Expoziție organizată de Galeria Jecza și Fundația Interart Triade din Timișoara, într-un...

Expoziție organizată de Galeria Jecza și Fundația Interart Triade din Timișoara, într-un spațiu cu o istorie de 900 de ani de la Veneția (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


p>Cu prilejul Bienalei de Artă de la Veneția, Galeria Jecza și Fundația Interart Triade a redeschis pentru vizitatori, după un deceniu, un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție în premieră, apreciată atât de critici cât și de colecționari și iubitori de artă.

Tincuța Marin, una din cele mai interesante și apreciate artiste ale noii generații, reprezentată de Galeria Jecza din Timișoara și de galeria Ellen de Bruijne Projects din Amsterdam, își prezintă în prima lună a bienalei cea mai recentă instalație într-un spațiu aparte din cel mai important oraș al regiunii Veneto, o capelă de secol XII – Oratorio dei Crociferi în Campo dei Gesuiti, Cannaregio. Închisă publicului de zece ani, capela, o operă de artă în sine, este cea care găzduiește instalația „Where the Sun Sleeps” (Locul unde soarele doarme) realizată de tânăra artistă. Ea are deja un palmares expozițional bogat, cu expoziții personale și de grup în țară și în străinătate, numeroase din lucrările ei regăsindu-se în colecții importante. Anul trecut a fost expusă în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii în cadrul Fundației Triade și a galeriei Jecza, iar în luna decembrie a fost prezentată publicului american, la Miami Untitled Art Fair, un reper în domeniul colecționarilor de artă la nivel mondial.

„Instalația Tincuței Marin «Where the Sun Sleeps» (Locul unde soarele doarme) este amplasată în mijlocul acestei bijuterii venețiene, care în mod normal nu este deschisă publicului, găzduind o serie excepțională de picturi ale lui Giacomo Palma Cel Tânăr, realizate între 1583 și 1592, marcând apogeul Renașterii venețiene. Acest ciclu pictural se remarcă prin faptul că este unul dintre puținele din arta venețiană a secolului al XVI-lea finalizat de un singur artist, oferind o viziune artistică unitară, care nu are egal decât cu lucrările lui Tintoretto din Școala San Rocco. Lucrarea Tincuței Marin este compusă din patru sculpturi de bronz, care poartă simbolic sau ocrotesc protector patru pânze de mari dimensiuni” detaliază Andrei Jecza, fondatorul Galeriei Jecza. „Alăturând în instalația sa sculpturile și pictura, Tincuța Marin creează un suport între cele două, ceea ce o diferențiază de alți artiști ai generației ei”. Despre instalația expusă în vechea capelă, Adina Drinceanu curatorul expoziției, adaugă: „Tincuța Marin creează un colaj anacronic al timpului, asemănător unui «wunderkammer» plin de artefacte temporale eclectice refolosite pentru noi narațiuni. Zeități egiptene, referințe medievale și moderniste nu sunt folosite pentru greutatea lor simbolică, ci ca elemente într-un lexicon pictural mai mare care dansează pe marginea fantasmagoriei”.

Expoziția este deschisă publicului până în data de 12 mai, zilnic, între orele 10:00 și 18:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.