Lansare de carte cu invitați speciali: „Întoarcerea haiducului”, povești despre Nicu Covaci...

Lansare de carte cu invitați speciali: „Întoarcerea haiducului”, povești despre Nicu Covaci și rockul românesc

0
DISTRIBUIȚI

Vineri 16 septembrie amatorii de rock vor avea parte de un eveniment special care marchează lansarea cărții „Întoarcerea haiducului“ de Cornelia Mariș. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 18 la English Pub Lugoj și îi va avea ca invitați speciali pe Nicu Covaci, Titi Dragomir și Valentin Ivănescu.

Cornelia Mariș, autoarea cărții, a mai lansat în trecut câteva volume ca „Revoluţia din Decembrie. 25 de ani de libertate: 1989-2014”, „Lugojul meu din suflet”, „Prețul succesului“ sau „Canarul. Mony Bordeianu – o altfel de biografie”.

Povestea unicului concert Phoenix din Buziaș

„Sunt inginer și deopotrivă profesor de limba franceză, cânt rock de prin clasa a VII-a, iar Phoenix au reprezentat pentru mine cea mai valoroasă trupă de muzică rock din România. Actualmente activez în formația Springtime Band 2.1, cu sediul în Lugoj, eu fiind singurul component din Buziaș al echipei. Pe cei de la Phoenix i-am văzut pentru prima dată într-un concert la Sala Olimpia în toamna anului 1971, când au prezentat lucrarea “Cei ce ne-au dat nume”. Eram elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic din Buziaș și împreună cu un bun prieten, coleg de bancă, am chiulit de la ultima oră, cea de fizică, făceam cursuri după amiază, și am pornit-o spre gara să luăm trenul de Timișoara. Evident că am fost încântați de spectacolul văzut și a două zi am povestit și celorlalți despre recitalul celor de la Phoenix. Evident, la următoarea oră de fizică au apărut și represaliile, amândoi fiind ascultați și mustrați pentru îndrăzneala de a pleca fără voie de la cursuri, dar în ciuda neajunsurilor, am fost convinși cu vârf și îndesat că aventura noastră a meritat din plin, fiindcă nu mai asistasem până atunci la așa ceva.

Autografele primite de Valentin Ivaănescu de la membrii formației Phoenix în 1974 Foto: Valentin Ivănescu

Pe Nicu Covaci l-am cunoscut personal doi ani mai târziu, în primăvara anului 1974 când Phoenix au dat unicul concert la Buziaș, la vechea sala de spectacole a Casei de Cultură.


Era o locație nu prea mare, unde pe vremuri fusese un cinematograf, din păcate în prezent clădirea nu mai există. Trupa a ajuns după amiază fiind adusă de la Timișoara cu un autobuz pus la dispoziție de organizația UTC din stațiune. Noi aveam o trupa de muzică rock în liceu și abia am așteptat să îi vedem pe Phoenix pe scenă, așa că ne învârteam și noi prin culise încercând să dăm o mâna de ajutor la instalatul și montatul instrumentelor și a echipamentului de sonorizare, de care era responsabil “Schwartz” alias Cornel Calboreanu. Odată ce sculele au ajuns pe scenă, trupa s-a dus să joace o partida de biliard, într-o mică încăpere situată foarte aproape de sala de spectacole. Profesoara mea de engleză de atunci, fosta colegă de școală cu Nicu Covaci, mi-a făcut cunoștință cu el, după care l-am invitat la o cafea la mine acasă, eu locuind vis-à-vis de Clubul Băilor în clădirea căruia se află și sala de spectacole. Am fost evident încântat să-l am oaspete, chiar și preț de o jumătate de oră, atâta timp cât am băut o cafea împreună, pe șeful Phoenix- ilor.

Îmi amintesc și acum cu mare plăcere că i-am arătat chitara mea acustică marca “Amiral”, pe care o primisem de la ai mei, cu câțiva ani în urmă, drept răsplată pentru reușita la examenul de admitere la liceu. L-am rugat pe Nicu să-mi arate introducerea de la “Mică țiganiada”, lucru pe care l-a și făcut, eu țînându-l minte și în prezent. Oricum mi-a zis că e o chitară bună și mi-a urat succes în muzică și să nu mă las. Până în prezent i-am acultat sfatul în totalitate. Pe pereți aveam niște postere din revistele Bravo cu diverse trupe la modă în acei ani. Mi-a povestit că și el avea în camera un perete cu așa ceva, iar când s-a întors cu formația de pe litoral, mătușa lui i-a făcut o surpriză și i-a zugrăvit camera, în urmă căreia au dispărut și posterele. A urmat concertul, Phoenix aliniindu-i pe: Nicu Covaci – chitară solo, vocal, Ioji Kappl – chitară bas, vocal, Gunther Reininger – claviaturi, Cornel Liuba – tobe și Valeriu Seppi – percuție. Mircea Baniciu nu a fost prezent, el având de pregătit niște examene la facultate.

După concert am primit și niște autografe pe o vedere, pe care o păstrez și în ziua de azi! Recitalul trupei a fost extraordinar, a asistat un public numeros, sala de spectacole dovedindu-se neîncăpătoare și multă vreme s-a tot vorbit de acea memorabilă seară de muzică în compania trupei Phoenix. Pe Nicu Covaci l-am reîntâlnit la Gărâna Wolf Blues în 2017, ocazie cu care am schimbat câteva vorbe, aducându-i aminte de unicul concert dat de Phoenix la Buziaș la începutul anilor ’70. Mi s-a părut același om amabil, carismatic și voios, pe care l-am cunoscut cu ani în urmă…“, a povestit Valentin Ivănescu despre memorabilul concert susținut de Phoenix în Buziaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.