Târgul de fete de pe muntele Găina și „Dac-Fest”, evenimente de neratat...

Târgul de fete de pe muntele Găina și „Dac-Fest”, evenimente de neratat în Apuseni

0
DISTRIBUIȚI

Două îndrăgite sărbători – târgul de fete de pe muntele Găina și festivalul de reconstituire istorică „Dac-Fest”, care atrag în fiecare an numeroși vizitatori, vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni pe platoul din Munții Apuseni și în vecinătatea orașului Simeria.

Târgul de la Găina, una din cele mai importante sărbători populare ale moților, renumită în întreaga țară, va avea loc în zilele de 16 și 17 iulie, pe platoul montan supranumit și Muntele Dragostei, căci pe vremuri, acesta era locul în care fetele veneau pentru a fi pețite și tot aici aveau loc cununiile, dar aveau loc și schimburi de mărfuri aduse de țăranii din satele învecinate. Acest obicei nu se mai păstrează dar muntele a rămas un loc unde, în apropierea sărbătorii Sfântului Ilie, locuitorii din satele învecinate și nu numai se adună să petreacă, au loc diferite concursuri, meșterii locali își aduc produsele iar gospodinele au ocazia de a se mândri cu gastronomia locală. Și în aces an, vor avea loc mai multe expoziții, spectacole folcorice, concerte de muzică rock și focuri de artificii.

Sărbătoarea va începe sâmbătă la ora 12:00, cu un târg la care vor participa în jur de 50 de meșteri din județele învecinate, vor fi difuzate mai multe filme cu caracter  etnografic, vor avea loc spectacole folclorice, de muzică tradițională românească și muzică balcanică și spectacole de dansuri. Seara se va încheia cu un concert extraordinar Phoenix, o discotecă în aer liber și un foc de artificii. În cea de-a doua zi a târgului vor avea loc depuneri de coroane la mormântul lui Avram Iancu și se va deschide târgul meșterilor populari. Nu va lipsi nici spectacolul de folclor, la care participă ansambluri folclorice din opt județe.

Festivalul „Dac-Fest – Sub semnul lupului” va debuta vineri seara la Simeria, cu o paradă a costumelor dacice și romane, și va continua în zilele următoare la Măgura Uroiului, lângă Simeria.


Pasionații de istorie antică vor avea ocazia să vadă reconstituiri istorice oferite de peste 300 de actori din țară și străinătate, din care nu vor lipsi lupte purtate de războinici daci, romani sau sarmați, diferite ritualuri antice, precum și ateliere în care vor fi reconstituite diverse meșteșuguri pracrticate în acele vremuri, sau obiceiuri gastronomice.

Surse foto: apuseni.info, facebook.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.