Colterm cere guvernului amendamente la o ordonanță de urgență care în forma...

Colterm cere guvernului amendamente la o ordonanță de urgență care în forma actuală ar alunga furnizorii de gaz

0
DISTRIBUIȚI

Compania Colterm SA, aflată acum în insolvență și condusă de un administrator judiciar, a transmis o adresă scrisă atât Primăriei Timișoara, cât către Ministerul Energiei și către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, respectiv miniștrilor Virgil Popescu și Cseke Attila, privind ordonanța de urgență pusă în dezbatere publică, mesaj prin care susține că „în lumina modificărilor propuse nici un furnizor de gaz nu mai dorește continuarea relațiilor de furnizare către clienții de tip SACET, motivat de faptul că nu sunt de acord cu expunerea la riscul de a nu recupera în timp de la bugetul de stat diferența de preț a gazelor naturale furnizate”.

Mesajul Colterm face referire la prevederile articolului I, punctul 9, aliniatul (1) din proiectul Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei: „Diferența între prețul mediu ponderat pentru contractele de achiziții în derulare cu livrare în perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, în vederea acoperirii consumului clienților prevăzuți la art.


6, alin. (1) și la art. 6.1, alin. (1), va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare”.

În aceste condiții, „ținând cont de faptul că furnizarea de energie termică în sistem centralizat nu se poate realiza fără aport de gaze naturale cu consecințe la nivel social deosebit de grave”, administratorul judiciar al companiei de termoficare din Timișoara a propus factorilor de decizie următoarele amendamente la proiectul ordonanței de urgență:

– precizarea expresă a unui interval de timp/termen, clar stabilit, în care diferența de preț la gaze naturale va fi compensată de la bugetul de stat, și anume: (1) Diferența între prețul mediu ponderat pentru contractele de achiziții în derulare cu livrare în perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, în vederea acoperirii consumului clienților prevăzuți la art. 6, alin. (1) și la art. 6.1, alin. (1), va fi compensată de la bugetul de stat, în maxim 15 zile lucrătoare, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

– statul român, prin companiile sale furnizoare/producătoare de gaze naturale, să asigure necesarul de gaze naturale pentru producerea energiei termice în sezonul de iarnă 2021-2022, în condițiile articolului menționat mai sus, în cazul în care furnizorii de energie termică în sistem centralizat nu pot încheia contracte de furnizare gaze naturale cu furnizorii de pe piața liberă.

Aceleași amendamente, în linii mari, au fost cerute și într-un comunicat semnat de parlamentarii USR de Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.