Daniel Dorobanțu a lansat o melodie alături de Mircea Ardeleanu Jr: „Sunetul...

Daniel Dorobanțu a lansat o melodie alături de Mircea Ardeleanu Jr: „Sunetul este principala poartă către un nivel superior de înțelegere“

0
DISTRIBUIȚI
Daniel Dorobanțu și Mircea Ardelean Jr Foto: Anita Ramona

Daniel Dorobanțu a lansat alături de Mircea Ardeleanu Jr. piesa „Chip de tăcere”, o melodie extrasă de pe albumul „Veșnicii”, care beneficiează de un aranjament instrumental regândit.

„Fiecare cântec de pe albumul «Veșnicii» este o expresie a explorării contemplative și intuitive a noțiunii de eternitate. După ce albumul a fost lansat, am început să invit alți muzicieni să facă același lucru cu mine. Maria Hojda a fost primul artist care mi-a răspuns, și am lansat o nouă versiune a piesei pe care ea a ales-o, «Înflorirea de Lumini». Apoi a urmat Mircea, care și-a dorit piesa asta”, a povestit Daniel Dorobanțu.

„«Chip de Tăcere» este o experiență transcendentală pentru că mă poartă într-un loc de liniște, unde găsesc multă vibrație și intensitate pentru suflet. Sunetul este principala poartă către un nivel superior de înțelegere. Ca orice altceva care necesită studiu și exersare, sunetul este cel mai direct și eficient mod de a ajunge la totul interior: la vindecare, călătoria sufletului, conectarea, exprimarea și modelarea informațiilor din orice tărâm,” a spus Mircea Ardelean Jr despre această compoziție.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs o serie de albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia.


Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul Ars Electronica din Linz și menționate în The New York Times și The Guardian. Artistul a pus bazele proiectului Thy Veils, care a devenit un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc dar și internațional, fiind singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv în perioada 2014 – 2016.

Mircea Arrdelean Jr este un muzician inspirat de folclor. E și normal să fie așa, căci provine dintr-o familie muzicală și a învățat să cânte la țambal la vârsta de șase ani. De-a lungul anilor, artistul a activat într-o serie de proiecte printre care s-au numărat Subcarpați, Mara, Traditional Quartet, The TM Groove, Thy Veils sau Pământ.

„Provin dintr-o familie muzicală, ambii părinți find interpreți de muzică populară. Acea perioadă îmi aduce aminte de momentele în care părinții mă luau cu ei la cântări. Fiind angajați ai ansamblului popular Banatul din Timișoara și colaborând cu multe alte ansambluri și grupuri muzicale locale și din țară, oriunde se putea mă luau cu ei și mă lăsau să hoinăresc prin jurul scenei sau locului în care se cânta iar eu ascultam muzică live pe «boxe de-alea faine» din vremea aia. O altă amintire tare plăcută pe care o port cu drag în suflet de când aveam doar câțiva anișori, este atunci când tatăl meu mă lua la nunți sau evenimente private și mă punea la el pe picior când cânta la țambal. Asta pentru imaginația mea de copil a fost extraordinar, să stau în trupă acolo între grei și să mă uit la masa asta cu multe corzi bătute de tata“, a spus artistul despre primele sale amintiri muzicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.