Vicepreședintele Bulgariei, vizită la Vinga la 130 de ani de la sfințirea...

Vicepreședintele Bulgariei, vizită la Vinga la 130 de ani de la sfințirea bisericii romano-catolice din localitate

0
DISTRIBUIȚI
Sursa foto: glsa.ro

Vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Iliana Iotova, a vizitat astăzi comuna arădeană Vinga, unde a participat la celebrarea împlinirii a 130 de ani de la sfinţirea frumoasei Biserici Romano-Catolice „Preasfânta Treime“. Iotova a primit și titlul de cetățean de onoare al localității.

Vinga are o importantă comunitate bulgărească încă de la sfârşitul secolului al XVII-lea, iar biserica romano-catolică, cea mai impresionantă construcţie din Vinga, care este şi astăzi o mândrie a bulgarilor de aici, a fost ridicată în anul 1892. Este una dintre cele mai frumoase biserici din această parte a României, aspectul ei monumental atrăgând numeroşi turişti.


Declarată monument istoric în 1992, la un secol de la construire, a rămas astăzi cel mai important simbol al comunei arădene.

După ce s-au adunat o parte din banii necesari, în 1883 s-a construit o cărămidărie care, în decurs de doi ani, a produs 1.920.000 bucăţi de cărămidă, necesare construcţiei bisericii. În 1886 a fost acceptat proiectul arhitectului timişorean Eduard Reiter, care propunea o biserică în stil neo-gotic. Biserica a fost ridictă de antreprenori din Budapesta, pe locul fostei mănăstiri franciscane, piatra de temelie fiind aşezată în 1890. Într-un cilindru de sticlă a fost pus document care consemna, pe scurt, istoria comunităţii bulgare colonizate la Vinga, iar acesta a fost aşezat într-o nişă, împreună cu zece monede. Biserica are o lungime de 62 metri şi o lăţime de 32 de metri iar turnurile au 65 de metri înălţime, cu scări în formă de spirală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.