RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 77. Belarus își mută forțele speciale la granița...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 77. Belarus își mută forțele speciale la granița cu Ucraina UPDATE 3 Secretarul general al ONU nu vede perspectiva unor negocieri de pace în Ucraina prea curând

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că va veni o vreme când negocieri de pace în Ucraina vor avea loc, dar nu vede o astfel de perspectivă în viitorul apropiat, relatează Reuters şi EFE.

„Acest război nu va dura la nesfârşit. Va veni o vreme când negocieri de pace vor avea loc”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la Viena.

„Nu văd asta în viitorul apropiat. Dar pot spune un lucru. Nu vom renunţa niciodată!”, potrivit comentariilor sale traduse în limba germană de un translator oficial.

Antonio Guterres a mai spus că în „viitorul apropiat” nu vede posibilă o încetare a focului între Rusia şi Ucraina, dar a promis „să fie pregătit” în orice moment pentru a contribui la găsirea unei soluţii de pace în conformitate cu dreptul internaţional, potrivit EFE.

Pentru noi este clar că în acest moment că nu există nicio perspectivă de încetare a focului sau de negocieri de pace”, a reiterat secretarul general al Naţiunilor Unite în aceeaşi conferinţă de presă la Viena.

„De aceea ne concentrăm pe îmbunătăţirea condiţiilor” de salvare a civililor, în cooperare cu Crucea Roşie în ceea ce priveşte instituirea unor coridoare umanitare, a adăugat el.

Guterres – care a venit la Viena din Republica Moldova – a făcut aluzie la recentele sale vizite la Moscova şi Kiev în cursul cărora nu a reuşit să facă progrese către un armistiţiu în războiul din Ucraina, dar a putut obţine organizarea evacuării civililor de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

„Aceasta arată că încă putem face multe din punct de vedere diplomatic pentru a salva vieţi şi a diminua daunele”, a mai spus el.

Războiul din Ucraina „nu va dura la nesfârşit, la un moment dat vor exista negocieri satisfăcătoare, o soluţie în conformitate cu dreptul internaţional şi regulile Naţiunilor Unite”, şi-a exprimat speranţa şeful ONU.

„Deci, voi fi pregătit. Dar nu văd asta în viitorul apropiat. De un lucru pot să vă asigur: nu vom renunţa niciodată”, a subliniat Antonio Guterres.

UPDATE 2 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri că Moscova nu vrea război în Europa, dar ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina, relatează Reuters.

„Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Muscat alături de omologul său din Oman, Badr Albusaidi.

„Dar vă atrag atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesară ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile”, a adăugat Lavrov.

Acesta a menţionat în aceeaşi conferinţă de presă că Rusia are suficienţi cumpărători pentru resursele sale energetice în afara statelor occidentale. Iar „Occidentul să plătească mai mult decât îi plătea Federaţiei Ruse şi să-i explice apoi populaţiei de ce trebuie să fie mai săracă”, a mai afirmat şeful diplomaţiei ruse.

UPDATE În cea de-a 77-a zi a invaziei ruse în Ucraina, ofensiva rusă continuă să se concentreze în regiunea prorusă Donbas (est), regiunea vecină Herson şi în sudul Ucrainei, îndeosebi la Mariupol, a informat miercuri Statul Major general al forţelor armate ucrainene, transmite EFE.

Forţele ruse realizează operaţiuni ofensive în zona operaţională orientală pentru a stabili controlul total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk, plus în Herson, şi pentru a menţine coridorul terestru între aceste teritorii şi Crimeea ocupată.

Pentru a asigura aceste poziţii, ruşii folosesc sisteme de război electronic pentru a suprima semnalele radio, a declarat Statul Major ucrainean, citat de agenţiile locale.

În Doneţk, trupele de ocupaţie îşi concentrează principalele eforturi asupra continuării ofensivei pentru a prelua controlul total al oraşului Rubijne şi a captura localităţile Liman şi Sievierodoneţk.

În oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ruşii blochează unităţile din Ucraina care rezistă în oţelăria Azovstal, formate din câteva sute de militari, în marea lor majoritate având legături cu regimentul Azov.

