Cultura alternativă din Timișoara anilor comuniști, în expoziție la Muzeul Banatului

Cultura alternativă din Timișoara anilor comuniști, în expoziție la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI

„Fenomenul Timișoara. 1965-1989” se dorește a fi o expoziție-tribut adusă de Muzeul Național al Banatului Timișoarei, primul oraș liber de comunism, care va fi vernisată marți, 13 septembrie, de la ora 19:00, în mansarda B2 a bastionului Theresia.

Expoziția prezintă orașul formațiilor beat, rock și jazz, teatrele studențești și de amatori, cenaclurile literare, avangarda artelor plastice reprezentate de grupuri precum 1.1.1. sau Sigma 1, cinecluburile, discotecile, clubul PM 6 și Tim Rock festival, Radio Europa Liberă, influența occidentului, moda, literatura interzisă, care au generat o rezistență la îndoctrinare printr-o altfel de ofertă culturală, prin intermediul unei colecții de peste 200 de fotografii, afișe vechi, unele semnate de artiști, viniluri, casete audio, benzi, un magnetofon, un radiocasetofon sau un pick-up „de epocă” și reviste, care pot fi văzute timp de două săptămâni în spațiul muzeului.


Curatorul expoziției este dr. Mimo Obradov, jurnalist radio şi TV, care a fost prezentator şi coorganizator al programelor clubului PM 6 şi al festivalului Tim Rock începând cu anul 1980, iar  în decembrie 1989 a făcut parte din echipa celor care au avut iniţiativa înfiinţării primului studio de televiziune independent, Televiziunea Timişoara Liberă. A lucrat la Radio Timişoara şi la TVR Timişoara, afirmându-se  după 1990 în domeniul criticii şi publicisticii muzicale. Alături de Marcel Tolcea, el va face și o prezentare a expoziției.

În deschiderea acesteia, formația rock Fără Filtru, apărută în pandemie, în componența căreia se regăsește un trio de muzicieni timișoreni a căror carieră a fost strâns legată de personalitatea regretatului Adrian Bărar, fondatorul și liderul grupului Cargo, va susține un scurt program artistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.