Finanţările pentru TimCultura 2022, aprobate de consilierii judeţeni

Finanţările pentru TimCultura 2022, aprobate de consilierii judeţeni

0
DISTRIBUIȚI

CJ Timiş a pus „la bătaie” 5,6 milioane lei finanţare nerambursabilă pentru proiecte cultural-artistice și de tineret în anul 2022. Discuția din ședința de astăzi a devenit aprinsă când a venit vorba despre suma alocată evenimentelor organizate de autorități locale.

Astfel, pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării nerambursabile din fonduri publice a proiectelor cultural artistice şi de tineret pe programul TimCultura 2022 s-a dorit şi un mic amendament în şedinţa extraordinară a CJT derulată online, amendament care aparent nici nu putea votat. Astfel, consilierul judeţean Petru Mihăieş dorea o suplimentare la jumătate din suma cerută pentru trei evenimente folclorice aflate la prima ediţie şi care au primit sume foarte mici.

„Avem aviz favorabil din partea comisiilor reunite. A deliberat, au fost şi câteva contestaţii. Am avut mult mai multe proiecte ca în anii anteriori. Şi pentru că Primăria Timişoara a finanţat mai puţine proiecte şi datorită faptului că mediul cultural se pregăteşte pentru Timişoara 2023…”, a spus Alin Nica.

„80 proiecte culturale, ar trebui 2,585.640 lei… reuşim să dăm doar 900.000 de lei. Ştim că întotdeaua am avea nevoie de bani mai mulţi… şi e greu să stabilim priorităţile, aş face o observaţie. Şi la final aş depune amendament. Din toate proiectele, avem şase proiecte la prima ediţie.


Aş dori să le încurajăm pentru a dezvolta spiritul şi dorinţa de a merge spre cultura oamenilor… din cele şase la prima ediţie, trei au subiect promovarea folclorului, Punctul 18. Cenei au cerut 30.000, le-am dat 10.000. Ghiroda ne-a cerut 100.000, le-am dat 20.000, Remetea Mare 82.000, am dat doar 12.000. Mai sunt doar trei manifestări la prima ediţie, de teatru şi film, o zi a cireşarilor, zilele comunei Dudeştii Noi… amendamentul meu e… să le dăm jumătate din sumă. Ar însemna un plus de 79.000 de lei, care s-ar adăuga la cei 900.000″, a intervenit Mihăieş.

Suma totală solicitată de câştigători după contestaţii şi comisii a fost 2.838.000 lei, a subliniat Nica: „Suma e de trei ori mai puţin (decât cea solicitată), chiar şi aşa, suma alocată e de trei ori mai mare decât alocările din anii precedenţi, aşa că am reuşit să nu respingem cred că niciunul din proiectele care îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Nu putem noi să ne uităm acum pe dosar să vedem cum a jurizat comisia… bănuiesc că s-a ţinut cont de prevderile din regulament. Unde sunt evenimente la prima ediţie sunt uşor dezavantajate. Pe viitor ar trebui să ne uităm pe regulament… să încurajăm… Eu nu aş spune neapărat nu, la ceea ce propuneţi, eu le-aş da maximum, dar chestiunea e de unde luăm banii. Dacă aveţi şi sursa de finanţare putem să supunem la vot, dar dacă nu avem…”.

Până la urmă, în urma mai multor intervenţii s-a lămurit că amendamentul la prezenta hotărâre e practic imposibil. Proiectul în starea sa iniţială a fost adoptat cu 26 voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.