Cu sprijinul artileriei şi al tancurilor, continuă operaţiunile de asalt, dar şi atacurile cu rachete şi bombardarea acestor instalaţii, a informat armata ucraineană.

Armata rusă îşi continuă ofensiva şi în Nikolaev (Mikolaiv), la est de oraşul-port Odesa, care a fost atacat marţi cu mai multe rachete.

Între timp, în regiunea Transnistria din Republica Moldova situaţia continuă să fie tensionată, potrivit Statului Major ucrainean, care a dat asigurări că unităţi desfăşurate aici de armata rusă sunt în plină pregătire de luptă.

Conducerea armatei ucrainene a mai informat că forţele ruse continuă să distrugă infrastructura civilă din Ucraina, lansând rachete şi bombe, şi încearcă încontinuu să întrerupă evacuările de civili din zonele atacate.

În ultima zi, unităţi ale apărării aeriene ucrainene au doborât patru drone de tip Orlan-10 şi un elicopter rusesc Mi-24.

În regiunile Doneţk şi Lugansk, ucrainenii au respins două atacuri inamice, au distrus 12 tancuri de luptă, patru sisteme de artilerie, 19 vehicule blindate de luptă şi şapte camioane.

Belarus își va desfășura forțele speciale la frontiera cu Ucraina, deoarece „Statele Unite și aliații lor continuă să își sporească prezența militară la granițele statului”, anunță șeful Statului Major General al Forțelor Armate, Viktor Gulevich, potrivit CNN.

„Pentru a asigura securitatea Republicii Belarus în direcția sudică, forțele unităților forțelor pentru operațiuni speciale sunt desfășurate în trei direcții tactice”, a anunțat Viktor Gulevich, marți, prin intermediul unui comunicat de presă.

Acesta a mai spus că ucrainenii au creat o forță de 20.000 de persoane în apropierea graniței cu Belarus, ceea ce „necesită un răspuns”.

„Apariția în apele Mării Mediterane și ale Mării Baltice a unui grup care transportă rachete de croazieră maritime și aeriene, o creștere a grupului de aviație în țările din Polonia și statele baltice indică o amenințare tot mai mare la adresa Republicii Belarus. În cadrul celei de-a doua etape de verificare a forțelor de reacție imediată, au fost trimise grupuri batalion-tactice în direcțiile operaționale de vest și nord-vest. Pentru a le consolida, unitățile de apărare aeriană, forțele de rachete și artileria sunt deplasate în avans pentru a asigura funcționarea lor de luptă”, mai scrie în comunicatul preluat de CNN.

Tot marți, ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a declarat că a început a doua etapă de inspecție a forțelor de reacție ale armatei sale.

Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat marţi seara „puterea supraomenească” a trupelor ucrainene în lupta ţării împotriva armatei ruse invadatoare.

„Sunt recunoscător tuturor protectorilor noştri care ripostează şi dau dovadă de o putere cu adevărat supraomenească pentru a alunga armata invadatorilor”, a afirmat preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic în care a menţionat că ucrainenii se luptă împotriva a ceea ce a fost „cândva a doua cea mai puternică armată din lume”. Preşedintele ucrainean rămâne precaut în faţa unei senzaţii euforice sau a unor „emoţii excesive”. „Nu este nevoie să se creeze o atmosferă de presiune morală specifică atunci când anumite victorii sunt aşteptate săptămânal şi chiar zilnic”, a afirmat el.

Preşedintele Zelenski s-a referit la informaţiile din cursul zilei din partea conducerii militare ucrainene privind victorii teritoriale în apropierea oraşului Harkov din estul Ucrainei. Ocupanţii sunt expulzaţi „treptat” din regiune, a spus şeful statului ucrainean.

Conform armatei ucrainene, au fost recucerite mai multe oraşe.

Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

„Forţele armate ale Ucrainei fac totul pentru a ne elibera ţara şi poporul”, a spus Volodimir Zelenski.”Toate oraşele noastre vor fi eliberate – Herson, Melitopol, Berdiansk, Mariupol şi toate celelalte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.