar că trebuie să plătim aceste datorii acum, ci trebuie să facem și plata în avans și nu mai putem rostogoli costurile termoficării la nesfârșit în viitor.


 Discursul PNL spune că eu îmi doresc să creștem tariful ca să plătim amenda pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai avut bani să cumpere suficiente certificate CO2. O adevărată aberație și o lipsă onestitate față de timișoreni. Amenda la care face referire PNL este momentan suspendată de instanță. Costurile de producție calculate de Colterm, care au dus la majorarea tarifului, nu includ nici amenda nici datoriile istorice”, a spus Fritz.

Acesta a mai declarat că municipalitatea se află în negocieri, iar pentru a putea negocia mai departe cu furnizorii de gaze naturale și cărbune are nevoie să demonstreze predictibilitate financiară, fapt care în toți anii trecuți a fost ignorat cu desăvârșire.

„Majorarea tarifului arată că vrem să rezolvăm criza pe baza unor cifre reale care vor îmbunătăți cash-flow-ul la Colterm. Calea populistă – „nu majorăm tarifele!” – nu rezolvă nimic și nu aduce furnizorii la masă. ste în continuare o realitate matematică ce se aplică la nivelul întregii țări: costurile pentru termoficare nu vor putea fi niciunde în România suportate doar de populație și de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari. Sper să avem în cel mai scurt timp un Guvern plin cu care să putem discuta. Știu că și o dublare a tarifului va depăși posibilitățile financiare pentru mulți timișoreni. Am încredere că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii și sper că viitorul guvern va lua măsuri suplimentare pentru populație”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai spus că deciziile populare menite să peticească problemele pe termen scurt, rareori sunt cele responsabile, cu efecte benefice pe termen lung.

„Eu trebuie să aleg calea responsabilă. Și nu pot să fiu decât sincer cu timișorenii: va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara și pentru România. Încercăm din răsputeri să ținem termoficarea în picioare, chiar și într-un sistem de avarie. Împreună cu echipa mea vom face tot ce ține de noi pentru binele tuturor timișorenilor, indiferent dacă sunt sau nu racordați la Colterm”, a mai adăugat Fritz.

1 COMENTARIU

  1. Parca Dominic zicea ca 200 RON e limita legala de subventionare. Deaia triplarea pretului: 850-200=650RON fata de 200 de RON acuma!! Cum poate zice acuma ca abonatii vor avea doar pret dublu/nu triplu daca subventia de aprox 200 e limita maxima permisa de lege!! Minciuni

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.