Război în Ucraina, ziua 170. Ambasadorul Rusiei la ONU a vorbit despre...

Război în Ucraina, ziua 170. Ambasadorul Rusiei la ONU a vorbit despre o eventuală catastrofă nucleară la Zaporojie UPDATE Atac aerian la Nikopol

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 1 Un atac aerian a avut loc în noaptea de joi spre vineri la Nikopol, pe malul râului Nipru. Pe malul opus al râului se află centrala nucleară de la Zaporojie.

Orașul Nikopol din sud-estul Ucrainei, situat pe malul râului Nipru, în apropiere de centrala nucleară Zaporojia, a fost atacat din nou de rachete rusești în cursul nopții, potrivit autorităților ucrainene.

Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că armata rusă a lovit două cartiere ale orașului cu rachete Grad. De asemenea, aproximativ 40 de rachete au căzut în apropiere de Marganets, rănind trei persoane.

Zona Nikopol a fost atacată aerian aproape în fiecare noapte de unităție ale rușilor aflate în apropiere de centrala nucleară, susțin oficialii ucraineni.

Centrala nucleară din Zaporojia, cea mai mare de acest tip din Europa, a continuat să funcționeze chiar dacă forțele rusești au ocupat-o la începutul lunii martie. De atunci, mai multe lovituri aeriene au avut loc în preajma ei, ceea ce a provocat o reacție internațională de condamnare.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea instalației, acțiune despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus că încalcă „pilonii indispensabili ai siguranței și securității nucleare”.

Știrea inițială

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt „sincer iresponsabile”.

În urma unor explozii majore care au distrus marţi o bază aeriană rusă din Crimeea, ziarele New York Times şi Washington Post au citat oficiali neidentificaţi care au afirmat că forţele ucrainene sunt responsabile.


Guvernul de la Kiev, pe de altă parte, a refuzat să spună dacă a fost în spatele exploziilor, informează Reuters.

„În război cu siguranţă nu este momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare”, a declarat Zelenski într-un discurs.

„Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru sincer iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru”, a mai spus președintele.

Zelenski a adresat aceste comentarii oficialilor de stat, locali şi militari, precum şi altor persoane despre care a spus că vorbesc despre evenimentele de pe front.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă joi la solicitarea Rusiei pentru a dezbate situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Ucraina de „atacuri criminale” asupra centralei, controlată de Rusia.

„I-am avertizat în repetate rânduri pe colegii noştri occidentali că, dacă nu vor face regimul de la Kiev să redevină raţional, atunci acesta va lua cele mai monstruoase şi iraţionale măsuri, ale căror consecinţe se vor răsfrânge mult dincolo de graniţele Ucrainei”, a declarat Vasili Nebenzia într-un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

„Din păcate, asta este ceea ce se întâmplă acum”, a spus el.

Potrivit acestuia, întreaga responsabilitate pentru o eventuală catastrofă nucleară la centrala nucleară din Zaporojie va cădea pe umerii sponsorilor occidentali ai Kievului.

„Dacă atacurile forţelor armate ale Ucrainei continuă, această catastrofă se poate întâmpla în orice moment. Atunci, sub ameninţarea contaminării radioactive se vor afla teritoriile regiunilor Kiev, Zaporojie, Harkov, Poltava, Herson, Odesa, Nikolaev, Kirovograd, Vinniţa, RPD şi RPL, zonele de frontieră ale Rusiei şi Belarusului, precum şi Moldova, Bulgaria şi România”, a declarat diplomatul, citat de TASS.

„Şi acestea sunt cele mai optimiste previziuni ale experţilor. Dimensiunea reală a dezastrului nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie este greu de imaginat. În acest caz, toată responsabilitatea pentru aceasta va cădea pe umerii sponsorilor occidentali ai Kievului”, a conchis Vasili Nebenzia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.