Parchetul European, descindere la ADR 5 Vest într-o mega-investigație legată de fraudarea...

Parchetul European, descindere la ADR 5 Vest într-o mega-investigație legată de fraudarea de fonduri europene UPDATE 3 Percheziții și la Agenția pentru IMM-uri Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Anchetatori ai Parchetului European (EPPO) au descins, în această dimineață la sediul ADR 5 Vest din Timișoara în cadrul unei ample anchete care vizează fraudarea de fonduri europene. Conform primelor informații, investigația este legată de o adevărată rețea de firme care erau inființate având acționari ”de paie” care îndeplineau formal condițiile de a accesa respectivele linii de finanțare, banii obținuți prin proiecte fiind apoi scoși de cei care controlau din spate companiile.

De asemenea, există suspiciuni de corupție legate de modul în care au fost aprobate o serie de documentații. Metoda de fraudare ar fi fost folosită și pentru programul Start Up Nation. Sunt zeci de firme care sunt vizate de această investigație. Anchetatorii au ridicat, astăzi, o serie de documente de la sediul ADR 5 Vest.

UPDATE ADR Vest a confirmat descinderea Parchetului European, vorbind despre o „vizită”, scopul fiind „de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest pe Axa 2 Prioriateta de Investiții 2.1A – Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, unul a fost respins”. Cei de la ADR au ținut să sublinieze că nu este vizată sub nicio formă activitatea insituției sau vreunui angajat, ci doar obținerea documentelor care erau exclusiv la această instituție. Conform aceleiași surse, au fost predate toate documentele solicitate.

UPDATE 2 Polițiștii de la „Crimă Organizată” acționează împreună cu procurori EPPO în aceste dosar.


Sunt 160 de percheziții domiciliare în România și Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și sediile unor instituții publice. „De asemenea, aproximativ 30 de persoane vor fi conduse la audieri. Ancheta vizează un grup infracțional organizat, care, din 2017, ar fi înființat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut, în mod fraudulos, finanțare europeană și națională.

Anchetatorii au deslușit mecanismul folosit de această grupare. „Pentru implementarea proiectelor și obținerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziții de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăți care nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate și pe care tot ele le-ar fi controlat. Totodată, în cele mai multe dintre situații, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleași utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora. Sumele obținute din bugetul Uniunii Europene și bugetul național de către respectivele societăți ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziționarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite”, se arată în comunicatul Poliției Române. Prejudiciul este estimat la cinci milioane de euro.

UPDATE 3 Oamenii legii au efectuat percheziții în acest dosar și la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Timișoara. Conform unor surse din cadrul anchetei, aici sunt implicați mai mulți angajați ai instituției, unii dintre ei fiind suspectați de fapte de corupție pentru a-i ajuta pe cei implicați în rețea.

Zeci de persoane au fost duse pentru audieri la sediul BCCO Timișoara, urmând ca apoi o parte dintre ei să fie duși la sediul EPPO din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.